ΕΛΛΑΔΑ

Δήλωση - «βόμβα»: «Ο παγιδευμένος φάκελος είχε σταλεί στο σπίτι του Λουκά Παπαδήμου»

Δήλωση - «βόμβα»: «Ο παγιδευμένος φάκελος είχε σταλεί στο σπίτι του Λουκά Παπαδήμου»

Τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο: Ανατροπή στην υπόθεση - Σε ύψιστο συναγερμό η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μετά την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό - Τι ψάχνουν οι αστυνομικοί - Ποια η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Αποκαλυπτικός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου επισκέφθηκε τον Λουκά Παπαδήμο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το νοσοκομείο, ο παγιδευμένος φάκελος που εξερράγη και τραυμάτισε τον Λουκά Παπαδήμο, είχε φτάσει στο σπίτι του, αφού είχε περάσει από τους προβλεπόμενους ελέγχους ασφαλείας. Από εκεί τον πήρε και τον άνοιξε στο αυτοκίνητό του.

018027365

Πρόσθεσε δε, ότι δεν εντοπίστηκε από την αρμόδια υπηρεσία κάποιο πρόβλημα με τον φάκελο.

«Όταν δεν λειτουργεί η ασφάλεια για τον πολίτη κινδυνεύει άμεσα η Δημοκρατία», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος για να μιλήσει για τις τυχόν ευθύνες, συμπληρώνοντας πως αυτό που προέχει είναι ότι η πορεία της υγείας του κ. Παπαδήμου εξελίσσεται καλά.

Νωρίτερα σήμερα, τον Λουκά Παπαδήμο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έμεινε μαζί του περίπου 15 λεπτά και ενημερώθηκε από τους γιατρούς για την πορεία της υγείας του.

«Νόμιζα ότι περιείχε βιβλίο»

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος, ανέφερε, μετά την επίθεση, σε συνεργάτες του το πώς παρέλαβε τον φάκελο και άνοιξε το φάκελο.

«Νόμιζα ότι περιείχε κάποιο βιβλίο... ήταν ένας φάκελος σε μέγεθος μικρού βιβλίου. Όταν τον άνοιξα είχε μέσα ένα μικρό κουτί τυλιγμένο με πλαστικό περιτύλιγμα. Η έκρηξη έγινε όταν πήγα να ανοίξω αυτό το πλαστικό περιτύλιγμα».

Τι ψάχνει η Αντιτρομοκρατική

Δύο είναι τα σημεία πάνω στα οποία επικεντρώνει τις έρευνές της η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μια ημέρα μετά την επίθεση.

Οι αστυνομικοί περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών προκειμένου να καταλήξουν στο είδος της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση και αν είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στα «φονικά» πακέτα που είχαν σταλεί σε ευρωπαίους παράγοντες πριν από σχεδόν τρεις μήνες.

Από την πρώτη έρευνα, φαίνεται πως ο παγιδευμένος φάκελος που εξερράγη στα χέρια του κ. Παπαδήμου, είχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης για πυροτεχνήματα και έχει και άλλες ομοιότητες με τους φακέλους στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, καθώς και άλλους οκτώ που εντοπίστηκαν τις επόμενες μέρες, στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, τον περασμένο Μάρτιο.

Παράλληλα «χτενίζουν» τα κέντρα διαλογής των ΕΛΤΑ προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν άλλα δέματα ή φακέλους που μπορεί να έχουν σταλεί σε άλλους στόχους, οικονομικούς ή πολιτικούς παράγοντες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την επίθεση

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Για δύο 24ωρα αναμένεται να παραμείνει – για προληπτικούς λόγους - στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, όπου διακομίσθηκε χθες, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, έχοντας υποστεί τραύματα στα πόδια, στην κοιλιακή χώρα και στο θώρακα.

«Η κατάσταση του ασθενούς είναι καλή. Έχει αποσωληνωθεί, θέλουμε να τον κρατήσουμε στη ΜΕΘ για καλύτερη παρακολούθηση. Αναπνέει μόνος του, δεν χρειάζεται να φοράει μάσκα», δήλωσαν οι γιατροί του, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σχετικά με τους δύο άνδρες, οι οποίοι βρίσκονταν μαζί με τον κ. Παπαδήμο στο αυτοκίνητο, είναι καλά στην υγεία τους και αναμένεται να πάρουν εντός της ημέρας εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου έχει υποστεί ρήξη τυμπάνου ενώ και οι δύο φέρουν εκδορές.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Οι πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη

Ο φάκελος που περιείχε και κάποιο βιβλίο μέσα ώστε να μην υποψιαστεί κανείς ότι υπάρχουν μέσα εκρηκτικά, είχε φερόμενο αποστολέα την Ακαδημία Αθηνών, της οποίας ο κ. Παπαδήμος είναι πρόεδρος.

Δείτε βίντεο από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Αυτό είναι το αυτoκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενημερώθηκε άμεσα για το συμβάν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισκέφθηκε τον κ. Παπαδήμο, όπως και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Στο νοσοκομείο βρέθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα»

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας είναι και τα όσα αναφέρει κ. Σίμος στο Newsbomb.gr, που ήταν στο σημείο την ώρα της έκρηξης.

«Είδα ανθρώπους γεμάτους αίματα»

Σοκαριστική είναι και η μαρτυρία ενός ακόμα αυτόπτη μάρτυρα.

«Ενώ πήγαινα με τη μηχανή μου και κατευθυνόμουν προς την 3ης Σεπτεμβρίου άκουσα μία πολύ δυνατή έκρηξη και ξαφνικά κόσμο να τρέχει προς 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη. Φοβήθηκα να πλησιάσω πολύ κοντά, αλλά είδα από απόσταση ένα σκούρο αυτοκίνητο με εμφανή τα σημάδια έκρηξης. Αργότερα πλησίασα περισσότερο και είδα τραυματισμένους ανθρώπους, πλημμυρισμένους στα αίματα».

Αυτά τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αυτόπτης μάρτυρας Α.Κ, εμφανώς σοκαρισμένος από την έκρηξη που άκουσε από απόσταση.

Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη μέχρι την Ομόνοια, ενώ στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σχετικές ειδήσεις