ΕΛΛΑΔΑ

Κερατσίνι: Μεγάλη φωτιά και εκρήξεις στο Highspeed 5 - Ένας νεκρός

Κερατσίνι: Μεγάλη φωτιά και εκρήξεις στο Highspeed 5 - Ένας νεκρός

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (23/3/2015) στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Highpeed 5 με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος.

Η πυρκαγιά ξέσπασε κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες στο πλοίο την ώρα που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο μώλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και πραγματοποιούνταν επισκευαστικές εργασίες. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των εύφλεκτων υλικών.

Στο σημείο για την κατάσβεση της φωτιάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού έσπευσαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, δύο πλωτά πλοιάρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και είκοσι οχήματα και άνδρες της υπηρεσίας, οι οποίοι κατάφεραν να κατασβέσουν πλήρως την πυρκαγιά. Στο σημείο έσπευσαν επίσης εννέα ρυμουλκά σκάφη καθώς και όχημα του ΕΚΑΒ.

Η φωτιά που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο πλοίο κατασβέστηκε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας (23/3).

Ένας νεκρός από την πυρκαγιά

Άντρες της Πυροσβεστικής κατά την διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς εντόπισαν ένα απανθρακωμένο πτώμα το οποίο, όπως διαπιστώθηκε ήτανο προϊστάμενος ηλεκτρολόγος του πλοίου.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ηλεκτρολόγος έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια του να σβήσει τη φωτιά. Πιθανότατα λιποθύμησε από τις αναθυμιάσεις και βρήκε τραγικό θάνατο. Επίσης οι μαρτυρίες κάνουν λόγο και για εκρήξεις.

Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρίας

Ανακοίνωση για το δυστύχημα εξέδωσε η εταιρεία Hellenic Seaways στην οποία μεταξύ άλλων εκφράζει την οδύνη της για την απώλεια της ζωής του υπαλλήλου της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η HELLENIC SEAWAYS ανακοινώνει ότι σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 και περί ώρα 13.30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο πλοίο της HIGHSPEED 5, που βρισκόταν ελλιμενισμένο στην ναυπηγοεπισκευαστική περιοχή της Δραπετσώνας, εκτελώντας εργασίες μετασκευών και ετησίων επιθεωρήσεων.

Κατά την διάρκεια του παραπάνω περιστατικού έχασε τη ζωή του ο Προϊστάμενος Ηλεκτρολόγος του πλοίου.

Η εταιρεία εκφράζει την οδύνη της για την απώλεια της ζωής ενός μέλους των ναυτικών της και θα σταθεί δίπλα στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Η HELLENIC SEAWAYS συνεργάζεται με τις εμπλεκόμενες αρχές προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς».

Συλλήψεις για το περιστατικό

Για το περιστατικό συνελήφθησαν εννέα συνολικά άτομα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Τεχνικό Ασφαλείας, τον πλοίαρχο, τον Πρώτο Μηχανικό καθώς και 6 υπευθύνους επισκευαστικών συνεργείων που εργάζονταν στο ταχύπλοο.

Οι συλληφθέντες με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ η προανάκριση για την υπόθεση συνεχίζεται.

Έρευνες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για τα αίτια του δυστυχήματος

Στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσαν άμεσα ειδικοί επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), κατόπιν εντολής του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ. Οι επιθεωρητές πραγματοποιούν έρευνες προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι αιτίες του τραγικού περιστατικού.

Παράλληλα, γίνεται καταγραφή και επανεξέταση των φακέλων όλων των ελέγχων των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το συγκεκριμένο πλοίο είχε ελεγχθεί στις 10 Μαρτίου από Μικτή Επιτροπή Ελέγχου και δεν εντοπίστηκαν παραβάσεις. Οι Μικτές Επιτροπές Ελέγχου είχαν αδρανοποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2014 και επανεργοποιήθηκαν πρόσφατα, με εντολή του υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη.

«Το υπουργείο Εργασίας επαναλαμβάνει τη βούληση της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας για την ενίσχυση των υπηρεσιών και μηχανισμών ελέγχου, αλλά και την περαιτέρω θωράκιση του θεσμικού τους ρόλου, είναι δεδομένη» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Στόχος είναι η ενίσχυση της πρόληψης, ώστε να αποτρέπονται ανάλογες τραγωδίες. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το υπουργείο με αποφασιστικό τρόπο, προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία, αλλά και για να αναβαθμισθεί το οικείο θεσμικό πλαίσιο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Θοδωρής Δρίτσας για το τραγικό περιστατικό

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρής Δρίτσας, ενημερώθηκε για το περιστατικό από την πρώτη στιγμή και παρακολούθησε την εξέλιξη και την τραγική κατάληξη της πυρκαγιάς.

Ο κ. Δρίτσας, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το χαμό του άτυχου ναυτικού και τόνισε ότι το γεγονός αυτό, πρέπει να μας ενεργοποιήσει όλους. Παράλληλα, επικοινώνησε με την Εισαγγελέα Υπηρεσίας και ζήτησε ενημέρωση για την προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία εισαγγελικής εποπτείας και διερεύνησης της υπόθεσης, έδωσε εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την άμεση διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα και για τον άμεσο έλεγχο των εγγράφων αδειοδότησης των εκτελούμενων εργασιών.

Πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού είναι να ενεργοποιηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για τον αυστηρό έλεγχο του πλαισίου που διέπει την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων, την τήρηση της νομιμότητας και την αναζήτηση ευθυνών σε κάθε κατεύθυνση.

Σχετικές ειδήσεις