«Αδειάζει» η Ειδομένη: 2.000 άτομα αποχώρησαν χωρίς εντάσεις

«Αδειάζει» η Ειδομένη: 2.000 άτομα αποχώρησαν χωρίς εντάσεις
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ - ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης (24/05), ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης του προσφυγικού καταυλισμού της Ειδομένης και οι εικόνες που φτάνουν από τα σύνορα προκαλούν ανατριχίλα.

Η αστυνομική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 20:00 περίπου το απόγευμα της Δευτέρας 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν αποχωρήσει συνολικά 42 λεωφορεία με περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, για διάφορα κέντρα φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και κοντινές περιοχές.

Στο σημείο παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς η διαδικασία εκκένωσης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να αδειάσει ο καταυλισμός όπου διέμεναν τους τελευταίους μήνες περίπου 9.000 άνθρωποι.

Η ανακοίνωση του υπουργείου για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Ειδομένη

Συνολικά 2.031 πρόσφυγες και μετανάστες αποχώρησαν σήμερα από την Ειδομένη, την πρώτη μέρα της επιχείρησης της Ελληνικής Αστυνομίας στον προσφυγικό καταυλισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη ομαλότητα και «από το πρωί 2.031 άτομα και συγκεκριμένα 662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι μετακινήθηκαν με 42 λεωφορεία σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «η επιχείρηση εξελίχθηκε σύμφωνα με το σχεδιασμό και η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει την Τετάρτη το πρωί».

Πρωταγωνιστές για μια ακόμα φορά, τα παιδιά, τα οποία μετά από εβδομάδες ολόκληρες που ζούσαν μέσα σε σκηνές και τη λάσπη της Ειδομένης, έχοντας τα απολύτως απαραίτητα στη διάθεσή τους (πολλές φορές, ούτε καν αυτά), σήμερα μαζεύουν μαζί με τους γονείς τους τα λιγοστά τους υπάρχοντα και ξεκινούν ένα ακόμα ταξίδι...

eidomeni15

Ένα ταξίδι, για μια δομή φιλοξενίας που ίσως να τους παράσχει καλύτερες συνθήκες ζωής και την ελπίδα ότι θα μπορέσουν κάποια στιγμή να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό..

Ηεπιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση του καταυλισμού και την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, εξελίχθηκε «απολύτως ομαλά», σύμφωνα με την Αστυνομία καθώς δεν δημιουργήθηκε καμία ένταση στον καταυλισμό.

Πρώτα μετακινήθηκαν άνθρωποι που διέμεναν σε σκηνές εκατέρωθεν του δρόμου που οδηγεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής ενώ προτεραιότητα παραμένει και η απελευθέρωση των σιδηροδρομικών γραμμών που βρίσκονται υπό κατάληψη εδώ και 66 μέρες.

Η περιοχή που βρίσκεται γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί ενώ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημοσιογράφους, φωτογράφους και κάμερες αλλά και στους αλληλέγγυους, οι οποίοι παραμένουν 3 χλμ. μακριά από το σημείο της επιχείρησης.

eidomeni6

Σε επτά χώρους φιλοξενίας μεταφέρθηκαν, μέχρι στιγμής, 1528 άτομα από την Ειδομένη

Σε επτά χώρους φιλοξενίας μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη, 1528 πρόσφυγες στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών που ξεκίνησε νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει σε ενοικιασμένους χώρους σε πρώην βυρσοδεψείο στη Σίνδο, σε χώρο πρώην εταιρείας logistics απέναντι από το βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου και στο κτήμα Αλεξιάδη στο Δερβένι.

 

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν, επίσης, μεταφερθεί στη δομή που ανακατασκευάστηκε στο Βαγιοχώρι αλλά και στους χώρους φιλοξενίας που λειτουργούν ήδη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την Πέτρα Ολύμπου και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

eidomeni9

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διαμεταφορέων Βορείου Ελλάδος Ανέστης Σαχπελίδης, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της επιχείρησης, εκτίμησε ότι έως την Παρασκευή μπορεί να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης.

«Μας ενημέρωσαν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στον "καθαρισμό" των γραμμών, προκειμένου να μπορέσουν σύντομα να επαναλειτουργήσουν» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Σαχπελίδης και διευκρίνισε ότι το κλείσιμο των γραμμών επί 66 μέρες, έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ στους μεταφορείς.

«Αυτή την ώρα, 240 άδεια βαγόνια περιμένουν να φύγουν από την Ελλάδα για να πάνε να φορτώσουν, 40 γεμάτα είναι στα Σκόπια και επτά τρένα με προορισμό τη χώρα μας, είναι ακινητοποιημένα στην Ουγγαρία» πρόσθεσε.

Εξάλλου, για «πολύ ήρεμη και οργανωμένη επιχείρηση εκκένωσης» έκανε λόγο η Βίκυ Μαρκολέφα από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», τονίζοντας, ωστόσο, ότι στον καταυλισμό παραμένουν μέλη της οργάνωσης παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες ανθρώπους, που αναμένεται να απομακρυνθούν σταδιακά.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την επιχείρηση στο cnn.gr.

eidomeni12

Στόχος είναι να επιβιβαστούν σε αυτά οι 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα πειστούν από τους μεταφραστές που έχει επιστρατεύσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι το καλύτερο για αυτούς είναι να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

eidomeni8

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος 1.400 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και 10 διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας.

eidomeni10 copy

Ελικόπτερο της Αστυνομίας πετά πάνω από τον καταυλισμό, ώστε να δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Δείτε βίντεο από το ελικόπτερο της αστυνομίας

Μέχρι στιγμήςτο κλίμα στην περιοχή της Ειδομένης είναι ήρεμο καθώς όλοι οι διαμένοντες στον καταυλισμό είχαν ενημερωθεί από χθες για την επιχείρηση, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται εντάσεις ενώ η σημερινή πρώτη φάση της επιχείρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι να πέσει η νύχτα.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει μέρες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε νωρίς το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος της εβδομάδας. 

Ερωτηθείς για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η πρόσβαση δημοσιογράφων στο χώρο, ο κ. Κυρίτσης απέδωσε την απόφαση στην Αστυνομία, αρνούμενος ότι πρόκειται για κυβερνητική γραμμή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «τοπικό» θέμα.

Όπως δήλωσε, η Αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, όταν θα μεταφέρονται άνθρωποι από τα αντίσκηνά τους, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργεία στο χώρο.

Η αστυνομική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 20:00 περίπου το απόγευμα η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης που ξεκίνησε νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν αποχωρήσει συνολικά 42 λεωφορεία με περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, για διάφορα κέντρα φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και κοντινές περιοχές.

Στο σημείο παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς η διαδικασία εκκένωσης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να αδειάσει ο καταυλισμός όπου διέμεναν τους τελευταίους μήνες περίπου 9.000 άνθρωποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκκένωση Ειδομένης: Αυτές είναι οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου και συγκλονίζουν

Εκκένωση Ειδομένης: Αυτές είναι οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου και συγκλονίζουν

Το σχέδιο της επιχείρησης

Χθες το πρωί 10 διμοιρίες των ΜΑΤ αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη για την Ειδομένη προκειμένου να βοηθήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου εκκένωσης.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, μία επιχείρηση «στρατιωτικού χαρακτήρα». Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.

Κομισιόν: «Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη»

Την ικανοποίησή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη «εκκένωση» της Ειδομένης και τη μεταφορά των προσφύγων σε «οργανωμένα κέντρα υποδοχής», εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής.

PHOTO GALLERY