ΠΑΙΔΕΙΑ

Σχολεία: Ανοίγουν παρά τις ενστάσεις ειδικών και τα 8.000 κρούσματα σε παιδιά πριν το πρώτο κουδούνι

Σχολεία: Ανοίγουν παρά τις ενστάσεις ειδικών και τα 8.000 κρούσματα σε παιδιά πριν το πρώτο κουδούνι
Με ενστάσεις από μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι ανοίγουν τα σχολεία την προσεχή Δευτέρα παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα σε παιδιά είναι ήδη 8.000 πριν το πρώτο κουδούνι
INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Με ενστάσεις από μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι ανοίγουν τα σχολεία την προσεχή Δευτέρα παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα σε παιδιά είναι ήδη 8.000 πριν το πρώτο κουδούνι

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σχεδόν εμμονική απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει κανονικά στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου παρά το γεγονός ότι αφενός η μετάλλαξη Όμικρον «καλπάζει» όπως προκύπτει από το αρνητικό ρεκόρ των πάνω από 50.000 κρουσμάτων την Τρίτη και αφετέρου καταγράφονται ήδη 8.000 κρούσματα σε παιδιά.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό, δε, είναι ότι τα σχολεία ανοίγουν από τη μια χωρίς καμία αλλαγή στο πρωτόκολλο του 50%+1 προκειμένου να κλείνει ένα σχολικό τμήμα και από την άλλη με μόνο επιπλέον μέτρο προστασίας τη χορήγηση ενός επιπλέον self test και αυτό μόνο για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους αλλά και την νέα αντιμετώπιση όταν υπάρχει κρούσμα σε μια αίθουσα.

Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι η απόφαση των ειδικών ελήφθη εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων που εκφράστηκαν σε τρία πεδία: τον χρόνο ανοίγματος των σχολείων, το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα κλείνει μια σχολική τάξη αλλά και για τα πανεπιστήμια.

Απηχώντας, δηλαδή, τις ενστάσεις αρκετών επιστημόνων που δεν είναι μέλη της επιτροπής, μέλη της ζήτησαν το πρώτο κουδούνι για το 2022 να χτυπήσει μια εβδομάδα αργότερα παρά την επιμονή της κυβέρνησης να μιλά για άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Παράλληλα μέλη της επιτροπής φέρονται να εισηγήθηκαν να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50%+1 για να κλείνει μια τάξη κατεβάζοντας το όριο στο 30%+1, πρόταση που όχι μόνο δεν πέρασε αλλά ευσχήμως δεν αναφέρθηκε καν έστω και ως παραμονή του μέτρου από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στις ανακοινώσεις που έκανε για το άνοιγμα των σχολείων την ημέρα που η χώρα μας κατέγραψε το πιο αρνητικό ρεκόρ της σε επίπεδο κρουσμάτων από την ημέρα έναρξης της πανδημίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ενστάσεις εκφράστηκαν και για την επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων δεδομένου ότι από την ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών, την ομάδα, δηλαδή, στην οποία ανήκουν οι φοιτητές, προέρχεται η μεγαλύτερη αύξηση και συγκεκριμένα το ποσοστό θετικών κρουσμάτων εκτοξεύτηκε στο γκρουπ 18-39 από το 34.8% της 23ης Δεκεμβρίου στο 39.1% της 4ης Ιανουαρίου με 524.257 κρούσματα έναντι 366.515.

Σχολεία: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Όπως ανακοινώθηκε από την Νίκη Κεραμέως, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα με όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές, άσχετα με το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, να υποβάλλονται σε τρία self test για την πρώτη εβδομάδα επιστροφής τους στα θρανία. Τα τέστ θα διανεμηθούν δωρέαν από τα φαρμακεία. Τα τρία self test θα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς και επίσης θα παρέχονται δωρεάν.

Σε περίπτωση που υπάρχει θετικό κρούσμα σε μαθητή, όλα τα παιδιά της τάξης του θα υποβάλλονται σε self test καθημερινά. Θα γίνονται, δηλαδή, πέντε την εβδομάδα. Ο θετικός μαθητής θα μπαίνει σε καραντίνα πέντε ημερών και για να επιστρέψει στο σχολείο θα πρέπει να έχει αρνητικό rapid test.

Επισημαίνεται πως την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα της επιστροφής στις αίθουσες, θα κάνουν self test και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί. Οι μη εμβολιασμένοι, ούτως ή άλλως, υποχρεώνονται να κάνουν rapid test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα, όπως ισχύει με όλους τους εργαζόμενους.

Σχολεία: Το σκεπτικό της Επιτροπής

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Mega η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής, κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, κάτι που είναι εμφανές από την έκρηξη των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα αυτής της παραλλαγής, συζήτησε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας της Όμικρον και ανασκόπησε τα δεδομένα από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Η επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανεξετάζει συνεχώς τα δεδομένα, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου αλλά εκτίμησε ότι «όλα θα πάνε καλά με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα από τα ανοιχτά σχολεία».

Επισήμανε ότι στην Ελλάδα ήδη ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία.

Μάλιστα ανέφερε ότι το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από τα self test τα οποία προσέφεραν σημαντική υπηρεσία καθώς «τα παιδιά αυτά αν και ασυμπτωματικά απομονώθηκαν εγκαίρως από τον χώρο του σχολείου». Όπως προσέθεσε, σε κάθε κρούσμα που εντοπίστηκε στα σχολεία τους τελευταίους 4 μήνες ο μέσος όρος άλλων κρουσμάτων ήταν 1,4.

Σχολεία: Πυρά από την αντιπολίτευση - ΣΥΡΙΖΑ: Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της κοινωνίας

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά θέτει σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και συνολικά της κοινωνίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία όπως τα έκλεισε», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Συνεχίζει την ίδια πολιτική που έχει οδηγήσει τη χώρα στην υγειονομική τραγωδία. Αρνείται ακόμα και τη στιγμή που καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων, να ακούσει τη φωνή των ειδικών. Είναι φανερό σε όλους, ότι η κυβέρνηση αρνείται τη γνώμη των επιστημόνων και αποφασίζει με μοναδικό κριτήριο την αποφυγή μέτρων στήριξης προς την κοινωνία».

Ακολούθως υποστηρίζει ότι «οι αποφάσεις της θα μετατρέψουν τα σχολεία εκ νέου σε χώρους υπερμετάδοσης και θα μεταφέρουν τον ιό μέσα στα σπίτια, σε γονείς και ηλικιωμένους. Ούτε καν το επικίνδυνο πρωτόκολλο του 50+1 δεν αναθεωρούν. Ένα πρωτόκολλο που, όπως αποκαλύφθηκε, δεν ήταν ποτέ εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων αλλά κυβερνητική απόφαση. Η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης βάζουν την υπογραφή τους και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι ακολουθήσει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι «τα σχολεία οφείλουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, κάτι που σημαίνει λιγότερα παιδιά ανά τμήμα και διαφορετικό πρωτόκολλο από το εντελώς ανεπαρκές για την κρισιμότητα της κατάστασης που ανακοινώθηκε» και καταλήγει: «Δεν έλαβαν ούτε αυτή τη φορά υπ' όψιν τους τα μέτρα που έγκαιρα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή».

Το ΚΚΕ κατέθεσε δέσμη μέτρων για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω κορονοϊού

Δέσμη μέτρων για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω κορονοϊού κατέθεσε το ΚΚΕ μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας. Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής, παράλληλα με τις προτάσεις, διατυπώνεται κριτική για τα νέα κυβερνητικά μέτρα.

Ειδικότερα αναφέρονται τα εξής: «Οι όροι ανοίγματος των σχολείων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και που ουσιαστικά είναι σχεδόν ίδιοι με τους όρους που έκλεισαν - ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί - όχι μόνο δεν απαντούν στις μεγάλες ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά αντίθετα τις αγνοούν προκλητικά. Αντίστοιχα προκλητικές είναι και οι αναφορές της υπουργού 'Παιδείας' στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών, όταν η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις συνθήκες της πανδημίας, ενώ συχνά-πυκνά ενοχοποίησε τη νεολαία για τη διασπορά του ιού.

Από τον Σεπτέμβρη του 2020, ο εκπαιδευτικός κόσμος διεκδικεί και απαιτεί να ληφθούν μέτρα για ανοιχτά σχολεία και για την ασφαλή λειτουργία αυτών. Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα, όμως δεν το έκανε γιατί τα θεωρεί 'κόστος' και γιατί αντιμετωπίζει εχθρικά τη μόρφωση των παιδιών του λαού. Σε συνθήκες εκτίναξης της πανδημίας, τα σχολεία πρέπει να προστατευθούν ουσιαστικά κι αυτό δεν εξασφαλίζεται με τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του 50%+1, ούτε με κάποια σελφ-τεστ παραπάνω», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Στο «δια ταύτα», για το ΚΚΕ, «τώρα η κυβέρνηση, χωρίς καμιά καθυστέρηση, πρέπει να προχωρήσει στα εξής μέτρα:

  • - Να αραιώσουν τώρα οι σχολικές τάξεις, να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων. Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών παντού, ώστε να μην υπάρξει καμία διδακτική ώρα χαμένη και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που όξυνε η πανδημία.
  • - Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές. Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας.
  • - Να χορηγούνται δωρεάν - με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση - οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται σε όλους τους μαθητές και τους εργαζόμενους στα σχολεία.
  • - Επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια εμβολιασμού στα σχολεία. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, εξατοµικευµένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία.
  • - Προσλήψεις όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού για τα σχολεία, καθαριότητας, κ.ά.
  • - Ούτε σκέψη για διεξαγωγή εξετάσεων με τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής».

Εν κατακλείδι, το ΚΚΕ καταλήγει στην ανακοίνωσή του υποστηρίζοντας πως «όλα τα άλλα είναι 'άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε' και οδηγούν σε κατάσταση διασποράς του ιού και τελικά κλεισίματος των σχολείων».

ΜεΡΑ25: Δεν αλλάζουν τα αστεία πρωτόκολλα

«Η κυβέρνηση αποφάσισε για άλλη μια φορά ουσιαστικά να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς καμία πραγματική υγειονομική ασφάλεια. Ούτε τα αστεία πρωτόκολλα αλλάζουν, ούτε και το 50+1% για να κλείσει ένα σχολικό τμήμα, ούτε μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη φυσικά, ούτε πραγματικά τεστ θα γίνονται, ούτε θα δοθούν μέσα υψηλής προστασίας στους μαθητές και τις μαθήτριες (μάσκες ΚΝ-95 αντί για τις μάσκες αερόστατα που είχε δώσει κάποτε το υπουργείο Παιδείας)», σημειώνει, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Όπως προσθέτει, «το μόνο που αλλάζει είναι ο αριθμός των self test, ούτε καν των rapid, που θα κάνουν κάθε εβδομάδα οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι αδιανόητο και εγκληματικό, ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και η πιο ανάξια υπουργός Παιδείας που έχει γνωρίσει ο τόπος, η κυρία Κεραμέως, ανοίγουν και πάλι τα σχολεία χωρίς ένα δίκτυο για μαζικά, δωρεάν, τακτικά τεστ για όλους, μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Η Μητσοτάκης Α.Ε. επιλέγει για άλλη μία φορά να εκθέσει τα παιδιά που θα ξαναπάνε στο σχολείο στις 10 Ιανουαρίου σε τεράστιο κίνδυνο και υγειονομική ανασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει συνειδητά και πάλι να παίζει με τη δημόσια υγεία και τις ζωές των πολιτών, ακόμα και των παιδιών, για να μην πράξει τα αυτονόητα που θα έπρεπε να γίνουν από την πρώτη στιγμή για την ασφαλή λειτουργία σχολείων, πανεπιστημίων και εν γένει της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη χώρα μας», καταλήγει ο κ. Κριθαρίδης στη δήλωσή του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Καρδίτσα: Νεκρός 18χρονος φοιτητής – Κατέρρευσε μέσα σε καφετέρια

Άδεια από την εργασία για όσους νοσούν με κορονοϊό: Τέλος στο αλαλούμ – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Πιστοποιητικό νόσησης: Αλλαγές στην τελευταία ΚΥΑ που εκδόθηκε - Τι θα πρέπει να προσέχετε