ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινη κόλαση στη Χαλκιδική: Η φωτιά κυκλώνει τη Σάρτη – Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι

Πύρινη κόλαση στη Χαλκιδική: Η φωτιά κυκλώνει τη Σάρτη – Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι

Φωτιά - Χαλκιδική: Συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Αυξήθηκαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Δύσκολη η νύχτα για τους κατοίκους της περιοχής καθώς η φωτιά συνεχίζει να καίει στην περιοχή. Σημειώνετια ότι οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σάρτη αυξήθηκαν.

Ζημιές υπέστη το κάμπινγκ στο Πλατανίτσι. Η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί, κάνοντας ευκολότερο το έργο των πυροσβεστών.

Στο σημείο πλέον επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι να πέσει το σκοτάδι στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς

Την εκτίμηση ότι μέχρι το πρωί θα τεθεί η πυρκαγιά στη Σάρτη υπό μερικό έλεγχο διατύπωσε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» του Αθηναϊκού/Μακεοδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Μετά τις συσκέψεις που έγιναν υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη και των συντονιστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχουν έρθει από την Αθήνα, ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, πιστεύω ότι θα καταφέρουνε μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί να δοθεί ένας μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς και μέχρι το μεσημέρι να πάμε σε μια οριστική λύση του προβλήματος με την πυρκαγιά», τόνισε ο κ. Στεργιάδης.

Όπως επισήμανε, η κατάσταση είναι καλύτερη, η ένταση του ανέμου έχει πέσει από τα 6 με 7 μποφόρ που ήταν το πρωί στα 4 και αυτό βοηθάει ώστε να μην έχουμε επέκταση της πυρκαγιάς στο πευκοδάσος τη περιοχής. Η ένταση των ανέμων για τη νύχτα προβλέπεται στα 3 με 4 μποφόρ, το πρωί ίσως λίγο να αυξηθεί αλλά δεν θα φτάσει τη σημερινή ένταση.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι αρκετά εκτεταμένο, ξεκινάει από το Πλατανίτσι, τις Καβουρότρυπες και φτάνει μέχρι και την περιοχή βόρεια του οικισμού της Σάρτης, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου στις 3 με 4 χιλιάδες στρέμματα.

Πρόσθεσε, δε, ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν απειλείται ο οικισμός, ωστόσο, λόγω του έντονου καπνού, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά δυσφορίας σε ορισμένους πολίτες.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε, ακόμα, ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος 100% να εκκενώσει τον οικισμό, εάν χρειαστεί. «Έχουνε γίνει τα σχέδια έχουμε κάνει τις ενημερώσεις, ξέρουμε από που θα γίνει η διαφυγή, έχουμε ενημερώσει λεωφορεία ότι χρειαστεί ώστε να φύγουν οδικώς. Είμαστε όλοι εδώ θα παραμείνουμε και στη διάρκεια της νύχτας», είπε χαρακτηριστικά.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, τις πρωινές ώρες, εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Κάμπος.

Δεν υπάρχουν αναφορές ότι κάηκαν σπίτια εντός του οικισμού της Σάρτης και, όπως είπε ο κ. Στεργιάδης, γλύτωσαν από τις φλόγες, οι μεγάλες κατοικίες τις παρυφές του δάσους.

Έκανε επίσης γνωστό ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε όταν ξερό δέντρο στην περιοχή Καβουρότρυπες έπεσε πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ. Στη συνέχεια, πήρε φωτιά από σπινθήρες λόγω του ισχυρού ανέμου που έπνεε στην περιοχή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρτη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σάρτη, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Κηρύξαμε την περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολύ δύσκολες συνθήκες, υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών», επισημαίνει ο κ. Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο Facebook.

Την ίδια ώρα η μεγάλη πυρκαγιά έχει κυκλώσει το χωριό Σάρτη, με τις φλόγες να βρίσκονται ένα βήμα πριν από τα πρώτα σπίτια. Το απόγευμα της Πέμπτης η φωτιά βρίσκεται πάνω από το υδραγωγείο, στις παρυφές της Σάρτης, ενώ ένα μέτωπο της καταστροφικής πυρκαγιάς έχει φτάσει στην ακτή Αχλάδα, στο λιμάνι του οικισμού.

Ανήσυχοι πολλοί κάτοικοι, βλέποντας τις φλόγες και τον πυκνό καπνό, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Γιόβας, συντόνισαν λίγο πριν τις 6 την οργανωμένη απομάκρυνση λιγοστών κατοίκων που βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς η φωτιά είχε φτάσει γύρω από τα σπίτια τους.

«Αν παραστεί ανάγκη είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκκένωση της Σάρτης, δεν πρόκειται να αφήσουμε να κινδυνεύσει κανείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο μεταξύ, πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μεγάλη επίγεια δύναμη, συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Σάρτη με τη Βουρβουρού, στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου.

Συνολικά στο σημείο επιχειρούν αυτήν την ώρα 148 πυροσβέστες με 59 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη από αέρος, δύο ελικόπτερα κι ένα ακόμη ελικόπτερο που συντονίζει τα εναέρια μέσα.

fotia xalkidiki8

Η Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής, όπως και o Δήμος Σιθωνίας, έχουν επιστρατεύσει από την πρώτη στιγμή μηχανήματα, τα οποία επιχειρούν διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Μάγδα Συρδάρη. «Έρχονται συνέχεια μηχανήματα. Εδώ στη Χαλκιδική οι αποστάσεις είναι μεγάλες, έχουν ήδη έχουν εξαπλωθεί για τη δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών», εξήγησε.

fotia xalkidiki9

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού - Συκιάς

Στο μεταξύ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού - Συκιάς είχε αποκλειστεί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, προκειμένου να διευκολύνεται το έργο της κατάσβεσης.

Η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή που εξέδωσε, ενημερώνει τους οδηγούς αλλά και τους πολίτες που κινούνται στη Σιθωνία να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και ζητά να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας, οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή της Σιθωνίας το πρωί έφταναν τα 8 ακόμη και 9 μποφόρ και αναμένεται να εξασθενίσουν σταδιακά από το απόγευμα.

Συγκλονιστικό βίντεο: Δείτε από πού ξεκίνησε η φωτιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Στο μεταξύ, διάφορες εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν από χθες το βράδυ σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, με την Πυροσβεστική να βρίσκεται επί ποδός. Στην Επανομή Θεσσαλονίκης ξέσπασε φωτιά σε ξερά χόρτα στη θέση Ραντάρ, όπως επίσης στο δρόμο Χαλκηδόνας - Θεσσαλονίκης, στη γέφυρα του Αξιού. Κλειστή έμεινε για αρκετές ώρες η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Σερρών, στο ύψος του Στρυμωνικού, όπου φωτιά εκδηλώθηκε σε παρακείμενα χωράφια.

Τέλος, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν πτώσεις δένδρων σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, ξήλωσαν τέντες και πινακίδες, μετακινώντας κάδους απορριμμάτων στους δρόμους, ενώ σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης: Ξεφεύγει η κατάσταση: Οι Τούρκοι ζητούν αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου

efka.gov.gr: Κάντε ΕΔΩ αίτηση για τα αναδρομικά των συντάξεων και τα Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα

Φωτογραφίες: Eurokinissi, halkidikinews.gr