ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» στην υποψηφιότητα Μαρτίνη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού

«Όχι» στην υποψηφιότητα Μαρτίνη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού

Μεταβατικό θα είναι το Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου του 2018 στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.), με περιορισμένη εντολή να υιοθετήσει το νέο καταστατικό και να διοργανώσει νέες εκλογές τον Οκτώβριο του 2018.

Αυτό διευκρινίζει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Francesco Rocca, απευθυνόμενος με επιστολή του στα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο κ. Rocca καλεί τα μέλη του ΕΕΣ να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία η οποία θα πραγματοποιηθεί με το παλαιό καταστατικό, παρά το γεγονός ότι είναι αναχρονιστικό. «Αυτό συμβαίνει διότι η αναθεώρηση του καταστατικού αυτού που διεξήχθη το 2015, αναβλήθηκε με δικαστική απόφαση, η οποία φυσικά πρέπει να τηρηθεί» προσθέτει.

Σχολιάζοντας εμμέσως την πρόθεση του υπόδικου πρώην προέδρου του Ε.Ε.Σ., Ανδρέα Μαρτίνη, να είναι εκ νέου υποψήφιος για το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο στις εκλογές του Ιουνίου, ο κ. Rocca εκφράζει την αντίθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας σε αυτό το ενδεχόμενο. «Έχουμε δει προηγούμενες ηγεσίες του (σ.σ. Ε.Ε.Σ.) να εμπλέκονται σε ανήθικες και ενδεχομένως εγκληματικές συμπεριφορές κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο καθώς αποτελεί δυσφήμηση για το έργο των εθελοντών του και μια πράξη ενάντια στις θεμελιώδεις αξίες μας. Είναι αυτονόητο ότι τα άτομα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στον Ε.Ε.Σ. δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ούτε να συμμετέχουν στη μελλοντική ηγεσία της οργάνωσης» τονίζει.

Αναλυτικά η επιστολή του Francesco Rocca:

«Προς τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Γενεύη, 18 Μαΐου 2018

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Σας γράφουμε εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ ) ενόψει της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) στις 3 Ιουνίου 2018.

Τα τελευταία χρόνια, η ΔΟΕΣ και οι Εθνικοί Σύλλογοι - μέλη σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την μεγάλη ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση του Εθνικού Συλλόγου σας. Η ΔΟΕΣ, ως μια μεγάλη οικογένεια που νοιάζεται για τα μέλη της, υπό τη σκέπη του εμβλήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, αντιλαμβάνεται και μοιράζεται το βάρος των δυσκολιών που μπορεί να επωμίζεται κάποιο μέλος της. Επίσης δηλώνει περήφανη για τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι, σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας μεταναστευτικής κρίσης, έχουν παράσχει εξαιρετική υποστήριξη σε ευάλωτα άτομα που φτάνουν στην Ελλάδα.

Αναγνωρίζουμε ότι η εικόνα του Ε.Ε.Σ. και η ικανότητά του να εκπληρώσει την αποστολή του έχει πληγεί από μια πολύπλοκη θεσμική, οικονομική και επιχειρησιακή κρίση που μαίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Βλέπουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε είναι αποτέλεσμα των εσωτερικών διαφορών καθώς επίσης και των καθυστερήσεων σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσής σας.

Το καταστατικό του Ε.Ε.Σ. που ισχύει σήμερα χρονολογείται από το 1965 και είναι από τα παλαιότερα στο Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Από την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου το 2012 μέχρι σήμερα, ο Ε.Ε.Σ. έχει γνωρίσει τουλάχιστον δέκα διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια κατόπιν δικαστικών αποφάσεων και έχει εμπλακεί σε περισσότερες από 36 δικαστικές υποθέσεις - κάποιες από αυτές για τα ίδια θέματα - με αποφάσεις που αντιφάσκουν μεταξύ τους. Το εκτιμώμενο χρέος που ανέρχεται σε πάνω από 55 εκατομμύρια ευρώ αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 3 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε δει προηγούμενες ηγεσίες του να εμπλέκονται σε ανήθικες και ενδεχομένως εγκληματικές συμπεριφορές κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο καθώς αποτελεί δυσφήμηση για το έργο των εθελοντών του και μια πράξη ενάντια στις θεμελιώδεις αξίες μας. Είναι αυτονόητο ότι τα άτομα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στον Ε.Ε.Σ. δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ούτε να συμμετέχουν στην μελλοντική ηγεσία της οργάνωσης. Ο Ε.Ε.Σ. έχει ανάγκη από μα νέα ηγεσία με όραμα, που θα λειτουργεί με διαφάνεια, θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, θα είναι υπεράνω κάθε υποψίας ή υπόνοιας για παραβίαση της αρχής της ακεραιότητας και θα χαίρει της εμπιστοσύνης των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων καθώς και ολόκληρου του Κινήματος.

Μετά από αρκετές προσπάθειες να υποστηρίξουμε τον Ε.Ε.Σ. προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τεράστιες τρέχουσες προκλήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕΣ άνοιξε μια υπόθεση για παραβίαση της αρχής της ακεραιότητας το 2013. Μετά από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕΣ αποφάσισε (κατά τη συνεδρίασή του τον Σεπτέμβριο του 2017) να προχωρήσει στην εφαρμογή καθεστώτος αναστολής του Ε.Ε.Σ. από το Κίνημα εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Έτσι το προσωρινό Διοικητικό σας Συμβούλιο προετοίμασε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο η ΔΟΕΣ έκρινε ως σοβαρό και ρεαλιστικό και η επικείμενη Γενική Συνέλευσή σας στις 3 Ιουνίου του 2018, αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας. Με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε φως στο τούνελ και τώρα είναι πλέον δική σας ευθύνη να προχωρήσετε μπροστά.

Η Γενική σας Συνέλευση διέπεται από το καταστατικό του 1965, που δεν είναι κατάλληλο για έναν σύγχρονο οργανισμό του 21ου αιώνα. Αυτό συμβαίνει διότι η αναθεώρηση του καταστατικού αυτού που διεξήχθη το 2015, αναβλήθηκε με δικαστική απόφαση, η οποία φυσικά πρέπει να τηρηθεί.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους θαυμάσιους εθελοντές σας - που αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού για ολόκληρο το Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου - δεν είναι στην πραγματικότητα μέλη του Ε.Ε.Σ., ούτε έχουν το δικαίωμα να εκλεγούν στην ηγεσία του οργανισμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε τη Γενική Συνέλευση να λάβει απόφαση με την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί τον Ιούνιο του 2018, θα είναι μόνο ένα μεταβατικό συμβούλιο, με περιορισμένη εντολή να προετοιμάσει και να υιοθετήσει το νέο καταστατικό. Αναμένουμε ότι - μετά από μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ένταξης νέων μελών που θα επιτρέψει στον ΕΕΣ να είναι ανοιχτός σε όλους - το Μεταβατικό Συμβούλιο του Ιουνίου 2018, θα διοργανώσει εκλογές σύμφωνα με το νέο καταστατικό τον Οκτώβριο του 2018.

Η ΔΟΕΣ σας υποστηρίζει και πιστεύει ότι θα προχωρήσετε στις κατάλληλες ενέργειες που θα εγγυηθούν το μέλλον του Ε.Ε.Σ. Ο Ε.Ε.Σ. αποτελεί ένα αξιόλογο μέλος της μεγάλης οικογένειας της ΔΟΕΣ. Το πνεύμα του Ερυθρού Σταυρού αντικατοπτρίζεται έντονα στη χώρα σας και θα πρέπει εξίσου να αντικατοπτρίζεται τόσο στη νέα ηγεσία όσο και στο έργο του Εθνικού Συλλόγου σας. Η ΔΟΕΣ θα βρίσκεται πάντα εδώ για να σας υποστηρίζει στη λήψη αποφάσεων και εύχεται να μην χρειαστεί να προχωρήσει στην εφαρμογή καθεστώτος αναστολής για τον Ε.Ε.Σ. και ως συνέπεια να χάσει έτσι ένα από τα αξιόλογα μέλη του.

Για άλλη μια φορά, καλούμε τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Ε.Ε.Σ. να εργαστούν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να διαφυλάξουν το μέλλον της οργάνωσης, να τιμήσουν τη μακρά ιστορία του Εθνικού Συλλόγου καθώς επίσης τα μεγάλα επιτεύγματα και την αξιοθαύμαστη δουλειά των εθελοντών του.

Francesco Rocca,
Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου».

Σχετικές ειδήσεις