ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2023: Τι αλλάζει από φέτος - Πού μειώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Πανελλήνιες 2023: Τι αλλάζει από φέτος - Πού μειώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Στην τελική ευθεία προς τις πανελλαδικές εξετάσεις έχουν μπει οι υποψήφιοι και το υπουργείο Παιδείας.

Σε τελική ευθεία έχουν μπει 100.000, περίπου, υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού σε περίπου μία εβδομάδα κλείνουν τα σχολεία, αρχίζουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και αμέσως μετά οι πανελλήνιες.

Οι υποψήφιοι επρόκειτο να «ξιφομαχήσουν» αφού διεκδικούν μία εκ των 68.574 θέσεις στα πανεπιστήμια.

Σημαντικό είναι, βέβαια, οι υποψήφιοι να γνωρίζουν πως φέτος ορισμένα πανεπιστήμια αποφάσισαν την άνοδο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για συγκεκριμένα τμήματα. Η απόφαση αυτή δυσκολεύει, όπως είναι φυσικό, την πρόσβαση στις σχολές με χαμηλές βαθμολογίες.

Παράλληλα, αλλάζει και ο τρόπος βαθμολόγησης για το «άριστα» σε δύο μαθήματα, τα Αρχαία Ελληνικά και τη Νεοελληνική Γλώσσα-Λογοτεχνία.

Από την άλλη, μείωση θα υπάρχει στην ΕΒΕ και αύξηση του αριθμού εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, γεγονός από το οποίο γίνεται αντιληπτό ότι θα υπάρξει πτώση των βάσεων.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα οι υποψήφιοι να επιλέξουν και νέα τμήματα ανά επιστημονικό πεδίο με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, και για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα υποβολής δεύτερου μηχανογραφικού που θέσπισε το υπουργείο Παιδείας για όλους όσοι θέλουν να εισαχθούν στα δημόσια ΙΕΚ και να αποκτήσουν ένα δίπλωμα με γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.

Πάντως, και φέτος θα υπάρξουν συντελεστές βαρύτητας που ορίζονται από τα τμήματα των πανεπιστημίων και θα είναι διαφορετικοί για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στα τέλη Ιουλίου ή τις δύο τρεις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, ώστε

Πότε είναι η λήξη μαθημάτων

Τα μαθήματα φέτος για τους μαθητές του Λυκείου θα λήξουν στις 18 Μαΐου 2023 προκειμένου στη συνέχεια να να πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές και ενδοσχολικές εξετάσεις.

Oι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ ́ Λυκείου θα πραγματοποιηθούν πριν από τις Πανελλαδικές, από τις 23 έως τις 30 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις για τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου θα πραγματοποιηθούν από τις 23 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου.

Από την άλλη αναφορικά με τα γυμνάσια τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 30 Μαΐου και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο διάστημα 1-15 Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις