ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ: Δύσκολη νύχτα σε Χανιά, Μάνη, Μέγαρα, Πάτρα

Φωτιά ΤΩΡΑ: Δύσκολη νύχτα σε Χανιά, Μάνη, Μέγαρα, Πάτρα

Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών - Με το φόβο των αναζοπυρώσεων ζουν οι κάτοικοι της Μάνης όπου ξέσπασε και νέο μέτωπο στην Κοκκάλα - Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Κέρκυρα, Χανιά, Μέγαρα και Πάτρα

Μεγάλη πυρκαγιά στα Μέγαρα

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το απόγευμα της Δευτέρας (3/7/2017) για μεγάλη πυρκαγιά στα Μέγαρα.

Στο σημείο έχει σπεύσει ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής αποτελούμενη από 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου, 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι η φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση κοντά σε κατοικημένη περιοχή με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να μην φτάσει η φωτιά κοντά στα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ενώ τα μέσα που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού σταμάτησαν όταν έπεσε το σκοτάδι.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις φωτιές

Σε εξέλιξη πυρκαγιές

Πυρκαγιά στην περιοχή Αποκορώνου Χανίων

Σε εξέλιξη βρίσκεται από αργά το απόγευμα τπυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαράδρα κοντά στην περιοχή Εξώπολη, στο Καλαμίτσι Αποκορώνου.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση και πήρε διαστάσεις λόγω των ανέμων, ενώ βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τις Βρύσες και τα Χανιά, ενώ στη μάχη για την κατάσβεσή της συνέδραμε και το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Σημειώνεται επίσης ότι η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στην περιοχή Άγιος Θωμάς στο Ηράκλειο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, οι φλόγες καίνε δασική και γεωργική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τις Βρύσες και τα Χανιά, ενώ στη μάχη για την κατάσβεσή της συνέδραμε και το πυροσβεστικό ελικόπτερο, η συνδρομή του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μη επέκταση της.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις οποίες συντονίζει επί τόπου ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννης Μαραγκάκης, θα παραμείνουν στο σημείο σ' όλη τη διάρκεια της νύχτας καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλές ενεργές μικροεστίες.

Εκτός από το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές της ομάδας έκτακτων αναγκών του δήμου Αποκόρωνα και χωματουργικό μηχάνημα, ενώ σε επιφυλακή είναι και η υπηρεσία ύδρευσης του δήμου.

Μεγάλη φωτιά στη νότια Κέρκυρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (3/7/2017) σε δασική έκταση στη νότια Κέρκυρα κοντά στον Χαλικούνα.

Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη έχει σπεύσει στην περιοχή ενώ οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιόνιων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος, η φωτιά που από αργά το απόγευμα είναι σε ύφεση, εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, κατάφερε να τυλίξει στις φλόγες της περίπου είκοσι στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Στον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, δύο τύπου καναντέρ και δύο τύπου πετζετέλ.

Στο σημείο παραμένουν τέσσερις υδροφόρες, τρία οχήματα του δήμου και δώδεκα πυροσβέστες που συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τους δυνατούς ανέμους για να κατασβήσουν τη φωτιά.

Πυρκαγιές σε Αγρίνιο και Βόλο

Πύρινα μέτωπα ξέσπασαν νωρίτερα το απόγευμα σε Αγρίνιο και Βόλο.

Συγκεκριμένα στο Αγρίνιο η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου, στην Αιτωλοακαρνανία. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά λίγες ώρες αργότερα.

Στο μεταξύ η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στο Βόλο στην περιοχή Μελισσιάτικα τέθηκε υπό έλεγχο ύστερα από την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Φωτιά κοντά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, λίγο μετά τις 16:30, στην περιοχή Μαγούλα Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στο σημείο της φωτιάς έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα και 10 άνδρες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίτερα το απόγευμα στην περιοχή Μαγούλα Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Ειδικότερα, στην περιοχή επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 16 άτομα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο αεροπλάνα.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια που υπάρχουν στην περιοχή.

«Δεν κινδυνεύουν σπίτια από την φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα στην περιοχή Μαγούλα, Κάτω Καστριτσίου» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, εκτός κινδύνου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Πατρών, αλλά όπως προσθέτει, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσκολεύουν τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

fotiaa

Μάνη: Μάχη των πυροσβεστών με τις αναζωπυρώσεις - Νέο μέτωπο στην Κοκκάλα

Αντιμέτωποι με νέο μέτωπο βρίκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Μάνη καθώς το απόγευμα ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Κοκκάλα.

Στην περιοχή έχει σπεύσει και επιχειρεί για την κατάσεβση ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής.

Μάχη των πυροσβεστών με τις αναζοπυρώσεις

Μεγάλη μάχη δίνουν από το πρωί της Δευτέρας (3/7/2017) οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν σε δύο περιοχές της Μάνης, στον Κότρωνα και το Σκουτάρι Λακωνίας με τις πρώτες καταγραφές των ζημιών που έχουν προκαλέσει τα πύρινα μέτωπα να έχει ξεκινήσει.

fwtia mani2

Μεγαλύτερος εχθρός των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δύνατοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

fwtia mani4

Σημαντικές ζημιές σε Κότρωνα και Σκούταρι

Παράλληλα, ο δήμαρχος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, οι ζημιές από τις φωτιές σε Κότρωνα και Σκουτάρι είναι σημαντικές», τονίζοντας ότι έχει πληγεί η παραγωγή ελαιολάδου.

Όσον αφορά τη φωτιά στην περιοχή Κοκκάλα, στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα με 15 άτομα, ενώ μέχρι πριν πέσει το φως της ημέρας, δύο αεροπλάνα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε Κότρωνα και Σκουτάρι, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «έχουν καεί περίπου 15 σπίτια, ένας μεγάλος ελαιώνας, που η ετήσια παραγωγή του σε ελαιόλαδο φθάνει τους περίπου 300 τόνους, ενώ όλη η έκταση που έχει καεί, φθάνει τα 35.000 στρέμματα». Επίσης, είπε ότι έχουν καεί αρκετές κυψέλες με μελίσσια, καθώς και ζώα.

Όσον αφορά στους παραθεριστές που απομακρύνθηκαν το βράδυ της Κυριακής (2/7) από παραλιακή περιοχή δίπλα από τον Κότρωνα, ο Πέτρος Ανδρεάκος είπε ότι «τους φιλοξενήσαμε, ως δήμος, στο Γύθειο και σήμερα φροντίσαμε να επιστρέψουν στην περιοχή που έκαναν διακοπές, ώστε να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, αλλά δεν έχω ενημερωθεί, αν παρέμειναν στην περιοχή ή αποχώρησαν».

Ακόμη, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης ανέφερε σχετικά με τη φωτιά στον Κότρωνα, ότι «χθες το πρωί η φωτιά είχε τελειώσει», προσθέτοντας ότι «ήταν τελείως αδικαιολόγητη η συνέχισή της».

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή το μεσημέρι. Αρχικά, η φωτιά φέρεται να ξέσπασε από μετασχηματιστή σε κολώνα της ΔΕΗ.

fwtia mani5

Κινδύνεψε ο δήμαρχος

Σύμφωνα με πληροφορίες του flynews, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος κινδύνεψε από τις φλόγες ενώ προσπαθούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα, με το αυτοκίνητό του. Με την βοήθεια των πυροσβεστών πρόλαβε να εγκαταλείψει έγκαιρα το όχημα, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Σημαντικές ζημιές σε Κότρωνα και Σκούταρι Παράλληλα, ο δήμαρχος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, οι ζημιές από τις φωτιές σε Κότρωνα και Σκουτάρι είναι σημαντικές», τονίζοντας ότι έχει πληγεί η παραγωγή ελαιολάδου. Όσον αφορά τη φωτιά στην περιοχή Κοκκάλα, στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα με 15 άτομα, ενώ μέχρι πριν πέσει το φως της ημέρας, δύο αεροπλάνα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε Κότρωνα και Σκουτάρι, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «έχουν καεί περίπου 15 σπίτια, ένας μεγάλος ελαιώνας, που η ετήσια παραγωγή του σε ελαιόλαδο φθάνει τους περίπου 300 τόνους, ενώ όλη η έκταση που έχει καεί, φθάνει τα 35.000 στρέμματα». Επίσης, είπε ότι έχουν καεί αρκετές κυψέλες με μελίσσια, καθώς και ζώα. Όσον αφορά στους παραθεριστές που απομακρύνθηκαν χθες το βράδυ από παραλιακή περιοχή δίπλα από τον Κότρωνα, ο Πέτρος Ανδρεάκος είπε ότι «τους φιλοξενήσαμε, ως δήμος, στο Γύθειο και σήμερα φροντίσαμε να επιστρέψουν στην περιοχή που έκαναν διακοπές, ώστε να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, αλλά δεν έχω ενημερωθεί, αν παρέμειναν στην περιοχή ή αποχώρησαν». Ακόμη, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης ανέφερε σχετικά με τη φωτιά στον Κότρωνα, ότι «χθες το πρωί η φωτιά είχε τελειώσει», προσθέτοντας ότι «ήταν τελείως αδικαιολόγητη η συνέχισή της».

Προσοχή! Μεγάλος ο κίνδυνος πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιών

Σε επιφυλακή και ετοιμότητα θα βρίσκεται και αύριο Τρίτη, 4 Ιουλίου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για αύριο Τρίτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Ικαρία)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα)

XARTIS

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου «αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι και στις υπόλοιπες περιοχές δεν υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν πυρκαγιές. Για αυτό και πρέπει να υπάρχει προσοχή».

Στο μεταξύ, αύριο Τρίτη σε κατάσταση υψηλού κινδύνου, (κατηγορία 3) θα είναι όλη η Κρήτη, η Λακωνία, Μάνη, όλη η βόρεια Πελοπόννησος (Κορινθία, Αργολίδα μέχρι την Αχαΐα), τα νησιά του Ιονίου, ένα μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, η Μαγνησία, η Βοιωτία και η Φθιώτιδα, καθώς κι ένα μέρος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη). Επίσης στην κατηγορία 3 εντάσσονται κι η Μυτιλήνη, Σαμοθράκη και περιοχές νότια του Έβρου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργίου «σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.civilprotection.gr

Πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, eurokinissi, flynews.gr, patrastimes.gr

Σχετικές ειδήσεις