ΠΑΙΔΕΙΑ

Κορονοϊός - Πανελλήνιες 2020: Έτσι θα γίνουν οι εξετάσεις - Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι μαθητές

Κορονοϊός - Πανελλήνιες 2020: Έτσι θα γίνουν οι εξετάσεις - Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι μαθητές
INTIME NEWS

Ένας από τους πιο επείγοντες, σημαντικούς και περίπλοκους γρίφους που καλείται η κυβέρνηση να διαχειριστεί εν μέσω κρίσης λόγω κορονοϊού είναι αυτός των Πανελληνίων Εξετάσεων.

«Προτεραιότητά μας οι μαθητές της Γ' Λυκείου και σταθερή επιδίωξή μας είναι οι Πανελλαδικές να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου, κοντά στις κανονικές ημερομηνίες διεξαγωγής τους. Επεξεργαζόμαστε, επίσης, μαζί με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Υγείας, τις ακριβείς οδηγίες για τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν κατά την επιστροφή στις αίθουσες, αλλά και τον τρόπο υιοθέτησής τους από εκπαιδευτικούς και μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές», έχει τονίσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Το προσχέδιο του χρονοδιαγράμματος για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, αναφέρει ως ημερομηνία επιστροφής των μαθητών την 11η Μαΐου, για τη Γ' Λυκείου.

Οι άλλες ημερομηνίες που βρίσκονται στο... τραπέζι, είναι η επανέναρξη μαθημάτων να γίνει στις 25 Μαΐου για τα Γυμνάσια και την Α' και Β' Λυκείου και μια εβδομάδα αργότερα για τα Δημοτικά.

Το εναλλακτικό σενάριο είναι το άνοιγμα των τριών παραπάνω βαθμίδων (εκτός της Γ' Λυκείου) ταυτόχρονα, την 1η Ιουνίου, με παράταση του έτους για τρεις εβδομάδες.

«Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ληφθείσα, συγκεκριμένη απόφαση ως προς την ημερομηνία επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών», έχει ξεκαθαρίσει η υπουργός Παιδείας.

Όσον αφορά στις Πανελλαδικές και την επάρκεια αιθουσών έχει τονίσει ότι το υπουργείο έχει επεξεργαστεί σχέδιο για λιγότερους μαθητές μέσα στις αίθουσες.

«Συνεργαζόμαστε με τον ΕΟΔΥ για την παροχή οδηγιών για τα ατομικά μέτρα προστασίας και στην εκπαιδευτική κοινότητα» σημείωσε, τονίζοντας ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει η δυνατότητα για επαναληπτικές εξετάσεις για παιδιά που νοσήσουν από τον ιό.

Πώς θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιες

Στα μέτρα που θα ληφθούν για τα παιδιά που θα δώσουν Πανελλαδικές αλλά και τι θα γίνει με όσους ενδεχομένως έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως όλα δείχνουν, οι υποψήφιοι θα πηγαίνουν... εφοδιασμένοι με μάσκες και αντισηπτικά για να δώσουν εξετάσεις, σε αίθουσες με λιγότερα θρανία απ' ότι γίνεται πάντα.

«Πρέπει να δούμε πως θα πάει η πανδημία τις επόμενες εβδομάδες. Καταλαβαίνω το άγχος σας πιστέψτε με. Οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν με την μέγιστη δυνατή προστασία των μαθητών», ανέφερε ο κ. Τσίοδρας παραθέτοντας λεπτομέρειες για τα μέτρα.

«Θα γίνει με τους κανόνες που τηρούμε όλοι μας, καθώς και τα μέτρα φυσικής απόστασης που τηρούμε. Επίσης θα προβλεφθούν μέτρα για όσους πέρασαν τον ιό είτε οι ίδιοι είτε οι οικογένειες τους», ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

«Κανείς δεν θέλουμε να χάσει τις Πανελλαδικές», ανέφερε ο καθηγητής προσθέτοντας πως συζητείται επιστημονικά το αν θα υπάρξει έλεγχος τόσο στους μαθητές όσο και σε εργαζόμενους άλλων κλάδων.

Διαβάστε επίσης: Αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ στο Newsbomb.gr: Η ανθρώπινη ζωή είναι υψηλότερα από τις χαμένες ώρες

Μία πρώτη εικόνα για το πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων στα σχολεία έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι τα σχολεία θα ανοίγουν σταδιακά -αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνεται να πηγαίνουν σήμερα, με έναν καλό ρυθμό- διασφαλίζοντας ότι «τα παιδιά θα βρίσκονται σε περιβάλλον, που κατά το δυνατόν, θα είναι στεγανοποιημένα από τον ιό».

«Δηλαδή με τήρηση των αποστάσεων εντός των τάξεων, θα περιοριστούν οι χώροι συγχρωτισμού εντός των σχολείων, θα υπάρχει μια διαβάθμιση έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός μέσα στις τάξεις», διαβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας επιπλέον ότι θα συνεχιστεί και η τηλε-εκπαίδευση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κιμ Γιονγκ Ουν: Νεκρός ή όχι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας; Σε θέρετρο εθεάθη το τρένο του

Ρoή Ειδήσεων