Συναγερμός στην Κρήτη: 410 τόνοι εκρηκτικών «απειλούν» το Ηράκλειο (pics)

Συναγερμός στην Κρήτη: 410 τόνοι εκρηκτικών «απειλούν» το Ηράκλειο (pics)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

«ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Η ΜΙΣΗ ΠΟΛΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΡΗΜΟΣ ΣΑΧΑΡΑ»

Πλοίο που μεταφέρει στα αμπάρια του τεράστια ποσότητα εκρηκτικών με προορισμό τη Λιβύη, είναι δεμένο εδώ και λίγες ώρες έξω από το λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Το πλοίο "Andromeda" εντοπίστηκε στις 6 Ιανουαρίου να κινείται ύποπτα ανοικτά της Κρήτης και οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου. Μετέφερε 29 κοντέινερ με 410 τόνους εκρηκτικών υλών, (πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία, αλλά και ειδικό τζελ), σημειώνει το neakriti, οι οποίες πιθανότατα θα χρησιμοποιούνταν σε εμπόλεμες ζώνες. 

Όπως ανακοινώθηκε χθες (10/01), στην επίσημη παρουσίαση της επίμαχης υπόθεσης από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το φορτηγό πλοίο μετέφερε τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών στη Λιβύη, την ώρα που τα έγγραφά του ανέφεραν ως προορισμό το Τζιμπουτί.

«Το Λιμενικό Σώμα απασφάλισε μια κινητή βόμβα που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τους ανθρώπους και το θαλάσσιο περιβάλλον», επισήμανε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος Γιάννης Αργυρίου. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του οκταμελούς πληρώματος του πλοίου, το οποίο αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.

Το "Andromeda", σημαίας Τανζανίας, οδηγήθηκε συνοδεία σκάφους του Λιμενικού στο λιμάνι του Ηρακλείου την περασμένη Δευτέρα. Νωρίτερα είχε εντοπιστεί να πλέει στ' ανοικτά του Αγίου Νικολάου. Μετά την καταμέτρηση των συνολικά 29 κοντέινερ που βρίσκονταν πάνω στο καράβι, προέκυψε ότι στο εσωτερικό τους υπήρχαν εκρηκτικές ύλες. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το Λιμενικό, πρόκειται για πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία, αλλά και ειδικό τζελ. Σημειώνεται ότι όλα τα εν λόγω ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή βομβών για τρομοκρατικές ενέργειες. Επίσης, όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, οι 11 δεξαμενές υγραερίου που βρίσκονταν στο πλοίο ήταν άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα του πλοίου (δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί κι ένας Αλβανός) υπέπεσε κατά τη διαδικασία της προανάκρισης σε αντιφάσεις. Όπως διαπιστώθηκε μάλιστα από την έρευνα των Αρχών, ο καπετάνιος του "Andromeda" φέρεται να έλαβε εντολή από τον πλοιοκτήτη να μεταβεί στο λιμάνι της Μισουράτας στη Λιβύη και όχι στο Τζιμπουτί, όπως αναφερόταν στα έγγραφα του πλοίου. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά, καθώς υπάρχει κοινοτική οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απαγορεύει «τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή».

Σημειώνεται ότι τα κοντέινερ με τα εκρηκτικά είχαν φορτωθεί στο πλοίο από το λιμάνι Μερσίν της Τουρκίας. Εξάλλου, ως λιμένας εκφόρτωσης των δεξαμενών υγραερίου, που είχαν φορτωθεί από την Αλεξανδρέττα της Τουρκίας, είχε δηλωθεί το Ομάν. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, αν και εντοπίστηκε σχετική εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου στις 18 Δεκεμβρίου, δε βρέθηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν, που είχαν δηλωθεί ως προορισμός του φορτίου.

Εξάλλου, αξίζει να τονίσουμε ότι το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεωρήσεων Ηρακλείου, που έκανε έλεγχο στο πλοίο, διαπίστωσε συνολικά 102 σοβαρές παρατηρήσεις-ελλείψεις που σχετίζονται με την αξιοπλοΐα του καραβιού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο τόσο η ασφάλεια του πλοίου, όσο και του ίδιου του πληρώματός του.

kriti ploio ekriktika7

Μιλώντας στο cretapost, o διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρίας Θεόδωρος Ρέλλος, επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία τόσο μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών στο λιμάνι του Ηρακλείου, ένα λιμάνι όπως επισημαίνει ο ίδιος, κατ’ εξοχήν επιβατικό. Μεταξύ άλλων ο κ. Ρέλλος τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ηράκλειο 410.000 κιλά δυναμίτιδας, σε ένα λιμάνι επιβατικό που δεν έχει καν εμπειρία αποθηκών, πόσο μάλλον αποθηκών επικίνδυνων υλικών. Φοβάμαι ότι το ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ θα μείνει για πολύ καιρό εκεί, εφόσον η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, όπως όλα δείχνουν. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αν γίνει κάποιο ατύχημα το μισό Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα. Θυμηθείτε την υπόθεση στο Μαρί της Κύπρου το 2011. Εκεί εξερράγησαν δύο κοντέινερ και το ωστικό κύμα έφτασε σε μια απόσταση 3 χιλιομέτρων. Πρέπει να ενημερωθεί και ο δήμαρχος Ηρακλείου για τον κίνδυνο».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Πηγή φωτογραφιών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Eurokinissi

PHOTO GALLERY