ΣΟΚ: Ποιος ήταν ο γιατρός Χρήστος Λόλας που «έσβησε» σε τροχαίο με τη σύζυγό του

ΣΟΚ: Ποιος ήταν ο γιατρός Χρήστος Λόλας που «έσβησε» σε τροχαίο με τη σύζυγό του

Μεγάλη απώλεια για την επιστημονική κοινότητα ο θάνατος του Χρήστου Λόλα, που έχασε τη ζωή του μαζί με τη σύζυγό του σε τροχαίο που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 20 Αυγούστου στην λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου.

 

Το ζευγάρι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ασκληπιείο Βούλας και παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τους κρατήσουν στη ζωή, δυστυχώς κατέληξαν.

Ο γνωστός καρδιοχειρούργος,ήταν αυτός που έκανε την πρώτη  μεταμόσχευση καρδιάς στο ΕΣΥ.

Ο Χρήστος Λόλας ήταν ο πρώτος διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και υπηρέτησε στο ΕΣΥ για 20 χρόνια.

Γεννήθηκε στην Κοζάνη και σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου και εξειδικεύθηκε στη γενική χειρουργική. Κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε επί μια πενταετία στην καρδιοχειρουργική, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Oregon των ΗΠΑ και έλαβε τον τίτλο του Associate Professor.

Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και του ανατέθηκε η οργάνωση και λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Έγινε υφηγητής και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1986 ανέλαβε διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», εγκαινιάζοντας το 1990, με την πρώτη επιτυχή καρδιακή μεταμόσχευση, το πρώτο πρόγραμμα καρδιακών μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Είχε συγγράψει βιβλία και είχε δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε επιστημονικά και μη περιοδικά και στον ημερήσιο Τύπο. Ήταν μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ