ΠΑΙΔΕΙΑ

Άνοιγμα σχολείων: Στα 15.547 τα κρούσματα κορονοϊού που βρέθηκαν με τα self test

Επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές
Επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές
INTIME

Περίπου 15.500 κρούσματα έχουν ανιχνευτεί μέσω των self test που έγιναν υποχρεωτικά σε μαθητές και καθηγητές για την επιστροφή τους στα σχολεία

Συνολικά 15.547 ήταν τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν από τα self test που έγιναν από μαθητές και εκπαιδευτικούς πριν το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αν αυτά τα δυνάμει κρούσματα είχαν κολλήσει σε κοινωνικές δραστηριότητες π.χ. άλλα 10 άτομα το καθένα, τότε θα είχαμε 155.000 κρούσματα.

έλεγχος στη σχολική κοινότητα είναι ο πιο μαζικός που έχει γίνει στη χώρα από την αρχή της πανδημίας και αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το νέο πρωτόκολλο, όλος ο μαθητικός και εκπαιδευτικός πληθυσμός θα κάνει και σήμερα το απόγευμα νέο 2ο τεστ για την προσέλευση αύριο στο σχολείο, και την Πέμπτη 3ο τεστ", αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Τι λένε οι γονείς στο Newsbomb.gr

«Στην περίοδο του μεγάλου peak των κρουσμάτων δεν θα έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία, self test δεν υπήρχαν, είχαμε μερικά, αγοράσαμε κι άλλα και έτσι καταφέραμε να έρθουμε στο σχολείο», δήλωσε ένας γονιός που συνόδευε τη μικρή του κόρη στο σχολείο, το πρωί της Δευτέρας.

«Φοράω τη μάσκα για να προστατεύομαι», «εγώ πάω δευτέρα δημοτικού και θέλω να πάω σχολείο για να μην χάσω όλα μου τα μαθήματα», έλεγαν παιδάκια του ίδιου δημοτικού με την είσοδό τους στο σχολείο, δείχνοντας την ανυπομονησία τους για να συναντήσουν ξανά τους συμμαθητές τους.

«Με αισιοδοξία ξεκινάμε σήμερα την πρώτη ημέρα της καινούργιας χρονιάς. Από τις 7 περιμένουμε σήμερα να έρθει κάποιος γονιός που δεν έχει προλάβει να πάρει σελφ τεστ και να το κάνει εκτός σχολείου για να το δηλώσει στην πλατφόρμα. Για την ώρα έχουμε κάποια κρούσματα στο σχολείο, συγκεκριμένα έχουμε 4 δηλώσεις ‘’κόκκινου’’ και έχουμε και δέκα γονείς που μας είπαν ότι δεν θα φέρουν τα παιδιά στο σχολείο, είτε γιατί έχουν νοσήσει οι ίδιοι, είτε γιατί φοβούνται μήπως νοσήσουν τα παιδιά από άλλους», δήλωσε ο διευθυντής δημοτικού σχολείου της Αγίας Παρασκευής το πρωί της Δευτέρας.

Την ίδια στιγμή, η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το ΥΠΑΙΘ δεν είχε προετοιμαστεί καθόλου για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και «θα μπορούσε να δώσει μία μικρή παράταση των διακοπών, όπως συνέστησαν και πολλοί ειδικοί». Ταυτόχρονα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.30 έξω από το υπουργείο Παιδείας απαιτώντας «τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων». Για τον λόγο αυτό έχει κηρύξει 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (12.00 - 14.00).

Με τα τεστ ανά χείρας επιστρέφουν σήμερα στις σχολικές αίθουσες, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα, καθώς μετά από πολλές συζητήσεις -αλλά και αντιδράσεις- για το αν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία τη στιγμή που έχουμε 50.000 ενεργά κρούσματα σε παιδιά, δόθηκε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, τρεις είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στα σχολεία:

  1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που έρχεται αντί για δύο.
  2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, πάλι δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.
  3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι μη εμβολιασμένοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Άνοιγμα σχολείων: Τι θα γίνει με όσους μαθητές δεν βρήκαν self test - Η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταγράφηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα στη δωρεάν διάθεση των self test. Το υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωσή του το Σάββατο, γνωστοποίησε πως όσοι δεν κατάφεραν να προμηθευτούν ένα self test θα μπορούν να το προμηθεύονται από τα σχολεία τους.

Έτσι το πρωί της Δευτέρας όποιος γονιός, μαθητής ή εκπαιδευτικός δεν κατάφερε να προμηθευτεί με self test θα μπορεί να προσέρχεται στο σχολείο από τις 7 το πρωί. Στο σχολείο θα βρίσκεται ο διευθυντής ή κάποιος εκπαιδευτικός που θα δίνει το απαραίτητο self test.

Ωστόσο, το self test δεν θα γίνεται στον χώρο του σχολείου αλλά οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα πρέπει να το κάνουν εκτός σχολείου, να δηλώσουν το αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα και μόνο εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα μπορούν να μπουν και πάλι στον χώρο του σχολείου.

Άνοιγμα σχολείων: Τι θα γίνεται αν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωσθούν θετικοί

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), η απομόνωση θα παρατείνεται.

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων: Βρέθηκαν 14.000 κρούσματα από τα self test σε μαθητές και καθηγητές

Survivor: Τα δάκρυα της Μυριέλλας Κουρέντη και το «δεν το μετανιώνω» του Κατσαούνη μετά το φιλί

ΗΠΑ: Συγκλονιστική διάσωση πιλότου λίγο πριν τον συνθλίψει διερχόμενο τρένο - Δείτε βίντεο