ΠΑΙΔΕΙΑ

Επαγγελματική κατάρτιση: Οι απαραίτητες δεξιότητες και η σημασία της εξειδίκευσης

Επαγγελματική κατάρτιση: Οι απαραίτητες δεξιότητες και η σημασία της εξειδίκευσης

Για την πλειονότητα των νέων η επιλογή σπουδών αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική απόφαση. Μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται, άλλωστε, πώς μπορεί ένας νέος να κάνει τη βέλτιστη για εκείνον επιλογή σε ό,τι αφορά στο επαγγελματικό του μέλλον;

Τα ζητούμενα είναι πολλά, το ίδιο και τα όνειρα. Από τη μία πλευρά η αξιοποίηση των ταλέντων, οι προσωπικές προτιμήσεις και η θέληση για δημιουργικότητα και από την άλλη, η ανάγκη για άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας και η δημιουργία μίας επιτυχημένης καριέρας.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, όλοι και περισσότεροι είναι οι νέοι οι οποίοι στρέφονται στην επαγγελματική εκπαίδευση και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης προκειμένου να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους και ταυτόχρονα, να αποκτήσουν σημαντικές πιθανότητες να απορροφηθούν άμεσα από τη σύγχρονη αγορά εργασίας. Όλα αυτά κάνοντας μία επιλογή που συνάδει με τις προσωπικές τους προτιμήσεις.

Επιλέγοντας την επαγγελματική εκπαίδευση εν έτει 2020

Ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που σχετίζεται με την ανεργία των νέων στις μέρες μας, σχετίζεται με την έλλειψη δεξιοτήτων και εργασιακής εμπειρίας. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι επιλογές επαγγελματικής εκπαίδευσης που έχουν στη διάθεσή τους οι νέοι στην Ελλάδα σήμερα, τους προσφέρουν αρκετές πιθανότητες να καλύψουν τα δύο αυτά ζητούμενα. Το γιατί δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό.

Επιλέγοντας να ακολουθήσουν σπουδές πάνω σε ειδικότητες που παρουσιάζουν ζήτηση στις μέρες μας και οι οποίες τους επιτρέπουν να εξειδικευτούν πάνω σε συγκεκριμένους τομείς, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα μάθησης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μέσα από την πρακτική άσκηση, οι σπουδές επαγγελματικής κατάρτισης προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες εξέλιξης και εργασιακής απορρόφησης σε εκείνους που τις επιλέγουν.

Τα στοιχεία της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) είναι χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2019, οι νέες και οι νέοι, οι οποίοι έχουν επιλέξει σπουδές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) στην Ελλάδα βρίσκουν πιο γρήγορα εργασία, σε σύγκριση με τους αποφοίτους γενικής εκπαίδευσης.

Για την ακρίβεια, με βάση τα στοιχεία του Cedefop, περίπου το 64% των αποφοίτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα βρήκαν την πρώτη εργασία τους εντός ενός έτους από την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, είναι ακόμη πιο υψηλό στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αγγίζοντας το 84%. Το γιατί υπάρχει αυτή η σημαντική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, εξηγείται σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας από το ότι στη χώρα μας, η γενική εκπαίδευση έχει ακόμη πιο θετική εικόνα από την επαγγελματική. Κάτι τέτοιο όμως, φαίνεται πως δεν ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου, εν έτει 2020, όλο και περισσότεροι είναι οι νέοι οι οποίοι στρέφονται στην επαγγελματική εκπαίδευση πριν ή αφότου ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι τομείς σπουδών που κάνουν τη διαφορά

Ποια είναι όμως κάποιοι από τους πλέον δημοφιλείς τομείς σπουδών που επιλέγουν οι νέοι οι οποίοι στρέφονται στην επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα του σήμερα; Οι σπουδές στα Τουριστικά επαγγέλματα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Το ίδιο και εκείνες που σχετίζονται με τη Γαστρονομία, τον Επισιτισμό και φυσικά, τις Νέες Τεχνολογίες, όπως η Πληροφορική.

Εξίσου μεγάλη απήχηση στους νέους, αλλά και ζήτηση από την αγορά εργασίας όμως, εξακολουθούν να έχουν οι σπουδές πάνω στον τομέα στις ειδικότητες Ομορφιάς, την επιστήμη της Διοίκησης και Οικονομίας καθώς και τα επαγγέλματα Υγείας, όπως η Νοσηλευτική, η Φυσικοθεραπεία, η Εργοθεραπεία και μεταξύ άλλων, η Διαιτολογία.

Η εξειδίκευση, οι ποιοτικές σπουδές και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, λοιπόν, φαίνεται πως αποτελούν συνδυαστικά το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα στην αγορά εργασίας στις μέρες μας. Δεν είναι δύσκολο, λοιπόν, να αντιληφθούμε το γιατί όλο και πιο πολλοί νέοι σήμερα στρέφονται στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και φυσικά, το γιατί οι σπουδές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης κερδίζουν έδαφος στις μέρες μας και αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης εκπαίδευσης στον ευρωπαϊκό χάρτη.