Πώς να θέσετε σε ακινησία το αυτοκίνητο σας

Πώς να θέσετε σε ακινησία το αυτοκίνητο σας

Και φέτος σχηματίζονται ουρές στις εφορίες της χώρας προκειμένου να παραδώσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους.Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μόνο το 2015 έχουν τεθεί σε ακινησία περίπου 650.000 αυτοκίνητα, εκ’των οποίων το συντριπτικό ποσοστό (άνω του 75%) αφορά 2λιτρα οχήματα.

Η μαζίκη κατάθεση πινακίδων απο κατόχους που πληρώνουν 600 ευρώ τέλη κυκλοφορίας θα προκαλέσει τρύπα δύο εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό.

Δικαίωμα για να θέσουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες, στη χρονική διάρκεια που παράλληλα πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας. Δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Αν δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών, αυτομάτως δίδεται και για την κατάθεση των πινακίδων

 Τι χρειάζεται ο ιδιοκτήτης για να καταθέσει της πινακίδες του στην εφορία.

1) Αδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου

2) Τις πινακίδες

3) Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ (και ένα εκκαθαριστικό).

4) Ένα αντίγραφο του εντύπου Ε9, ώστε να αποδεικνύεται ότι υπάρχει θέση στάθμευσης για το αυτοκίνητο που θα τεθεί σε ακινησία.
Αν δεν υπάρχει ιδιόκτητη θέση στάθμευσης πρέπει να προσκομιστεί στην εφορία μισθωτήριο συμβόλαιο για θέση πάρκινγκ ή βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί από κάποιον άλλο (συγγενή, φίλο κλπ).

5)Αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς,

Σημειώστε πως οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην εφορία για διάστημα ενός χρόνου. Μετά από αυτό το χρονικό όριο οι πινακίδες καταστρέφονται. Μπορείτε να παραλάβετε πίσω τις πινακίδες σας όποτε το θελήσετε, αφού πληρώσετε τα προβλεπόμενα τέλη, και ένα αντίτιμο για την κατασκευή νέων πινακίδων, εφόσον αυτές έχουν καταστραφεί.