ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ - Χάος με τα σκουπίδια στους δρόμους

Συνεχίζεται η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ - Χάος με τα σκουπίδια στους δρόμους

«Η τροπολογία της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε απολύσεις», λένε οι συνδικαλιστές

Ανυποχώρητοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα – 24ωρη απεργία την Πέμπτη και θα συνεδριάσουν εκ νέου

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στους δήμους, δίνοντας παράταση στο χάος που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια στους δρόμους.

Οι εργαζόμενοι φαίνεται πως δεν ικανοποιήθηκαν από τις προτάσεις του πρωθυπουργού, με τον οποίο συναντήθηκαν το πρωί της Τρίτης και αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τα αμαξοστάσια των δήμων παραμένουν αποκλεισμένα, όπως επίσης και οι ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η αποκομιδή των απορριμμάτων.

«Σήμερα έγινε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να μπορέσουμε να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα. Καταθέσαμε τη δική μας πρόταση, συζητήσαμε, όμως, οι προτάσεις από την κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα. Η τροπολογία που κατεβάζει η κυβέρνηση θα έχει απολύσεις. Συνεχίζουμε έως την Πέμπτη και μετά θα συνεδριάσει ξανά η εκτελεστική επιτροπή. Το προσωπικό ασφαλείας θα είναι αυξημένο για να μην υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδίας.

Τι πρότεινε η κυβέρνηση

Όπως ανακοίνωσε λίγο μετά τις 13:00 το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα».

Ανέφερε δε, χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

«Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στην σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

1. Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

3. Κατέστη επίσης, σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

4. Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους».

Νωρίτερα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνάντηση θα συζητηθούν άμεσα σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και θα ληφθούν αποφάσεις.

Σύμφωνα τον κ. Τράκα, η συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα. Όπως ανέφερε ρεπορτάζ της ΕΡΤ, από πλευράς συνδικαλιστών της ΠΟΕ - ΟΤΑ τέθηκαν δύο βασικά ζητήματα:

α. Η πλήρης κατάργηση του ορίου ηλικίας και

β. Η αύξηση του αριθμού των προσλήψεων, κατόπιν σχετικής απόφασης που θα λαμβάνει ο εκάστοτε δήμος ανάλογα με τις ανάγκες του.

Ένταση και μικροεπεισόδια

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης (27/06/2017) σημειώθηκαν μικροεπεισόδια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ, επιχείρησαν να περάσουν την είσοδο του Μεγάρου και απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Γιάννης Τσούνης, δήλωσε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ πως η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αναγνωρίζεται ως «κίνηση καλής θέλησης».

Ωστόσο ο κ. Τσούνης ξεκαθάρισε: «Δεν πάμε να πιούμε καφέ, πάμε να διαπραγματευτούμε. Όταν καλυφθούμε για τους εργαζόμενους θα τα βρούμε».

«Εμείς ακόμα αναμένουμε περισσότερες εγγυήσεις», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί το χθεσινό ναυάγιο στη συνάντηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έριξε «λάδι στη φωτιά», αποκαλώντας τους εκπροσώπους των συμβασιούχων «μαϊντανούς».

Η κίνηση αυτή του υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως προκάλεσε την οργή του κ. Τσίπρα, ο οποίος αποφάσισε τελικά να δεχθεί στις 10:00 το πρωί της Τρίτης (27/06/2017) στο Μέγαρο Μαξίμου την αντιπροσωπεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Εξάλλου, «βελτιωμένη» νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή μετά τη χθεσινή συνάντηση Σκουρλέτη-ΚΕΔΕ.

Αυτές είναι οι «δεσμεύσεις» Σκουρλέτη

Όπως ανέφερε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης μετά τη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ, στη ρύθμιση θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις, ενώ όπως ανέφερε και το μεσημέρι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, δεν θα υπάρχει το ανώτατο ηλικιακό όριο των 45 ετών για συμμετοχή στον ίδιο διαγωνισμό.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ακόμα ότι από στη συνάντηση διαπιστώθηκε μια «κοινή οπτική στα πράγματα», η οποία δεν υπήρχε στις προηγούμενες συναντήσεις, ενώ έκρινε ως θετική την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ότι η γνώμη της Ένωσης είναι ότι τα θέματα της αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να είναι μια υπόθεση των δήμων και όχι ιδιωτικών εταιρειών.

Επιφυλάξεις από όλες τις παρατάξεις

Σχεδόν απ’ όλες τις παρατάξεις, εκφράσθηκαν επίσης μεγάλες επιφυλάξεις κατά πόσο εκείνα που προτείνονται είναι σύμφωνα με όσα απορρέουν από το Σύνταγμα και τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή και δεν αλλάζει:

«Ζητούμε - είπε - μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα παραμείνουμε». Επίσης κάλεσε όλους τους δημάρχους «να δείξουν αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και να συμπλεύσουμε όλοι σε μία ενωτική κατεύθυνση, διατηρώντας την ώριμη στάση που χαρακτηρίζει την αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό και προς διευκόλυνση της διαχείρισης της κατάστασης, τους καλώ να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού των θέσεων που προορίζονται για το μόνιμο προσωπικό, στους οργανισμούς εσωτερικών υπηρεσιών τους. Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί δεν ευθύνονται ούτε οι δήμαρχοι, ούτε οι εργαζόμενοι στους δήμους και σίγουρα όχι οι πολίτες. Την ευθύνη φέρει αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση που μοίραζε υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. Αυτή είναι που πρέπει να δώσει τη λύση», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, χαρακτήρισε μη ρεαλιστική και αντισυνταγματική τη νομοθετική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών όπως και της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Διαπίστωσε έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος και πρότεινε συνάντηση της ΚΕΔΕ με την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την εξεύρεση εφικτής λύσης, τόσο σ’ αυτό το ζήτημα όσο και στα άλλα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζομένους σ’ αυτήν (κινητικότητα, υπερωρίες, μερική απασχόληση κ.λ.π).

Ο δήμαρχος Νικαίας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, τόνισε ότι το «πρόβλημα έχει ονοματεπώνυμο και είναι της κυβέρνησης που το δημιούργησε». Χαρακτήρισε την πρόταση του υπουργείου, εφόσον δεν τίθενται συνταγματικά θέματα, ως «σοβαρή βάση συζήτησης για την εξεύρεση λύσης, στην οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν και κάποιες της ΠΟΕ-ΟΤΑ». Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, ζήτησε μεταξύ άλλων να απευθύνει έκκληση η ΚΕΔΕ προς τους εργαζομένους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση των συμβασιούχων στους διαγωνισμούς πρόσληψης μονίμων που θα γίνουν. Επίσης, να αναλάβει η ΚΕΔΕ πρωτοβουλία, ώστε όλα τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή να στηρίξουν τη θέση της κυβέρνησης πως οι ανταποδοτικές υπηρεσίες είναι εκτός των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτική σύμβουλος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη, χαρακτήρισε «ελιγμό» την κυβερνητική πρόταση που «σκοπό έχει να εξαπατήσει τους εργαζομένους», όπως είπε. Τόσο εκείνη, όσο και ο Τάσος Κανταράς από τη ΛΑΕ. που έκανε λόγο για «colpo grosso της κυβέρνησης σε βάρος των συμβασιούχων», ζήτησαν την μετατροπή όλων των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, την πρόσληψη εφεξής εργαζομένων στους ΟΤΑ βάσει των αναγκών τους σε θέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Σχετικές ειδήσεις