ΕΛΛΑΔΑ

Αποφεύχθηκαν τα επεισόδια στο Σχιστό - Ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις για το Κέντρο Προσφύγων

Αποφεύχθηκαν τα επεισόδια στο Σχιστό - Ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις για το Κέντρο Προσφύγων

Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας (08/02) οι δύο συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Σχιστού με αφορμή τη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στο στρατόπεδο «Στεφανάκη».

Αν και το κλίμα ήταν τεταμένο από νωρίς, οι δύο συγκεντρώσεις, της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) και των «Επιτροπών Κατοίκων Πειραιώς» ολοκληρώθηκαν χωρίς απρόοπτα.

2sxisto

Στο σημείο βρίσκοταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με κλούβες των ΜΑΤ να αποκλείουν τη λεωφόρο Σχιστού στο ύψος της Γρηγορίου Λαμπράκη και στο ρεύμα προς Καβάλας.

3sxisto

Η συγκέντρωση της ΚΕΕΡΦΑ, είχε το σύνθημα «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες», με τους συμμετέχοντες να βρίσκονται επί της Γρηγορίου Λαμπράκη ενώ η συγκέντρωση των «Επιτροπών Κατοίκων Πειραιώς», στην οποία συμμετείχαν επίσης βουλευτές (Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης) και μέλη της Χρυσής Αυγής, βρίσκονταν στη Λεωφόρο Σχιστού.

4sxisto

Σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), αναφέρει ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στην πόλη του Κερατσινίου» και προσθέτει ότι «Χρυσαυγίτες, φορώντας την προβιά Επιτροπής Κατοίκων Πειραιά, καλούν σε ρατσιστική σύναξη μίσους στο Σχιστό Κερατσινίου κατά του στρατοπέδου μεταναστών».

Το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων είναι προγραμματισμένο να αρχίσει τη λειτουργία του την ερχόμενη Δευτέρα (15/02) αλλά αναμένεται να συνεχιστούν έως τότε οι αντιδράσεις των κατοίκων και φορέων του Σχιστού.

Εν τω μεταξύ, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θα πραγματοποιηθεί άτυπη σύσκεψη μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, σε μια προσπάθεια συντονισμού των τοπικών φορέων.

Στη σύσκεψη θα πάρουν πάρουν μέρος οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης και Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης.

Επίσης σήμερα, θα συνεδριάσει στα γραφεία της ΚΕΔΕ για το θέμα, η Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών, η οποία απαρτίζεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσει τη χωροθέτηση και λειτουργίας των κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων.