ΠΑΙΔΕΙΑ

Κλειστά σχολεία –Κοροναϊός: Μέχρι πότε δεν θα λειτουργούν σχολεία, παιδικοί σταθμοί και Πανεπιστήμια

Κλειστά σχολεία –Κοροναϊός: Μέχρι πότε δεν θα λειτουργούν σχολεία, παιδικοί σταθμοί και Πανεπιστήμια
INTIME NEWS

Κλειστά σχολεία: Στην αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προχωράει η κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κοροναϊού στη χώρα μας.

Στην ανακοίνωση του εν λόγω μέτρου πρόληψης προχώρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, το απόγευμα της Τρίτης (10/03) και αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει άμεση εφαρμογή. Το μέτρο θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια.

«Κλείνουν σχολεία, ΙΕΚ, Πανεπιστήμια Ιδιωτικά και Δημόσια. Ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις. Το μέτρο αφορά στην μείωση της διασποράς της νόσου», επεσήμανε o κ. Κικίλιας.

Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξει ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Θα κλείσουν ή όχι τα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών και Μέσης Εκπαίδευσης;

Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο ποια μέτρα θα ληφθούν για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, τα οποία απασχολούν επίσης μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Αυτό το πρωτοφανές γεγονός έχει αναμφίβολα πολλές πτυχές και συνέπειες που έχουν να κάνουν αρχικά με τα ίδια τα παιδιά και ειδικά τους μαθητές που προετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις. Οι συνέπειες είναι και οικονομικές καθώς στα φροντιστήρια εργάζονται καθηγητές, οι μισθοί και τα ένσημα ασφάλισης των οποίων «τρέχουν».

Στα 89 τα κρούσματα – Αγωνία για τα 4 «ορφανά»

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης (10/03) ανακοινώθηκε πως από τον COVID-19 προσβλήθηκαν πέντε ακόμα άνθρωποι, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων νέου κοροναϊού να φθάνει πλέον τα 89.

Παράλληλα πέραν της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού COVID-19, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως υπάρχουν τέσσερα «ορφανά» κρούσματα.

Το πιο σοβαρό περιστατικό έχει καταγραφεί στο ΠΓΝ Πατρών, όπου ο ασθενής νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας καθώς η κατάστασή του έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και θεωρείται κρίσιμη.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός στην Ελλάδα: «Βόμβα» του καθηγητή Σύψα στο Newsbomb.gr για τα «ορφανά» κρούσματα

Έκτακτα μέτρα ανακοινώνει και ο Μητσοτάκης

Ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κοροναϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών αναμένεται να κάνει αύριο, Τετάρτη o πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετάσχει στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία έχει καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κοροναϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιστρέψει το βράδυ της Τρίτης από την Αυστρία και την Τετάρτη αναμένεται να κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

Δραματική έκκληση δημάρχων και δασκάλων

Από την πρώτες κιόλας μέρες που ξέσπασε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, το Newsbomb.gr με εμπεριστατωμένα άρθρα – παρέμβαση καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τα σχολεία της χώρας.

Με επιστολή τους στο Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, οι Δήμαρχοι Αγίου Δημήτριου, Καισαριανής, Ταύρου-Μοσχάτου, Βριλησσίων, Ηρακλείου Αττικής και Ηλιούπολης ζητούν την άμεση διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ως μέτρο πρόσληψης κατά του κορωνοϊού.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Υπό το βάρος των εξελίξεων στο πεδίο της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή χώρο, έχουμε την πεποίθηση, ότι η χώρα μας μπορεί να διαχειριστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το κρίσιμο ζήτημα της πιθανής εξάπλωσής του.

Σε συνέχεια των προληπτικών μέτρων που ανακοινώθηκαν ζητούμε και την ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ για δύο τουλάχιστον εβδομάδες σε όλα τα σχολεία της χώρας, ώστε να εμποδιστούν οι δυσάρεστες εξελίξεις, που παρατηρούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  • Ανδρούτσου Μαρία – Δήμαρχος Αγίου Δημήτριου
  • Βοσκόπουλος Χρήστος – Δήμαρχος Καισαριανής
  • Ευθυμίου Ανδρέας – Δήμαρχος Ταύρου-Μοσχάτου
  • Μανιατογιάννης Ξενοφών – Δήμαρχος Βριλησσίων
  • Μπάμπαλος Νίκος – Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής
  • Χατζηδάκης Γιώργος – Δήμαρχος Ηλιούπολης

Αγωνία στην εκπαιδευτική κοινότητα

Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα προς τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας και προς την Υφυπουργό Παιδείας με κοινοποίηση στο Γραφείο Πρωθυπουργού την παρακάτω επιστολή με την οποία ζητά να κλείσουν άμεσα όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Μελέτης, ώστε να αποτραπεί η ευρεία διάδοση του κορωνοϊού και να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Απευθύνουμε με τη σημερινή μας επιστολή έκκληση, ενώνοντας τη φωνή μας με αυτήν επιστημόνων που έχουν κάνει σχετικές δημόσιες δηλώσεις, για τη λήψη δραστικών μέτρων, ώστε η επιδημία του κορωνοϊού που έχει φθάσει και στη χώρα μας να μην λάβει χαρακτηριστικά πανδημίας.

Στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της χώρας φοιτούν περίπου 1.300.000 μαθητές και εργάζονται σχεδόν 200.000 εκπαιδευτικοί. Είναι χώροι μαζικών συναθροίσεων.

Αναλόγως μαζικοί χώροι είναι τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Μελέτης, όπου συμβιώνουν τις απογευματινές ώρες χιλιάδες μαθητές και εργαζόμενοι. Πολλοί από τους μαθητές των οποίων τα σχολεία κλείνουν για να προστατευθούν, φοιτούν το απόγευμα στις υποστηρικτικές εκπαιδευτικές μονάδες, επομένως το όποιο μέτρο αχρηστεύεται.

Με γνώμονα ότι τα παιδιά (σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επιστήμονες) συνήθως δεν αναπτύσσουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματά τους είναι ήπια θυμίζοντας ελαφρύτερες ασθένειες, ο κίνδυνος να μεταδοθεί «σιωπηλά» ο ιός σε χιλιάδες γονείς και – κυρίως – σε ηλικιωμένα πρόσωπα της οικογένειας με βεβαρημένη υγεία είναι άμεσος.

Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε την πρόσθετη αγωνία μας για τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και αναπηρία που είναι το πλέον ευάλωτο τμήμα του μαθητικού πληθυσμού. Είμαστε, δε, υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε την έκδηλη ανησυχία που επικρατεί σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα και εκφράζεται καθημερινά με e-mails, τηλεφωνήματα, συζητήσεις στις αίθουσες των εκπαιδευτικών, στην επικοινωνία με γονείς και κηδεμόνες.

Θεωρούμε ότι αποτελεί αναγκαιότητα, πλέον, προκειμένου να μην έχει η χώρα μας την μοίρα της γειτονικής Ιταλίας όπου υπάρχουν φόβοι για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων, να μπει φραγμός στη διασπορά του ιού. Τα σχολεία, τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Μελέτης, ως οι τόποι της μεγαλύτερης συγκέντρωσης πληθυσμού, είναι ίσως οι μεγαλύτερες εστίες κινδύνου.

Η Ομοσπονδία μας μετά από ιδιαίτερο προβληματισμό και διαβούλευση με μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών, προτείνει πως θα πρέπει άμεσα, όσο ακόμη η κατάσταση είναι ελέγξιμη, να κλείσουν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες στην επικράτεια για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ακυρωθεί κάθε εκδήλωση, τακτική ή εποχιακή, που συνδέεται με τη σχολική ζωή (ενημερώσεις γονέων, παρέλαση 25ης Μαρτίου, εκκλησιασμοί κ.λπ.).

Αντιλαμβανόμαστε πως τούτο θα επιβαρύνει τις οικογένειες και το σχολικό προγραμματισμό, όμως η υγεία κάθε πολίτη αποτελεί προτεραιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός στην Ελλάδα: «Βόμβα» του καθηγητή Σύψα στο Newsbomb.gr για τα «ορφανά» κρούσματα

Κοροναϊός - Δραματική έκκληση δημάρχων και δασκάλων: Κλείστε τώρα όλα τα σχολεία

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Κλειστά παραμένουν 100 κρεβάτια Εντατικής λόγω έλλειψης προσωπικού