ΕΛΛΑΔΑ

Ερυθρός Σταυρός: Το πλαστό πτυχίο και τα σενάρια «δολιοφθοράς» στο δρόμο προς τις εκλογές

Ερυθρός Σταυρός: Το πλαστό πτυχίο και τα σενάρια «δολιοφθοράς» στο δρόμο προς τις εκλογές

Στο… φουλ δουλεύουν ήδη οι εκλογικοί μηχανισμοί των επίδοξων προέδρων τουΕλληνικού Ερυθρού Σταυρού, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία των εκλογών. Επειδή, όμως, η πρώτη μάχη πλησιάζει και δεν είναι άλλη από την καταστατική Γενική Συνέλευση, οι «αντιμαχόμενες» πλευρές είναι σε ετοιμότητα.

Η Γενική Συνέλευση, στην οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία το νέο καταστατικό όπως διαμορφώθηκε στην τελική του μορφή με τις υποδείξεις της Διεθνούς Επιτροπής και του υπουργείου Υγείας, έχει οριστεί για τις 2 Δεκεμβρίου. Η έγκριση του νέου καταστατικού αποτελεί μονόδρομο για τη διάσωση του ΕΕΣ, προκειμένου να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΣ). Ωστόσο, εκφράζονται αμφιβολίες για το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς το σώμα που θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει το νέο καταστατικό είναι το γνωστό, παλιό, κλειστό «κλαμπ» με το οποίο διατηρεί δεσμούς χρόνων ο υπόδικος Ανδρέας Μαρτίνης.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης δεν εγκαταλείπει τη φιλοδοξία να αποκτήσει εκ νέου αξίωμα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ο ίδιος φέρεται να θέλει να καταθέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές -όπως έκανε και τον περασμένο Ιούνιο άσχετα αν αναγκάστηκε να την αποσύρει τελευταία στιγμή. Άλλωστε ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους είναι, η δίκη του μόλις άρχισε και η απόφαση της Δικαιοσύνης δεν αναμένεται σύντομα. Όμως, με βάση το νέο καταστατικό, αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους στο οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα που σχετίζεται με την περιουσία ή τις δραστηριότητες του ΕΕΣ, επομένως δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Μπροστά στον κίνδυνο αυτό, ο Ανδρέας Μαρτίνης προειδοποιεί ότι θα αποδείξει ακόμα μία φορά, ποιος κάνει κουμάντο στο παλιό «κλαμπ».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Healthview. gr, ο Ανδρέας Μαρτίνης προειδοποιεί την πλειοψηφία του ΚΔΣ, δηλαδή τη νυν διοίκηση Μαμαντόπουλου, αλλά και τον έκπτωτο πρόεδρο Νικόλαο Οικονομόπουλο, ότι μπορεί να μην έχουν ούτε αυτοί δικαίωμα εκλέγεσθαι στις προσεχείς αρχαιρεσίες. Ερμηνεύοντας τη δήλωσή του, το πρώτο ενδεχόμενο (μάλλον απίθανο) είναι να τους ασκηθούν κακουργηματικού χαρακτήρα διώξεις μέχρι τις εκλογές. Το δεύτερο, πιθανότερο, ενδεχόμενο είναι να καταψηφίσουν οι λεγόμενοι «μαρτινικοί» το νέο καταστατικό στη Γενική Συνέλευση. Ο ρόλος τους άλλωστε φαίνεται πως ήταν κρίσιμος και στις εκλογές του Ιουνίου.

Προς την ίδια κατεύθυνση δουλεύει και ο κ. Οικονομόπουλος, πρώην φίλος και νυν άσπονδος εχθρός του Ανδρέα Μαρτίνη. Ο ίδιος δήλωσε τη σαφή πρόθεσή του να διεκδικήσει ξανά την προεδρία του ΕΕΣ, μιλώντας στο Patrasevents.gr. Υπερασπίζεται τη θέση του σχετικά με την περιουσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε περίπτωση διάλυσής του και τονίζει ότι προετοιμάζεται για τη ΓΣ της 2ας Δεκεμβρίου. «Στη γενική συνέλευση θα προσπαθήσω να ανατρέψω διάφορα λάθη που γίνονται εις βάρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και προετοιμάζομαι από τώρα με στόχο τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου που θα καταφέρει να αναδείξει ένα ισχυρό διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα αποτελείται από ανθρώπους που έχουν το ειδικό βάρος για να ανταποκριθούν στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Οι άνθρωποι που απαρτίζουν τώρα το προεδρείο του και το κεντρικό συμβούλιο είναι κατώτεροι των περιστάσεων και αυτό φάνηκε μέσα από την πορεία που πήραν τα πράγματα, καταλήγοντας στην απομάκρυνσή μου. Είναι άνθρωποι που τους βρήκα εκεί, έχουν συγκεκριμένες νοοτροπίες και αντιλήψεις» αναφέρει υπονοώντας ότι είναι άνθρωποι του Μαρτίνη (ξεχνάει, βέβαια, ότι αυτή η «πλειοψηφία» τον εξέλεξε στη θέση του προέδρου). Η συγκρότηση ενός ισχυρού ψηφοδελτίου, όπως λέει παραπάνω ο κ. Οικονομόπουλος, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα και τη διαμόρφωση μετρήσιμης επιρροής σε μέλη του ΚΔΣ και της ΓΣ του ΕΣΣ, ώστε αρχικά να παίξει ρόλο στη λήψη της απόφασης για το καταστατικό. Πηγές του ΕΕΣ υπενθυμίζουν ότι λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρία του Οργανισμού, ζήτησε και έλαβε από το κεντρικό ταμείο, το ποσό των 24.000 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά.

Η νυν διοίκηση Μαμαντόπουλου από την άλλη, δίνει τη δική της μάχη για να εγκριθεί το νέο καταστατικό και να συνεχίσει απερίσπαστη την πορεία προς τις εκλογές, έχοντας το πλεονέκτημα ότι θα οργανώσει την εκλογική διαδικασία στα 84 Περιφερειακά Τμήματα σε όλη τη χώρα, για τα οποία θα στηθούν ισάριθμες κάλπες. Εφόσον η διαδικασία εποπτευθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία, εκτιμάται ότι ο αριθμός των παρατηρητών της δεν θα επαρκεί για να καλύψει όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα να εκφράζονται ανησυχίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας. Και αυτό, καθότι σε Περιφερειακά Τμήματα έχουν αποκατασταθεί το προηγούμενο διάστημα φερόμενες ως «μαρτινικές» διοικήσεις, μέλη των οποίων συμπλέκονται μεταξύ τους με διάφορα προσωπικά συμφέροντα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Περιφερειακού Τμήματος, στο οποίο υπηρετεί άτομο με πλαστό πτυχίο ναυαγοσώστη, όπως καταγγέλλεται (στοιχεία για την καταγγελλόμενη περίπτωση, έχει στη διάθεσή του το Newsbomb.gr). Το συγκεκριμένο άτομο βρίσκεται στη θέση του επί χρόνια και συνεχίζει ακόμα και σήμερα, χωρίς να έχει κάποια «όχληση», ούτε από τη νυν διοίκηση.

Οι συνθήκες αυτές, με τις αντιμαχόμενες πλευρές και τους «μαρτινικούς» πανταχού παρόντες, δεν αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για τις δημοκρατικές εκλογές στις οποίες ελπίζει, μεταξύ άλλων, και το υπουργείο Υγείας που έχει δώσει την αιγίδα του στις εξελίξεις όλου του τελευταίου διαστήματος, άρα φέρει και μερίδιο ευθύνης.