Χωρίς ίντερνετ 125 Λιμενικές Υπηρεσίες από 1η Φεβρουαρίου - «Θύελλα» αντιδράσεων

Χωρίς ίντερνετ 125 Λιμενικές Υπηρεσίες από 1η Φεβρουαρίου - «Θύελλα» αντιδράσεων

Χωρίς ίντερνετ θα παραμείνουν για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών οι 125 Λιμενικές Αρχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτές των ακριτικών νησιών εν μέσω τουρκικών προκλήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΑΛΣ.

Το θέμα έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος που ζητούν την παρέμβαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος «μόλις πρόσφατα δρομολογήθηκαν οι σχετικές ενέργειες για την εξεύρεση πιστώσεων και την υλοποίηση διαγωνιστικής διαδικασίας για την εξασφάλιση διασύνδεσης με νέες γραμμές, διαδικασία που εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του Μαρτίου 2017».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει με δηλώσεις του στο ekriti.gr ο πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ και Γενικός Περιφερειακός Διοικητής του ΛΣ στην Κρήτη, Πλοίαρχος Δημήτρης Σαϊτάκης ότι μέχρι τότε και αν δεν γίνει άμεσα κάτι, οι υπηρεσίες αυτές θα μείνουν χωρίς ίντερνετ.

Η εξέλιξη αυτή δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις Λιμενικές Αρχές της Κρήτης. Όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία, 11 λιμενικά τμήματα από το νησί της Κρήτης, συμπεριλαμβάνονται στις 125 ανά την Ελλάδα που από 1ης Φεβρουαρίου θα μείνουν χωρίς ίντερνετ.

11

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Με αφορμή πληροφορίες και διαμαρτυρίες στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ότι από αύριο 01-02-2017, 125 Λιμενικές Αρχές, Περιφερειακές Υπηρεσίες και Επιχειρησιακά μέσα του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. δεν θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο λόγω λήξης της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο, παρεμβαίνουμε δηλώνοντας ενεοί.

Αναλυτικότερα, όπως ενημερώθηκαν οι υπόψη υπηρεσίες, μόλις πρόσφατα δρομολογήθηκαν οι σχετικές ενέργειες για την εξεύρεση πιστώσεων και την υλοποίηση διαγωνιστικής διαδικασίας για την εξασφάλιση διασύνδεσης με νέες γραμμές δεδομένων των προαναφερόμενων Λιμενικών Αρχών και Υπηρεσιών, διαδικασία που εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του Μαρτίου 2017. 

Αυτό συνεπάγεται ότι για ένα διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών - εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά στην διαδικασία εξεύρεσης νέας συνεργασίας γραμμών δεδομένων – 125 Υπηρεσίες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (π.χ. Μεγίστη, Νίσυρος, Θάσος, Οθωνοί, Σίφνος, Άγιος Ευστράτιος κλπ) δεν θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, για καμία απολύτως εργασία, ούτε καν της απλής πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail). Φυσικά δεν γίνεται καν λόγος για την πρόσβαση εν γένει στις εσωτερικές εφαρμογές του Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Απορίας άξιο είναι λοιπόν πως, εν έτη 2017, όταν η τεχνολογία έχει εισβάλει σε κάθε τομέα της αρμοδιότητας μας, θα υπάρχουν Υπηρεσίες που θα στερούνται του αυτονόητου όπως είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο για την εξυπηρέτηση του πολίτη και την ομαλή λειτουργία τους.

Επισημαίνουμε δε ότι οι λύσεις που προτείνονται όπως η πρόσβαση από εξωγενή σύνδεση διαδικτύου - το κόστος της οποίας αλήθεια δεν μας λένε ποιός θα το καλύπτει! - ή η μετακίνηση των στελεχών στην Προϊσταμένη Λιμενική Αρχή - που μπορεί να απέχει έως και 100 χλμ. ή να βρίσκεται σε άλλο νησί μόνο και μόνο για τον έλεγχο της εισερχόμενης αλληλογραφίας του υπηρεσιακού email, μόνο ως αστεία προσέγγιση θα μπορούσαν να εκληφθούν.

Καλούμε τον κ. Υπουργό να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.

Ας μην επιτρέπουμε τέτοιου είδους ζητήματα να διογκώνονται αφενός λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών και δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την υπηρεσιακή καθημερινότητα των στελεχών και αφετέρου καθιστώντας το Σώμα και τα στελέχη του αντικείμενα κακεντρεχών σχολίων που μειώνουν το έργο και την προσφορά τους.

Για το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λ.Σ

Ο Πρόεδρος                        Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ      Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ»

«Καμία λιμενική αρχή δεν πρόκειται να μείνει χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο»

Σε καμία περίπτωση το υπουργείο Ναυτιλίας δεν θα άφηνε, χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο λιμενικές αρχές της χώρας, τονίζουν πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), με αφορμή καταγγελίες της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, ότι από αύριο το πρωί θα είναι χωρίς ίντερνετ 125 Λιμενικές Αρχές της χώρας, λόγω λήξης της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΠΛΣ, που ζητά την παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας για την επίλυση του προβλήματος, λόγω της υλοποίησης της διαγωνιστικής διαδικασίας που εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του Μαρτίου 2017, δεκάδες υπηρεσίες του λιμενικού όπως π.χ. σε Μεγίστη, Νίσυρο, Θάσο, Οθωνούς, Σίφνο, Άγιο Ευστράτιο κ.λπ., δεν θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, για καμία απολύτως εργασία, ούτε καν της απλής πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), αλλά και στις εσωτερικές εφαρμογές του αρχηγείου.

Όπως τόνισαν πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, η πρόσβαση των λιμενικών αρχών στο διαδίκτυο έως την ολοκλήρωση του διαγωνισμού σε δύο μήνες, θα συνεχιστεί με τον ΟΤΕ και τον υπάρχοντα πάροχο.

Ανέφεραν επίσης, ότι μετά της λήξης της σχετικής σύμβασης με τον έως τώρα ανάδοχο της παρεχομένης υπηρεσίας, το υπουργείο Ναυτιλίας είχε προχωρήσει σε διαγωνισμό που σε πρώτη φάση κηρύχθηκε άγονος, αφού καμία εταιρεία υπηρεσίας διαδικτύου δεν προσήλθε, καθ’ ότι απαιτούσαν σύμβαση 24 μηνών και όχι για 10, που ήταν την πρώτη φορά.

Πάντως, η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, επισημαίνει ότι οι λύσεις που είχαν προταθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος, ήταν η πρόσβαση από εξωγενή σύνδεση διαδικτύου, το κόστος της οποίας δεν αναφέρεται ποιος θα καλύπτει, ή τη μετακίνηση στελεχών στην προϊσταμένη Λιμενική Αρχή, που μπορεί να απέχει έως και 100 χλμ. ή να βρίσκεται σε άλλο νησί.