ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλώνας Ζορμπάς: Νέες εικόνες Αποκάλυψης στο Άργος - Εκκενώθηκαν σπίτια στη Νέα Κίο (pics+vids)

Κυκλώνας Ζορμπάς: Νέες εικόνες Αποκάλυψης στο Άργος - Εκκενώθηκαν σπίτια στη Νέα Κίο (pics+vids)

Μεσογειακός κυκλώνας:Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η Αργολίδα από την επέλαση του Μεσογειακού Κυκλώνα – Σοκάρουν οι εικόνες χάους στο Άργος - Εκκενώθηκαν σπίτια στη Νέα Κίο - Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από σπίτια και Ι.Χ. -Αίσιο τέλος στις έρευνες για αγνούμενο -Ξεχείλισαν ρέματα και στην Κορινθία - Βίντεο σοκ από το πλημμυρισμένο Κιάτο

Τα σημαντικότερα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μέχρι στιγμής, εντοπίζονται στις περιοχές Κιάτου, Βέλου και Ξυλόκαστρου Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων, αναφέρεται σε συνοπτικό δελτίο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στην περιοχή του Βέλου Κορινθίας διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηροδρόμου, λόγω συγκέντρωσης φερτών υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, η μετακίνηση των επιβατών πραγματοποιείται με λεωφορεία.

Και οι δύο περιοχές έχουν ενισχυθεί από σημαντικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στις περιοχές Βέλου, Κιάτου και Ξυλόκαστρου το έργο των τοπικών Αρχών συνδράμουν και μηχανήματα έργου του Στρατού.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει προβεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας όπου απαιτείται.

Την ίδια στιγμή, σε ορμητικούς χειμάρρους έχουν μετατραπεί οι δρόμοι στο Ναύπλιο.

Δείτε βίντεο:

Στο μεταξύ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό κλήσεων για παροχές βοηθείας, για απεγκλωβισμούς ατόμων από κατοικίες και αυτοκίνητα, καθώς και για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους των ανωτέρω περιοχών για την εκτίμηση της κατάστασης και την παροχή συνδρομής όπου απαιτηθεί.

argos66666

Η υπερχείλιση του ποταμού Ξεριά έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην Αργολίδα, την ίδια ώρα που η Πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς, ενώ η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην είσοδο του Άργους από το Ναύπλιο, στο ύψος του Αγίου Βασιλείου.

Παράλληλα, πολλοί οικισμοί βρίσκονται στο σκοτάδι λόγω της διακοπής του ρεύματος, ωστόσο συνεργεία εργάζονται και αποκαθιστούν σταδιακά την ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Αναστάσιος Χεβειδόπουλος, πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώνονται ήδη ακόμα και μέσα στην πόλη.

Οι εικόνες με τους ορμητικούς χειμάρρους να παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους κόβουν την ανάσα, κάνοντας τα αυτοκίνητα να μοιάζουν με παιδικά παιχνίδια.

Επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων στο Κιβέρι - Αναζήτηση αγνοούμενου στη Νέα Κίο

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο δρόμο από Μύλους προς Κιβέρι, καθώς κινδυνεύουν άτομα μέσα σε οικία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα νερά του ποταμού που υπερχείλισε παρέσυραν αυτοκίνητα στα οποία εγκλωβίστηκαν άνθρωποι, ενώ τα οχήματα της πυροσβεστικής δυσκολεύονται να προσεγγίσουν λόγω της ορμής των υδάτων

Αίσιο τέλος είχε επίσης η αναζήτηση ενός αγνοουμένου στην περιοχή της Νέας Κίου, τον οποίο έψαχναν οι συγγενείς του, καθώς εντοπίστηκε σώος από δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Ακούστε τι είπε ο δήμαρχος Άργους - Μυκηνών στον ALPHA:

Εκκένωση σπιτιών στη Νέα Κίο

Την ίδια ώρα, η Πάνιτσα πλημμύρισε και τα νερά ξεχύθηκαν στην παραθαλάσσια Νέα Κίο, με αποτέλεσμα αστυνομική δύναμη από Άργος και Ναύπλιο να εκκενώνει σπίτια.

Από την πρώτη στιγμή βρίσκονται πάντως επί ποδός όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Άργους Μυκηνών, αλλά και ο Δήμαρχος που συντονίζουν τις ενέργειες. Επίσης πολλά είναι τα πλημμυρισμένα υπόγεια και σπίτια στους γύρω δρόμους με την πυροσβεστική ωστόσο να δίνει αυτήν τη στιγμή μεγαλύτερη βαρύτητα στις ανθρώπινες ζωές.

Στο χωριό Σταθέικα απεγκλωβίστηκε επίσης μια οικογένεια από το τυροκομείο Έλατος, όπως μεταδίδει το argolikeseidhseis.gr.

Τουλάχιστον 25 τα πλημμυρισμένα σπίτια

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και ο μηχανισμός της αυτοδιοίκησης στην Αργολίδα και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με όσα είπε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, τα εντονότερα προβλήματα, λόγω πλημμυρών, καταγράφονται στην περιοχή του 'Αργους και της Νέας Κίου», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμα επικινδυνότητα, διότι βρέχει στα βουνά».

Όπως πρόσθεσε, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την Πυροσβεστική, τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει στο 'Αργος, φθάνουν περίπου τα 25», διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «αύριο το πρωί πιθανόν ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος».

Οι πλημμύρες, όπως ανέφερε, «προκλήθηκαν από τις μεγάλες ποσότητες του νερού που κατέβασαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ποτάμια Ξεριάς και Πάνιτσα», προσθέτοντας ότι «τα είχαμε καθαρίσει πριν από λίγες ημέρες.»

Τελικά, συνέχισε, «το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην εκβολή του ποταμού Ξεριά το αντιμετωπίσαμε με την διοχέτευση του νερού σε γειτονικά χωράφια, ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αργολίδας, αλλά υπάρχει συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και συνεργεία εργάζονται και αποκαθιστούν την ηλεκτροδότηση».

Όσον αφορά στην πληροφορία για αγνοούμενο στην περιοχή της Νέας Κίου, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα, διότι βρέθηκε άμεσα, καθώς είχε πάει να δει σε ποια κατάσταση ήταν το χωράφι του».

Χάος και στην Κορινθία

Μεγάλα προβλήματα και στο νομό Κορινθίας παρατηρούνται από την επέλαση του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ζορμπά» - Ξεχείλισαν τα ρέματα στο δήμο Βέλου-Βόχας - Πλημμύρες στο Κιάτο.

Και η Κορινθία δοκιμάζεται από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Η παλιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, έκλεισε για λίγες ώρες από το 54ο έως το 57ο χλμ, στο ύψος της Κινέτας, λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης, Πελοπίδας Καλλίρης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως «ρέματα στις περιοχές Σωληνάρι, Χαλκί και Πουλίτσα του δήμου Βέλου – Βόχας, έχουν φθάσει στα όρια τους, διότι δεν υπάρχει διέξοδος για το νερό» και τόνισε πως «μηχανήματα του δήμου, αλλά και της περιφέρειας εργάζονται στην περιοχή για να ανοίξουν τα ρέματα, ώστε να βρει διέξοδο το νερό».

Ο κ. Καλλίρης ανέφερε επίσης πως «και στο ρέμα Ξυδιάς στο Ξυλόκαστρο υπάρχει αρκετό νερό, αλλά έχει διέξοδο προς τη θάλασσα, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων υπήρξαν πτώσεις δέντρων στο δήμο Βέλου – Βόχας, ενώ έγινε και μία κατολίσθηση στο δρόμο Ισθμού – Επιδαύρου, ο οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του δήμου Βέλου – Βόχας, Αννίβας Παπακυριάκος ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχουν πλημμυρίσει σπίτια στις περιοχές Βραχάτι, Ευαγγελίστρια, Κοκκώνι, Νεράτζια, Πουλίτσα κ.α.».

Πρόσθεσε, δε, πως «προσπαθούμε με μηχανήματα του δήμου και ιδιωτών να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα», υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική προστασία κάνει ότι μπορεί, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και άλλα παρόμοια προβλήματα στην Κορινθία».

Σύμφωνα με το korinthosnews, αποκλεισμένα είναι εδώ και λίγη ώρα τα Ταρσινά, καθώς το ρέμα Σούρι πλημμύρισε τις 2 εισόδους – εξόδους του χωριού καθώς και τα Αθίκια, με την αστυνομία να έχει αποκλείσει τη διέλευση των οχημάτων προς και από την περιοχή.

Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του

Πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές και τα προβλήματα, τόσο μέσα στις πόλεις, όσο και σε κοινότητες στους δήμους Σικυωνίων, Βέλου - Βόχας και Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης 'Αγγελος Παπαγγελόπουλος, μετά την αποψινή συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου.

Ειδικότερα, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, «τόσο στις πεδινές, όσο και στις ημιορεινές περιοχές, δρόμοι έχουν κατακρημνιστεί, ενώ μεγάλος αριθμός κοινοτήτων έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δρόμος μέσα στο Κιάτο υπέστη καθίζηση τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «έχει καταγραφεί υπερχείλιση των περισσοτέρων ποταμών και χειμάρρων», ενώ όσον αφορά στα προβλήματα μέσα στις πόλεις, το πρωί της Κυριακής συνεργεία των δήμων αναμένεται να κάνουν αναλυτική καταγραφή των ζημιών.

Ο 'Αγγελος Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στην κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι «και στους τρεις δήμους επιχείρησαν περισσότεροι από 120 πυροσβέστες και 12 συνεργεία της ΕΜΑΚ με 31 οχήματα, που ασχολήθηκαν με αντλήσεις υδάτων και παροχές βοήθειας».

Σχετικά με το θάνατο ενός άνδρα, που βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια», ενώ σχετικά με έναν αγνοούμενο, είπε ότι «υπάρχουν σοβαρές μαρτυρίες, πως είναι καλά στην υγεία του».

Κιάτο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι - Πλημμύρισε όλη η παραλιακή ζώνη

«Έχει πλημμυρίσει όλη η παραλιακή ζώνη του Κιάτου λόγω των έντονων βροχοπτώσεων», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος, Σπύρος Σταματόπουλος, προσθέτοντας ότι «έχουν πληγεί και σπίτια».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έχει κλείσει η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Πατρών στα σημεία απ΄ όπου περνούν ποτάμια και χείμαρροι, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για οδηγούς και επιβάτες».

Επίσης, όπως είπε, «η Πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός για παροχές βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν έλθει ενισχύσεις και από γειτονικούς περιοχές».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «τα μηχανήματα του δήμου εργάζονται συνεχώς, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».

Τέλος, ο δήμαρχος απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, «να μην πλησιάζουν την παραλιακή ζώνη και τα ποτάμια», διότι όπως τόνισε, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος».

Δείτε σοκαριστικά βίντεο από το πλημμυρισμένο Κιάτο:

Προβλήματα στο Ξυλόκαστρο και τις γύρω περιοχές

Μεγάλες πλημμύρες έχουν προκληθεί στο Ξυλόκαστρο, το οποίο απειλείται από την υπερχείλιση του Σύθα. αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ηλίας Ανδρικόπουλος.

«Έχουμε σοβαρά προβλήματα και έχουμε δεχθεί, ως δήμος, περισσότερες από 100 κλήσεις από συμπολίτες μας, που μας ζητούν βοήθεια. Έχουν πλημμυρίσει αρκετά σπίτια όχι μόνο στο Ξυλόκαστρο, αλλά και στις περιοχές Μελίσσι, Καμάρι, Λουτρό, Ρίζα και γενικά σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Εξ’ αιτίας των βροχοπτώσεων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους δρόμους και στις υποδομές», ανέφερε.

Στο μεταξύ η Πυροσβεστική έχει δεχθεί αρκετές κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ αναμένεται η ενίσχυση των δυνάμεων.

Πηγή: korinthosnews.gr

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην Gallery του Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης: Ο Μεσογειακός κυκλώνας «σκέπασε» την Αττική – Διακοπές ρεύματος και κλειστοί δρόμοι

Τραγωδία στην Πατρών-Πύργου: Δύο νεκροί έπειτα από σφοδρή σύγκρουση νταλίκας με τρία Ι.Χ.

Φωτος: Eurokinissi