ΕΛΛΑΔΑ

Θα «πνιγούμε» στα σκουπίδια - Έσπασε ο ΧΥΤΑ της Φυλής

Θα «πνιγούμε» στα σκουπίδια - Έσπασε ο ΧΥΤΑ της Φυλής

Ο ΧΥΤΑ της Φυλής είναι κλειστός από την περασμένη Δευτέρα λόγω... ρήγματος - Κάθε ημέρα στοιβάζονται επιπλέον 2.000 τόνοι απορριμάτων στους δρόμους και δεν μιλάει κανείς

Ο Σύνδεσμος για τα απορρίμματα της Αττικής (ΕΔΣΝΑ), έστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή προς όλους τους ΟΤΑ, με την οποία τους καλεί να ενημερώσουν τους πολίτες να σταματήσουν να κατεβάζουν σκουπίδια στους δρόμους μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Αιτία είναι το ρήγμα που προκλήθηκε στο νέο κύτταρο για την επέκταση της μοναδικής χωματερής του λεκανοπεδίου, το οποίο έχει σταματήσει την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Η κατάσταση σε πολλούς Δήμους είναι ανυπόφορη, ενώ τα πράγματα ενδέχεται να γίνουν χειρότερα λόγω των βροχωπτώσεων που μπορεί να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το διαλυμένο ΧΥΤΑ.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι στην Φυλή μεταφέρονται περί τους 2.500 με 3.000 τόνους απορριμμάτων από 5.000 τόνους που είναι τα συνολικά απορρίμματα που παράγει καθημερινά η Αττική. Εάν υπολογίσουμε ότι ο ΧΥΤΑ έχει κλείσει για τα απορριμματοφόρα των 66 δήμων του λεκανοπεδίου, τότε πάνω από 16.000 τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται στο δρόμο.

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας της Αθήνας Γιώργος Μπρούλιας, ο δήμος αδειάζει κάθε μέρα περίπου 20 απορριμματοφόρα στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Φυλή, ενώ οι καθημερινές ανάγκες του δήμου κυμαίνονται από 120 με 150 απορριμματοφόρα ημερησίας προκειμένου να αποθέσουν τους 800 τόνους σκουπιδιών που παράγει η Αθήνα. Στους υπόλοιπους δήμους ο ΧΥΤΑ αφήνει να αδειάσουν μέχρι δύο απορριμματοφόρα για κάθε ένα δήμο.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με δήλωση του, ευχαριστεί τους Αθηναίους για την συνεργασία και την κατανόηση που δείχνουν και τους ζητά να συνεχίσουν καθώς το πρόβλημα με τον ΧΥΤΑ, συνεχίζεται. Μάλιστα, ο κ. Καμίνης επισημαίνει ότι ο δήμος κάνει ότι μπορεί για την καθαριότητας της πόλης, με βάσει τις συνθήκες που επικρατούν.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αν ο ΧΥΤΑ δεν ανοίξει κανονικά την ερχόμενη Τετάρτη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα ζητήσει να σταματήσουν την λειτουργία τους κάποιες λαϊκές αγορές της Αθήνας, που οι υπεύθυνοι τους δεν φροντίζουν για την καθαριότητα των δρόμων και των χώρων όπου λειτουργούν.