ΕΛΛΑΔΑ

Κιλκίς: Ξεσηκώθηκαν οι πρόσφυγες - Ζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής

Κιλκίς: Ξεσηκώθηκαν οι πρόσφυγες - Ζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν το πρωί της Τετάρτης (03/08) πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι φιλοξενούνται στη δομή της Νέας Καβάλας Κιλκίς, μεαίτηματιςκαλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Περίπου 50 πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν στις 6:30 σήμερα το πρωί, από το κέντρο φιλοξενίας τους προς τον περιβάλλοντα χώρο αλυσίδας σούπερ μάρκετ που βρίσκεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα 50 αυτά άτομα -στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά- διένυσαν μια απόσταση 300-400 μέτρων έως το σούπερ μάρκετ, όπου και πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία τους.

Σχεδόν μιάμιση ώρα αργότερα, άλλη μία ομάδα από το ίδιο κέντρο, αποτελούμενη από 200 άτομα, κυρίως γυναίκες με παιδιά, κατευθύνθηκε προς τον οικισμό της Νέας Καβάλας, σε μικρή απόσταση από το κέντρο, όπου παραμένει έως αυτή την ώρα. Εκεί έφθασαν λίγο αργότερα όσοι διαμαρτυρήθηκαν νωρίτερα στο σημείο του σούπερ μάρκετ.

Κυρίτσης: Εξαιρετικά μειωμένες οι ροές εισόδου

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι οι ροές εισόδου μεταναστών και προσφύγων που καταγράφονται είναι εξαιρετικά μειωμένες. Όπως ανέφερε, χθες καταγράφηκαν 119 νέοι μετανάστες, ενώ το Σαββατοκύριακο που πέρασε, οι αφίξεις ήταν μηδενικές. Πριν από τη συμφωνία στην ΕΕ, οι αφίξεις κατά μέσο όρο έφθαναν τις 1500, σημείωσε ο κ. Κυρίτσης, ενώ τον προηγούμενο έτος ήταν πολύ περισσότερες.

Τόνισε πάντως ότι όλα τα παιδιά των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα θα πάνε φέτος σχολείο κυρίως στις δομές που βρίσκονται και γι' αυτόν τον λόγο θα προσληφθούν 700 δάσκαλοι.

Ερωτηθείς εάν είναι παράνομες οι καταλήψεις κτιρίων, είπε ότι «αντίκεινται στο νόμο», για να σημειώσει ότι βρίσκονται στο «γκρίζο σημείο» μεταξύ νόμου και πολιτικής αντίληψης.

Παράλληλα, για τις μακροχρόνιες καταλήψεις σημείωσε πως μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή «με συμφωνία κυρίων», δηλαδή η πλευρά των καταληψιών θα δώσει κάποιες εγγυήσεις και ανάλογα θα πράξει και το κράτος.

Σχετικές ειδήσεις