ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2020: Πότε και πώς θα ανακοινωθούν οι βάσεις - Γιατί καθυστερούν;

Βάσεις 2020: Πότε και πώς θα ανακοινωθούν οι βάσεις - Γιατί καθυστερούν;

Βάσεις 2020 - Όλες οι ειδήσεις: Το ενδιαφέρον των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής 2020 - Τελειώνει σε λίγες ημέρες η αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού η ανακοίνωση των βάσεων των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ αναμένονται αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του ΑΠΕ, η ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας θα γίνει πιθανότατα προς το τέλος της εβδομάδας.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι βάσεις 2020 των Σχολών θα γίνουν γνωστές στις 28 Αυγούστου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου (επειδή μεσολαβεί και το Σαββατοκύριακο (29 και 30 Αυγούστου).

Η διαμόρφωση των βάσεων 2020 είναι συνδυασμός του αριθμού των εισακτέων, των μορίων που συγκέντρωσαν καθώς επίσης και των επιθυμιών τους που αποτυπώθηκαν με την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Οι πρώτοι δύο παράγοντες γίνονται γνωστοί αμέσως μετά το τέλος των εξετάσεων αλλά τις προτιμήσεις των υποψηφίων τις μαθαίνουμε αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων 2020, με την συμπλήρωση των μηχανογραφικών.

Γιατί καθυστερούν οι ανακοινώσεις;

Την ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων 2020 επηρεάζει και ο χρόνος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις σχολές του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Φέτος, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, θα είναι μια καλή χρονιά για τους υποψήφιους όλων των κατηγοριών καθώς εκτός από την πτώση των βάσεων, ο αριθμός των εισακτέων παρέμεινε εξαιρετικά μεγάλος, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν όλοι θα κατακτήσουν μια θέση στα ΑΕΙ.

Με μία γρήγορη ματιά στα στατιστικά των Πανελληνίων μπορεί να δει κανείς ότι οι αριθμοί ευνοούν τους υποψήφιους, «δείχνοντας» ότι 8 στους 10 θα περάσουν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή, αφού οι περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν 77.970 θέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μελετώντας, ειδικότερα, τα στατιστικά των αποτελεσμάτων των υποψηφίων και της κλιμάκωσης των μορίων, διαφαίνεται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των αρίστων, των υποψηφίων δηλαδή που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, ακόμα και πάνω από 18.000 μόρια.

Αναλυτικότερα, όπως είναι ήδη γνωστό, μετά από χρόνια αναμένεται να δούμε μεγάλη πτώση στις βάσεις των ιατρικών σχολών ενώ, γενικότερα στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000. Μάλιστα, ειδικότερα για τις ιατρικές σχολές, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας είχε εκτιμήσει, μιλώντας στο ΑΠΕ, ότι η πτώση των βάσεων θα είναι «ιστορική».

Μικρή πτώση αναμένεται και στις βάσεις των νομικών σχολών, ενώ γενικότερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο όσο πιο χαμηλόβαθμη η σχολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση.

Όσον αφορά στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, επίσης καθοδική πορεία αναμένεται να έχουν οι πολυτεχνικές σχολές, αλλά και οι σχολές Φυσικής και Μαθηματικών.

Καθοδική πορεία αναμένεται να έχει επίσης η πλειονότητα των σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μεγάλος αναμένεται να είναι ο αριθμός των σχολών «κάτω της βάσης», αφού το 45% των υποψηφίων έχουν συγκεντρώσει έως 10.000 μόρια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ωμή απειλή πολέμου από Τσαβούσογλου: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και δεν θα είναι ατύχημα»