ΕΛΛΑΔΑ

Κοινωνικός Τουρισμός 2018: Από σήμερα οι αιτήσεις- Δικαιούχοι και κριτήρια

Κοινωνικός Τουρισμός 2018: Από σήμερα οι αιτήσεις- Δικαιούχοι και κριτήρια

Από σήμερα το πρωί μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι, αλλά και οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2018-2019.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους -δικαιούχους και παρόχους- μέχρι την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 και ώρα 23:59.

Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 11 Ιουλίου 2018 έως τις 10 Ιουλίου 2019 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.

Εκδόθηκε μετά την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ η δημόσια πρόσκληση για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2018 - 2019 όπου καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες και τους όρους για τις επιταγές διακοπών.

Αντικείμενο του Κοινωνικου Τουρισμού του ΟΑΕΔ είναι η επιδότηση δικαιούχων, που επιλέγονται με μοριοδότηση, και των ωφελουμένων μελών τους, για την πραγματοποίηση διακοπών σε Τουριστικά Καταλύματα της Ελλάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και έχουν περιληφθεί στο Μητρώο Παρόχων του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση γίνεται με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 11.07.2018 έως 10.07.2019.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως πέντε (5) διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων. Τρείς (3) θα είναι οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων που βρίσκονται στις νήσους Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω μπορούν να πραγματοποιήσουν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις.

Ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελουμένων του Προγράμματος ανέρχεται στα 140.000 άτομα περίπου.

Ποιοι είναι οι Δικαιούχοι:

α. ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2017 πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/ες με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας,

β. ασφαλισμένες που το έτος 2017 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ ως εργαζόμενες πενήντα (50) ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας,

γ. ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2017 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον πενήντα (50) ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας,

δ. ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2017 συγκέντρωσαν πενήντα (50) ημέρες αθροιστικά από δύο ή και τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις α’ έως γ΄, δηλαδή από ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας, από ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και από ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας,

ε. άνεργοι/ες εγγεγραμμένοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Ποιοι είναι Ωφελούμενοι του προγράμματος

Ωφελούμενα μέλη των δικαιούχων του προγράμματος είναι:

- τα φυσικά, νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα παιδιά και γενικά τα παιδιά των οποίων οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια: i. ηλικίας από 5 έως 18 ετών (παιδιά με ημερομηνίες γέννησης από 12.07.2000 έως 31.12.2013), ii. ηλικίας από 18 έως 24 ετών (παιδιά με ημερομηνίες γέννησης από 12.07.1993 έως 11.07.2000), όταν είναι κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων: α) έμμεσα ασφαλισμένα μέλη είτε του ίδιου του δικαιούχου είτε του άλλου γονέα ή β) άμεσα ασφαλισμένα λόγω σπουδών χωρίς ημέρες εργασίας, iii. ηλικίας από 18 ετών και ανεξαρτήτως ορίου (με ημερομηνία γέννησης έως 11.07.2000), όταν έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως και είναι κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας.

- οι σύζυγοι των δικαιούχων, - όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων, - όταν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, και υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής.

- οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των παραπάνω περιπτώσεων α΄ και β΄ που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και μόνο όταν: i. υπάρχει ανάγκη συνοδείας, δηλαδή:

- ο δικαιούχος ΑμεΑ είναι μεμονωμένο άτομο, χωρίς άλλα ενήλικα ωφελούμενα μέλη, που θα μπορούσαν να τον συνοδέψουν,

- ο δικαιούχος ΑμεΑ έχει ενήλικα ωφελούμενα μέλη, αλλά ανήκουν και αυτά στην κατηγορία ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και δεν μπορούν να θεωρηθούν συνοδοί του/χρήζουν και αυτά συνοδείας. ii. η αναγκαιότητα συνοδείας προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στην ενότητα Γ’ του παρόντος. Η επιλογή του συνοδού δικαιούχων ή ωφελουμένων ΑμεΑ γίνεται χωρίς κανένα περιορισμό ή ιδιαίτερη προϋπόθεση. Σε κάθε δικαιούχο ή ωφελούμενο ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω αντιστοιχεί ένας συνοδός.

Ποιοι δεν θεωρούνται δικαιούχοι

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2018-2019 όσοι:

α. δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, όπως αυτές περιγράφονται στις παραπάνω παραγράφους 1 και 2,

β. έλαβαν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος έτους 2016-2017, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της επιταγής ή όχι. Εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία και τα ωφελούμενα μέλη τους, που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και στο πρόγραμμα περιόδου 20182019, ακόμα και αν έλαβαν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος έτους 2016-2017,

γ. είναι δικαιούχοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.

Ο έλεγχος του αριθμού των ημερών εργασίας θα γίνει με αυτεπάγγελτη αναζήτηση από τον ΕΦΚΑ, με βάση τον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου που ο δικαιούχος θα συμπληρώσει στην αίτησή του.Συμπλήρωση εσφαλμένου Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό του δικαιούχου από το πρόγραμμα. Συμπλήρωση Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου που αντιστοιχεί σε άλλο ασφαλισμένο, επισύρει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Στις περιπτώσεις συμμετεχόντων που για οποιονδήποτε λόγο οι ημέρες εργασίας τους δεν έχουν μηχανογραφηθεί από τον ΕΦΚΑ (όπως: φορτοεκφορτωτές, δασεργάτες, εκδοροσφαγείς), ο έλεγχος θα γίνει βάσει των δικαιολογητικών που προβλέπονται στην Ενότητα Γ’ του παρόντος. Μη προσκόμιση των δικαιολογητικών αυτών μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό των δικαιούχων από το πρόγραμμα.

Ο έλεγχος του αριθμού των ημερών της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και της επιδοτούμενης ανεργίας καθώς και της εγγεγραμμένης ανεργίας για τα ΑμεΑ θα γίνει από το Μητρώο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΟΑΕΔ.

Ο έλεγχος της συγγενικής σχέσης και των στοιχείων των ωφελουμένων μελών θα πραγματοποιηθεί με αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα με βάση τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν στην αίτησή τους οι δικαιούχοι. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις (π.χ. πολίτες τρίτων χωρών κ.ο.κ.) για τις οποίους δεν υπάρχουν ή δεν είναι δυνατόν να αναζητηθούν ηλεκτρονικά τα στοιχεία οικογενειακής κατάστασης, ο έλεγχος θα γίνει βάσει των δικαιολογητικών που προβλέπονται στην Ενότητα Γ’ του παρόντος.

δ. Ο έλεγχος της ασφαλιστικής ικανότητας άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων ωφελουμένων μελών θα πραγματοποιηθεί με αυτεπάγγελτη αναζήτηση από τον ΕΦΚΑ ή από τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην Ενότητα Γ’ του παρόντος. Η ασφαλιστική ικανότητα των έμμεσα ασφαλισμένων μελών πρέπει να είναι ενεργός κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Πότε και πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι δικαιούχοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα καταθέτουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) από τις 06.06.2018 έως τις 17.06.2018 και ώρα 23:59. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται: - από τους ίδιους τους δικαιούχους και όχι μέσω των Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ, - αποκλειστικά από τους δικαιούχους και όχι από τους ωφελούμενους αυτών. Στην αίτηση των δικαιούχων συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία των ωφελουμένων μελών τους. Υποβολή αιτήσεως μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν είναι δυνατή. Αιτήσεις που υποβάλλονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και όχι μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ δεν εξετάζονται.

Πώς γίνεται η πιστοποίηση χρηστών για την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης Η πρόσβαση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ είναι δυνατή μόνο σε πιστοποιημένους χρήστες (χρήστες που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης).

Οι δικαιούχοι που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης, προκειμένου να πιστοποιηθούν ως χρήστες για την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ακολουθούν την εξής διαδικασία κατά περίπτωση:

α) Δικαιούχοι εγγεγραμμένοι στo Mητρώo του ΟΑΕΔ:

i. είτε θα προσέλθουν στην υπηρεσία ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ, για να λάβουν κωδικούς πρόσβασης

ii. είτε θα χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν για το TAXISnet (εφόσον διαθέτουν κωδικούς για το TAXISnet οι ίδιοι και όχι οι σύζυγοι αυτών) προκειμένου να τους αποδοθούν διαδικτυακά κωδικοί πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

β) Δικαιούχοι μη εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ (δικαιούχοι που δεν έλαβαν στο παρελθόν παροχές του Οργανισμού μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος): θα προσέλθουν υποχρεωτικά στις υπηρεσίες ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ για να εκδοθούν οι κωδικοί πρόσβασης.

Στις περιπτώσεις που προβλέπεται προσέλευση των δικαιούχων στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για την έκδοση κωδικών πρόσβασης, αυτή θα πρέπει να γίνει εγκαίρως, σε χρόνο που θα τους επιτρέψει την υποβολή της αίτησης στις προθεσμίες που έχουν οριστεί.

Σχετικές ειδήσεις