Εκκένωση Ειδομένης: Πάνω από 3.000 άτομα έχουν αποχωρήσει από τον καταυλισμό

Εκκένωση Ειδομένης: Πάνω από 3.000 άτομα έχουν αποχωρήσει από τον καταυλισμό

Περισσότεροι από 3000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν απομακρυνθεί κατά τις δύο πρώτες μέρες της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης.

Ήδη το πρώτο 24ωρο ο αριθμός τους ανήλθε σε 2031 και στην συντριπτική τους πλειονότητα μεταφέρθηκαν σε δομές του νομού Θεσσαλονίκης.

Σήμερα (25/5/2016), πάνω από 1000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί από τον εκεί καταυλισμό προς οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα και θα συνεχιστεί και το πρωί της Πέμπτης (26/5), μέχρι να αδειάσει τελείως ο άτυπος καταυλισμός.

Πιο συγκεκριμένα, από το πρωί σήμερα μετακινήθηκαν 1006 πρόσφυγες και μετανάστες με 20 λεωφορεία, τα περισσότερα εκ των οποίων κατευθύνθηκαν σε κέντρα που βρίσκονται περιμετρικά της Θεσσαλονίκης: τις αποθήκες «Φέσσα» στο Ωραιόκαστρο, το παλιό εργοστάσιο της «Σόφτεξ» στο Κορδελιό και τις αποθήκες «Φράκαπορ» στη Σίνδο. Μεμονωμένα λεωφορεία αναχώρησαν με προορισμό το Κουτσόχερο Λάρισας και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Όπως χθες, έτσι και σήμερα, η διαδικασία κύλησε απολύτως ομαλά, δίχως αντιδράσεις. Οι σκηνές στα πέριξ της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν απομακρυνθεί και εκφράζεται αισιοδοξία ότι τις επόμενες μέρες η γραμμή θα επαναλειτουργήσει, αφού, βέβαια, πραγματοποιηθεί η απαραίτητη επιθεώρηση.

Δείτε εδώ πλάνα της επιχείρησης από ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα πάντως, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες φαίνεται ότι επέλεξαν τις προηγούμενες ώρες να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την Ειδομένη, όπως επιβεβαίωσε αστυνομική πηγή. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο αριθμός όσων προσφύγων παραμένουν αυτή τη στιγμή στον πρόχειρο καταυλισμό, υπολογίζεται ότι είναι αρκετά μικρότερος, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι η επίσημη καταγραφή πριν απ’ την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης, έκανε λόγο για περίπου 8.500 εγκλωβισμένους αλλοδαπούς στην Ειδομένη.