ΕΛΛΑΔΑ

Δραματικές εξελίξεις: Προφυλακιστέοι οι Έλληνες στρατιωτικοί - Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν

Δραματικές εξελίξεις: Προφυλακιστέοι οι Έλληνες στρατιωτικοί - Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν

Ενώπιον τουρκικού δικαστηρίου και εν συνεχεία στις φυλακές της Ανδριανούπολης οδηγήθηκαν την Παρασκευή (02/03/2018) οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι συνελήφθησαν από δυνάμεις του τουρκικού στρατού ξηράς στην ελληνοτουρκική μεθόριο, στον Έβρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους.

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Ο ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΠ.ΟΠ. ΛΟΧΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ – ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ – ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο Έλληνες κρίθηκαν προφυλακιστέοι, μέχρις ότου οριστεί δικάσιμος σε βάρος τους. Προηγουμένως, είχαν δώσει κατάθεση στις τουρκικές στρατιωτικές αρχές. Μάλιστα, δύο τουρκικά Μέσα, το TRT Haber και η ηλεκτρονική έκδοση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sozcu έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο στρατιωτικών.

Πρόκειται για τους: Δημήτριος Κουκλατζής (ΕΠ.ΟΠ. Λοχίας) και Άγγελος Μητραιτώδης (Υπολοχαγός).

Δείτε σχετικά:

Δείτε στη φωτό που ακολουθεί τον ΕΠ.ΟΠ Λοχία, Δημήτρη Κουκλατζή

dimitris kouklatzis

Δείτε τα σχετικά δημοσίευματα:

sozcu

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Sozcu, «οι Έλληνες στρατιώτες, ο Υπολοχαγός Άγγελος Μητραιτώδης, και ο ΕΠ.ΟΠ. Λοχίας, Δημήτριος Κουκλατζής, που συνελήφθησαν να έχουν διασχίσει κατά λάθος τα σύνορα στην Ανδριανούπολη, συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο αποφάσισε, εξάλλου, να ερευνήσει τα ψηφιακά δεδομένα (σ.σ. τα κινητά τηλέφωνα) των δύο στρατιωτών».

trt haber

Σύμφωνα με το TRT Haber, τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πραγματοποίησαν μονάδες προκάλυψης του τουρκικού στρατού που εδρεύουν στην περιοχή.

Δείτε επίσης:

Τι λέει το ΥΕΘΑ για το κατηγορητήριο

Στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισαν την Παρασκευή (02/03) πως δεν τίθεται ζήτημα παραπομπής σε δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τουρκικό περίπολο στον Έβρο, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο στρατιωτικοί, ο υπολοχαγός Άγγελος Μητραιτώδης και ο ΕΠ.ΟΠ. Λοχίας Μηχανικού, Δημήτρης Κουκλατζής, βαρύνονται μόνο με το αδίκημα της παράνομης εισόδου στην Τουρκία.

Όπως επισημαίνεται, παράλληλα, το θέμα αναμένεται να λήξει σύντομα και πιθανόν έως τη Δευτέρα (05/03), οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Νωρίτερα πάντως, τουρκικές ενημερωτικές ιστοσελίδες είχαν αναφέρει πως οι κατηγορίες που βαραίνουν τα δύο στρατιωτικά στελέχη είναι παράνομη είσοδος σε απαγορευμένη περιοχή αλλά και απόπειρα διενέργειας κατασκοπείας, ενώ ήδη έχουν ελεγχθεί τα κινητά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους.

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

Από το μεσημέρι της Πέμπτης (01/03) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς, τονίζει κυβερνητικός αξίωματούχους. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι θα οδηγήσουν σε δίκη τους δύο Έλληνες για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Βέβαια, ο κ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση, έκανε λόγο για «απολύτως τυπικό θέμα», ενώ, όσον αφορά «διαρροές» περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, σημείωσε ότι πρόκειται για συνομωσιολογικά σενάρια, τα οποία δεν είναι άξια σχολιασμού.

Από τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει «χαμηλά» το θέμα και παράλληλα να επισπεύσει τις όποιες διαδικασίες απαιτούνται για την επιστροφή των δύο Ελλήνων Στελεχών του Στρατού Ξηράς στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει τις διαρροές του Γενικού Επιτελείου Στρατού περί «επεισοδίου ρουτίνας».

Λόγω το επεισοδίου, ματαιώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, την Παρασκευή (02/03) στη Σμύρνη.

Στο Πεντάγωνο ο Βασίλης Κικίλιας - Η ανακοίνωση της ΝΔ

KIKILIAS

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ενημέρωσε το απόγευμα της Παρασκευής (02/03/2018) τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που φέρεται να εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, ενώ εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Έβρου. Στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και είχε σκεπασθεί από χιόνι. Η συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα περίπου.

Διαβάστε σχετικά:

Εξάλλου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την άμεση απελευθέρωση και επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στην Ελλάδα.

koumoutsakos

Όπως επισήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκοςπεριμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές».

«Και σε αυτή την περίπτωση», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, «θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα».

«Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ για το περιστατικό

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Το χρονικό της υπόθεσης: Ήταν ενέδρα;

Σύμφωνα με πληροφορίες του militaire.gr, η περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ξεκίνησε στις 14:30 περίπου το μεσημέρι της Πέμπτης (01/03) σε περιοχή με πυκνή δασική βλάστηση, στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με το χιόνι να ξεπερνά τα 40 εκατοστά, με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί οι πινακίδες σήμανσης της μεθορίου. Χωρίς να το καταλάβουν, φέρονται να πέρασαν εντός του τουρκικού εδάφους. Αμέσως, τους συνέλαβε περίπολος που ανήκει σε τουρκικές μονάδες προκάλυψης.

Στρατιωτικοί που έχουν υπηρετήσει στην περιοχή αναφέρουν ότι με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτές τις ημέρες, το να χάσεις τον προσανατολισμό σου γίνεται ακόμη πιο εύκολο.

xartis 1

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, το σημείο που βρέθηκαν και όπου, όπως όλα δείχνουν οι Τούρκοι είχαν - επί της ουσίας - στήσει ενέδρα, είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση.

Το ελληνικό περίπολο έκανε την καθιερωμένη του αποστολή, που είναι να ελέγχει τις σκοπιές στην περιοχή. Είναι απίθανο, λοιπόν, να έχασαν τον προσανατολισμό τους.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι Τούρκοι έψαχναν εδώ και καιρό να «πιάσουν κόσμο».

Διαβάστε σχετικά: Ποιοι είναι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνέλαβαν οι Τούρκοι στον Έβρο

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πιο κάτω στη photo gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Σχετικές ειδήσεις