ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Μάτι: Πυρόπληκτοι πανεπιστημιακοί ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά

Φωτιά Μάτι: Πυρόπληκτοι πανεπιστημιακοί ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά

Φωτιά Μάτι | Ειδήσεις: Προσήλθαν το πρωί του Σαββάτου (25/08) ενώπιον του εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίου -Στρέφονται εναντίον της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και κατά της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας – Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Παίρναμε δεκάδες τηλέφωνα για βοήθεια και μας αγνοούσαν» - Σε ποιον καταλογίζουν βαρύτατες ευθύνες

Σημαντικές εξελίξεις στη διενεργούμενη εισαγγελική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε συνολικά 96 ανθρώπους δρομολογεί η απόφαση τεσσάρων πυρόπληκτων πανεπιστημιακών που επέζησαν της καταστροφής να ζητήσουν παράσταση πολιτικής αγωγής κατά παντός υπευθύνου, συμβάλλοντας ως μάρτυρες κατηγορίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, οι συγκεκριμένοι πανεπιστημιακοί πάλευαν για τουλάχιστον οκτώ ώρες αβοήθητοι και μόνοι στα βράχια, εκλιπαρώντας με δεκάδες κλήσεις τους στο λιμεναρχείο Ραφήνας να τους περισυλλέξουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, οι λιμενικές Αρχές αγνόησαν τις επίμονες εκκλήσεις τους για βοήθεια.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τελικώς όλοι τους διασώθηκαν από καΐκια ιδιωτών, οι οποίοι έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή στο Μάτι να περισυλλέξουν δεκάδες άτομα, που έτρεχαν να σωθούν από τη μανία της φωτιάς.

Το πρωί του Σαββάτου (25/08/2018) οι τέσσερις πανεπιστημιακοί προσήλθαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, Ηλία Ζαγοραίο, προκειμένου να αιτηθούν παράσταση πολιτικής αγωγής κατά παντός υπευθύνου.

Μαρτυρία – σοκ: «Κάναμε 25 κλήσεις στο Λιμενικό, δεν απαντήθηκε καμία»

Τα όσα κατέθεσαν οι τέσσερις στον κ. Ζαγοραίο είναι συγκλονιστικά και ταυτόχρονα εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για το επίπεδο του συντονισμού που υπήρξε την ημέρα εκείνη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της μαρτυρικής παραμονής προσπαθούσαμε με κάθε τρόπο να επικοινωνήσουμε με το τηλέφωνο της Άμεσης Επέμβασης του Λιμενικού Σώματος, στον αριθμό 108, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η … (το όνομα δεν αποκαλύπτεται για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων) πραγματοποίησε 25 αναπάντητες κλήσεις μεταξύ 19.08 και 12.05», ανέφεραν.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος τους, Βασίλης Ταουξής, σε δηλώσεις τους στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι «πέρα από το ότι τα τηλεφωνήματά τους δεν είχαν κανένα απολύτως αντίκρισμα, οι πελάτες μου εισέπρατταν συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι καταφθάνει το πλοιάριο από το Λιμεναρχείο Ραφήνας, το οποίο δεν ήρθε ποτέ. Έτσι μετά από οκτώ ώρες πήγε και τους περισυνέλεξε ένα μικρό ιδιωτικό πλοιάριο».

Οι δύο λόγοι που ζητούν τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ακόμα δύο λόγους, οι οποίοι μαζί με τα παραπάνω τους οδήγησαν στο να ζητήσουν τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους.

Πρώτον γιατί τις ώρες της φονικής πυρκαγιάς επιτρέπονταν να δένουν πλοία της γραμμής στο λιμάνι, αποβιβάζοντας αυτοκίνητα και προκαλώντας κομφούζιο στους παραλιακούς δρόμους.

Δεύτερον γιατί, κατά την είσοδό τους στο λιμάνι τα πλοία προκαλούσαν επικίνδυνους κυματισμούς στους γύρω κόλπους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι πάλευαν να κολυμπήσουν για να σωθούν από τη φωτιά.

«Κάποιοι άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα κύματα και έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της παράλογης πρακτικής», υπογραμμίζουν οι τέσσερις πανεπιστημιακοί.

Όπως αναφέρει, τέλος, το ρεπορτάζ, οι αναπάντητες κλήσεις τους είναι καταγεγραμμένες στους λογαριασμούς τους κινητής τηλεφωνίας, ενώ με υπόμνημά τους ζητούν αντίγραφα των συνομιλιών των πολιτών με το Λιμεναρχείο Ραφήνας και τον αριθμό 108, όπως αυτές είναι καταγεγραμμένες στο σύστημα, προκειμένου να γίνει γνωστό τι ώρα δόθηκαν έντονες διάσωσης και τι ώρα πήγαν για παραλαβή τα πλοιάρια.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις δραματικές ειδήσεις κι εξελίξεις σχετικά με τη φωτιά στο Μάτι