Νέα - «βόμβα» από σεισμολόγο για τους σεισμούς στη Μυτιλήνη

Νέα - «βόμβα» από σεισμολόγο για τους σεισμούς στη Μυτιλήνη

Στη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, στη μικρασιατική ακτή βόρεια της Μυτιλήνης, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ιδιότητα του σεισμολόγου, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος.

Ο κ. Τάσσος χαρακτήρισε τη σεισμική δραστηριότητα ως «μια τυπική σμηνοσειρά σεισμών που χαρακτηριστικό έχει πολλούς σεισμούς με μεγέθη που στην οροφή τους δεν απέχουν μεταξύ τους». Όπως είπε, το φαινόμενο είναι σύνηθες στον ελλαδικό χώρο, διαρκεί μερικές εβδομάδες και σταδιακά θα μειώνεται η συχνότητα χωρίς να μειώνεται το μέσο μέγεθος. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει πως μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι σεισμοί γύρω στα 5 Ρίχτερ.

Ο κ. Τάσσος στάθηκε ιδιαίτερα στο τι πρέπει να κάνει η οργανωμένη Πολιτεία για να θωρακίσει όσο το δυνατό περισσότερο τους πολίτες από τις άσχημες συνέπειες ενός σεισμού. «Δεδομένου ότι η αντισεισμική προστασία, όπως και η αντιπυρική προστασία δεν είναι προϊόν που μπορείς να το αναθέσεις σε ιδιώτες και να αποφέρει κέρδος, για τις κυβερνήσεις τέτοιες δαπάνες είναι μη επιλέξιμες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρωτοβάθμιος έλεγχος κτηρίων που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια και έχουν ελεγχθεί μόλις το 15% των δημοσίων κτηρίων ενώ στο 30% αυτών που ελέχθησαν βρέθηκε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που όμως δεν έγιναν».