ΕΛΛΑΔΑ

Προσοχή κίνδυνος! Επιστήμονες προειδοποιούν: Τι δεν πρέπει να κάνετε φέτος ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ στο Σαρωνικό

Προσοχή κίνδυνος! Επιστήμονες προειδοποιούν: Τι δεν πρέπει να κάνετε φέτος ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ στο Σαρωνικό

Επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών - Τι δεν πρέπει να καταναλώσουν φέτος το καλοκαίρι - «Πράσινο φως» με αστερίσκους για κολύμπι στο Σαρωνικό

Κατάλληλες για κολύμπι είναι φέτος οι ακτές της Αττικής, με εξαίρεση ορισμένες παραλίες στη Σαλαμίνα, μετά την περιβαλλοντική καταστροφή που είχε σημειωθεί από τη διαρροή μαζούτ από το πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ» πέρυσι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις των πολιτικών προϊσταμένων των υπουργείων Υγείας και Εμπορικής Ναυτιλίας στο «Έθνος της Κυριακής».

Όλες οι τελευταίες μετρήσεις που έγιναν από τους αρμόδιους φορείς δείχνουν ότι έχει γίνει απορρύπανση όλης της ακτογραμμής της Αττικής, δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ σύμφωνα με σχετική απόφαση, εξαίρεση αποτελούν οι εξής περιοχές: «από τον όρμο Λιμνιώνα κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου».

Προσοχή! Μην καταναλώσετε οστρακοειδή

Ωστόσο, οι επιστήμονες συνιστούν στους καταναλωτές να αποφεύγουν την κατανάλωση μαλάκιων και οστρακοειδών από τις περιοχές που μολύνθηκαν.

Ο γνωστός καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» επισήμανε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να καταναλώνει οστρακοειδή από τις θάλασσες όπου διέρρευσε πετρέλαιο από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ».

«Μέσα στα στρείδια και γενικά στα οστρακοειδή μένουν καρκινογόνες ουσίες για μεγάλο διάστημα και υπάρχει πρόβλημα. Τώρα αν η συγκέντρωση του πετρελαίου στο βυθό είναι πολλή ή λίγη είναι δύσκολο να το πει κανείς, γιατί πρέπει να γίνει μέτρηση. Γι αυτό καλό είναι να αποφεύγει κανείς την κατανάλωση οστρακοειδών από την περιοχή της ρύπανσης.

Η προειδοποίηση αυτή αφορά μόνο στα οστρακοειδή, γιατί τα ψάρια τα εμβολίζουν αυτά τα στοιχεία».

Σχετικά με την κολύμβηση ο καθηγητής, κ. Μπεχράκης δήλωσε:

«Σε ότι αφορά το κολύμπι, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Εάν υπάρχει συγκέντρωση πετρελαίου, ίσως να δημιουργηθούν κάποια δερματολογικά προβλήματα».