ΕΛΛΑΔΑ

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού: Τραγικές οι συνθήκες στο Ελληνικό για περισσότερους από 6.000 πρόσφυγες

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού: Τραγικές οι συνθήκες στο Ελληνικό για περισσότερους από 6.000 πρόσφυγες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αρχές της περιοχής του Ελληνικού καθώς στο παλαιό αεροδρόμιο και γύρω από αυτό, διαμένουν πλέον σχεδόν 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες και μάλιστα υπό άθλιες συνθήκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι για όλους αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχουν διαθέσιμες μόλις 30-40 τουαλέτες.

Μια δεύτερη Ειδομένη έχει «στηθεί» στην Αττική και συγκεκριμένα στο Ελληνικό. Ο δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος τόνισε σήμερα Τρίτη (12/04) μιλώντας στο Mega, ότι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν στήσει σκηνές ακόμα και στον δρόμο καθώς οι συνθήκες μέσα στην κλειστή αίθουσα αναχωρήσεων του παλαιού αεροδρομίου είναι απάνθρωπες με τη θερμοκρασία τις προηγούμενες ημέρες να φτάνει και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ελληνικό βρέθηκε η κάμερα του cnn.gr και κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

cnn1

Δείτε στο cnn.gr βίντεο και φωτογραφίες τόσο από τον εσωτερικό όσο και από τον εξωτερικό χώρο του παλαιού αεροδρομίου.

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη ενώ όπως επισημαίνουν τόσο ο κ. Κωνσταντάτος όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό Α.Ε.» Σουλτάνα Σπυροπούλου η συμφωνία για την προσωρινή παραχώρηση των εγκαταστάσεων εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα.

Ο δήμαρχος, προειδοποίησε ότι «αργά ή γρήγορα κάτι θα συμβεί» καθώς όπως εξήγησε «τα τζάμια είναι κλειστά, ο χώρος δεν αερίζεται, είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορεί να αντέξουν φυσιολογικά να μείνουν εκεί μέσα και να βγαίνουν να κάθονται έξω στο πεζοδρόμιο πάνω στη λεωφόρο που παίζουν τα παιδιά τους, που περνούν με ταχύτητα τα αυτοκίνητα».

elliniko2

Μάλιστα ο κ. Κωνσταντάτος τόνισε ότι για τους 6.000 ανθρώπους υπάρχουν μόνο 30-40 τουαλέτες. Για να κάνουν μπάνιο δε, αναγκάζονται να καταφύγουν στην παραλία του Αγίου Κοσμά που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Από την πλευρά της η κ. Σπυροπούλου, σε επιστολή που έστειλε στην ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Άμυνας, επισημαίνει ότι η συμφωνία για την προσωρινή παραχώρηση των εγκαταστάσεων εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου, αλλά «παρά τις σχετικές επιστολές μας, οι πρόσφυγες παραμένουν έως σήμερα στις παραχωρούμενες εγκαταστάσεις».

elliniko3

Διευκρινίζει δε ότι «η "Ελληνικό Α.Ε." έχει συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στη φύλαξη και συντήρηση της εγκατάστασης, τη διατήρηση της τάξης και τη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής, παρά το γεγονός ότι τη σχετική ευθύνη και όλα τα έξοδα έχει συμφωνηθεί ότι βαρύνουν εξ ολοκλήρου το υπουργείο».

Συνεχίζοντας, τονίζει ότι «το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στις ανωτέρω παραχωρούμενες εγκαταστάσεις αλλά και πέριξ αυτών έχει πλέον καταστεί ανεξέλεγκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όλους εμπλεκομένους, δεδομένου ότι έχουν μεταφερθεί περίπου 6.000 πρόσφυγες, κάτι που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που είχε δεσμευθεί το υπουργείο να μεταφέρει, αλλά κυρίως ξεπερνά τις αντικειμενικές δυνατότητες φιλοξενίας της εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ακραίες και ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις».

Σχετικές ειδήσεις