ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός ΤΩΡΑ: Θαμμένες στο χιόνι Κύμη και Αλόννησος – Εγκλωβισμένες στο χιόνι οικογένειες

Καιρός ΤΩΡΑ: Θαμμένες στο χιόνι Κύμη και Αλόννησος – Εγκλωβισμένες στο χιόνι οικογένειες

Καιρός: Σε λευκό κλοιό όλη η Ελλάδα –Σαρώνει το νέο κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε τα τελευταία 24ωρα τη χώρα – Χιονίζει ασταμάτητα σε Εύβοια, Μυτιλήνη και Σποράδες, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία για τον πρωτοφανή χιονιά που σαρώνει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα. Στο μάτι του πολικού ψύχους έχουν βρεθεί τα νησιά και ειδικότερα, οι Σποράδες και η Εύβοια, όπου πολλά χωριά παραμένουν ακόμα αποκλεισμένα.

Αγωνία για εγκλωβισμένες οικογένειες στην Αλόννησο

Κατά τη διάρκεια της νύχτας νέα χιονοθύελλα σάρωσε την Σκόπελο και την Αλόννησο, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των δύο νησιών από το περασμένο Σάββατο.

Η Αλόννησος ήταν από τις πρώτες περιοχές που έπληξε το νέο κύμα κακοκαιρίας με σφοδρές χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

alonisos

Κι ενώ από χθες έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, συνεχίζει να χιονίζει και να προστίθενται νέα προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Τρίτης (10/01) και σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Πέτρο Βαφίνη, το χιόνι έφτασε τους 30 πόντους.

Καθώς η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Αλοννήσου έχει διακοπεί, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να απεγκλωβιστούν από τα χιόνια 12 οικογένειες που μένουν σε αγροικίες.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, το νησί δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την τροφοδοσία του ρεύματος ή του νερού.

Διαβάστε εδώ όλα τα νεότερα για το πέρασμα της «Αριάδνης» από τη χώρα

Προβλήματα και στη Σκόπελο

skopelos

Παράλληλα, στη Σκόπελο η κατάσταση είναι επίσης δύσκολη, με τον δήμαρχο του νησιού Χρήστο Βασιλούδη, να επισημαίνει ότι «χθες λέγαμε ότι φέραμε το νησί σε διαχειρίσιμη κατάσταση αλλά τώρα ξεκινάμε από την αρχή καθώς θα πρέπει να ξαναβγούν τα οχήματα να ανοίξουν τους δρόμους».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Δείτε καρέ - καρέ τη στιγμή που χιονοθύελλα «χτυπά» τη Σκόπελο

Θαμμένη κάτω από το χιόνι η Κύμη

Θαμμένη κάτω από το χιόνι παραμένει και η Κύμη, αλλά και πολλές περιοχές στην Εύβοια. Μάλιστα με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η Δημοτική Ενότητα Διρφύων του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη σφοδρή χιονόπτωση.

Τα προβλήματα στην περιοχή εντοπίζονται στα ορεινά χωριά, ενώ στα τμήματα αυτά επιχειρούν συνεχώς μέχρι και αυτή την ώρα μηχανήματα.

Ήδη, από το πρωί της Τρίτης (10/01) υπάρχουν ενισχύσεις σε εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να έχει αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Κύμης και ορισμένα ορεινά χωριά να αποκτήσουν πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. Σοβαρό πρόβλημα ωστόσο υπάρχει στην κυκλοφορία εσωτερικά στα χωριά, καθώς το χιόνι έχει αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Εύβοια

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Κύμης, αλλά και της Λίμνης Ευβοίας, ενώ στο δρόμο Χαλκίδας - Αιδηψού, από το 68ο έως το 87ο χλμ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία για φορτηγά αυτοκίνητα.

Ακόμη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους Σταυρού-Αγ. Σοφίας, Στενής-Στροπώνων, Αγ. Αθανασίου-Γλυφάδας και Ροβιών-Δρυμώνα. Ακόμα, σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου είναι αναγκαίες οι αλυσίδες.

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση στο νησί

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τα συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο. Χθες τη νύχτα αποκαταστάθηκε η βλάβη στην παραλία Κύμης και στους Καλημεριάνους, ενώ σήμερα τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται στον Μισόκαμπο, Πετισούνα και στο Κάτω Κουρούνι. Περιμένουν να αποκτήσουν πρόσβαση για να φτάσουν στην Χηλή και στην γύρω περιοχή, ενώ χωρίς ρεύμα παραμένουν ακόμη οι περιοχές Μετόχι, Κούτουρλα και η Παραλία Χιλιαδούς, αναμένοντας την αποκατάσταση της πρόσβασης.

Με ελικόπτερα θα ρίξουν ζωοτροφές σε αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια

Παρά το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσπάθησαν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις τους στον ορεινό όγκο της Κύμης, αλλά και στον ορεινό όγκο της Λίμνης, κάτι τέτοιο στάθηκε αδύνατο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ούτε με ειδικά πέδιλα που περπατούν πάνω στο χιόνι δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν, κυρίως λόγω του ύψους του χιονιού, αφού άλλωστε σε περιοχές που είχε 1 μέτρο χιόνι, προστέθηκε και νέο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν μέχρι τους στάβλους.

Ήδη, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιοχής επεξεργάζεται σενάρια και δεν αποκλείεται μέχρι το βράδυ να ζητηθούν ελικόπτερα με τα οποία να μπορέσουν να πετάξουν για να ρίξουν ζωοτροφές σε αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια στον ορεινό όγκο.

Κλειστά και την Τετάρτη τα σχολεία στην Εύβοια

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, όλα τα σχολεία της περιοχής, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αύριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Χαλκιδέων.

Τα σχολεία στην περιοχή του Δομοκού δεν θα λειτουργήσουν ούτε αύριο, ενώ αναμένονται αποφάσεις και για τους υπόλοιπους δήμους.

Εξάλλου, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία και στον δήμο Λιβαδειάς.

Αποκλεισμένα χωριά στη Μυτιλήνη

Στο έλεος του χιονιά και η Μυτιλήνη. Πολλά είναι τα αποκλεισμένα χωριά στο νησί με το σύνολο του οδικού δικτύου να παραμένει κλειστό. Τα περισσότερα προβλήματα εστιάζονται στα χωριά της δυτικής και βόρειας Μυτιλήνης, όπου σε κάποια σημεία το χιόνι φτάνει στο ένα μέτρο.

mitilinineo

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μυτιλήνη πολλές περιοχές ηλεκτροδοτούνται εκ περιτροπής προκειμένου να αποφευχθεί γενικό μπλακ άουτ.

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για την επέλαση του χιονιά στη χώρα μας

Πηγή φωτογραφιών: skopelos-news, Lesvonews, Eurokinissi

Σχετικές ειδήσεις