Πανελλήνιες 2015: Όλα έτοιμα για την Δευτέρα (18/5) - Με Νεοελληνική Γλώσσα ξεκινούν οι εξετάσεις

Πανελλήνιες 2015: Όλα έτοιμα για την Δευτέρα (18/5) - Με Νεοελληνική Γλώσσα ξεκινούν οι εξετάσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι μαθητές που πρόκειται να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις 2015 καθώς τη Δευτέρα (18/5/2015) η διαδικασία των εξετάσεων ξεκινάει.

Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του δήλωσε πως ο μηχανισμός για τις φετινές εξετάσεις τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο είναι πανέτοιμος και σε εύρυθμη λειτουργία.

Όπως επεσήμανε το υπουργείο Παιδείας είναι κατανοητή η ανησυχία των μαθητών και των μαθητριών για το επίπεδο των θεμάτων, όμως δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι οι υποψήφιοι δεν εξετάζονται για την απόκτηση κάποιου βαθμού, αλλά διαγωνίζονται για την κατάληψη μιας θέσης προκαθορισμένου αριθμού.

Άλλωστε, πρέπει να εμπεδωθεί στη συνείδηση των μαθητών και των μαθητριών ότι οι εξετάσεις είναι ένας ειρηνικός αγώνας και όχι μία μάχη, όπως λανθασμένα λέγεται.

Επίσης για τους μη επιτυχόντες σημειώνει ότι οι εξετάσεις δεν είναι ούτε το άλφα αλλά ούτε και το ωμέγα στο ταξίδι της ζωής.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ

Το υπουργείο επισημαίνει επίσης ότι οι εξετάσεις προσφέρουν στους υποψηφίους την ευκαιρία να κατοχυρώσουν το αποτέλεσμα της μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας τους. Σε αυτήν την σημαντική παράμετρο, συνηγορεί ότι τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας εξασφαλίζουν την επιτυχία αυτών που προσπάθησαν περισσότερο, χωρίς να περιορίζουν τις θέσεις των εισακτέων. Συνεπώς η απόλυτη βαθμολογία από μόνη της δεν αντανακλά επιτυχία ή μη.

Τονίζει ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει απολύτως κανείς λόγος για ύπαρξη άγχους.

Το υπουργείο μεταφέρει τις θερμές του ευχές στους υποψηφίους για καλή επιτυχία και επίτευξη των στόχων τους.

Επίσης συγχαίρει για το επίπεδο προετοιμασίας τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία των εξετάσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πανελλήνιες εξετάσεις 2015: Το μηχανογραφικό δελτίο των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες εξετάσεις 2015: Το μηχανογραφικό δελτίο των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Παράλληλα δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα μηχανογραφικά δελτία των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, προκειμένου οι υποψήφιοι να το μελετήσουν και να το εκτυπώσουν.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στα Λύκειά τους μετά τις 15 Ιουνίου προκειμένου να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που θα τους επιτρέψει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Το ίδιο ισχύει και για όσους υποψήφιους επιθυμούν να διεκδικήσουν μία θέση μέσω του 10%.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα για το 10% των θέσεων έχουν: α) όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή των ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη 2013 ή 2014, διεκδικώντας το αντίστοιχο ποσοστό θέσεων (40% για το 2013 και 60% για το 2014) και β) όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Τέλος ενόψει της έναρξης των εξετάσεων τη Δευτέρα (18/5) επισημάνεται από το υπουργείο προς τους υποψήφιους:

  • να γνωρίζουν ακριβώς το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο εξετάζονται και να γνωρίζουν την ακριβή διεύθυνση, ώστε να είναι έγκαιρα παρόντες, για να μην χάσουν την εξέτασή τους.
  • να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου που έχουν πάρει από τα Λύκειά τους.
  • κατά την ώρα εξέτασης να ακολουθούν τις οδηγίες των εκπαιδευτικών, για να μην διαταράσσεται η εξεταστική διαδικασία.

Δείτε ΕΔΩ το μηχανογραφικό δελτίο των ΓΕΛ

ΔΕίτε ΕΔΩ το μηχανογραφικό δελτίο των ΕΠΑΛ