ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2015: Σε ποιες σχολές θα πέσουν οι βάσεις

Πανελλήνιες 2015: Σε ποιες σχολές θα πέσουν οι βάσεις

Ολοκληρώθηκαν οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2015 και η αίσθηση είναι ότι φέτος θα έχουμε πτώση των βάσεων, λόγω μειωμένων αριστούχων!

Η μείωση των αριστούχων, σύμφωνα με όσα εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας θα φέρει και πτώση των βάσεων στις μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κάτσικας, «η πτώση των βάσεων αφορά στο δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή, εκεί όπου βρίσκονται οι φυσικομαθηματικές, πολυτεχνικές, ιατρικές, φαρμακευτικές και οδοντιατρικές σχολές».
Σημειώνει δε ότι, η πτώση αυτή θα αφορά «στα πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης καθώς και της περιφέρειας» ενώ στα περιφερειακά πανεπιστήμια, «η πτώση θα είναι μεγαλύτερη και θα ξεκινά τουλάχιστον από τα 500 μόρια».

«Η πτώση θα είναι μικρότερη στα υψηλόβαθμα τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου, εκεί όπου υπάρχουν δηλαδή, οι νομικές, οι φιλολογικές σχολές, οι ξένες φιλολογίες κλπ, και του πέμπτου επιστημονικού πεδίου, εκεί όπου υπάρχουν δηλαδή, τα τμήματα οικονομίας και διοίκησης» συμπληρώνει ο κ. Κάτσικας.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που επηρεάζουν τις βάσεις; Όπως εξηγεί ο κ. Κάτσικας «η κίνηση των βάσεων εισαγωγής φέτος διαμορφώνεται από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων και από τις επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ακόμη ένας παράγοντας που είναι η ζήτηση, εξουδετερώνεται καθώς δεν υπάρχουν διακριτές μεταβολές σε σχέση με πέρυσι».

«Φέτος», συνεχίζει ο κ. Κάτσικας, «υπάρχουν δύο χιλιάδες λιγότερες θέσεις, ένα στοιχείο που επηρεάζει τις βάσεις, ενώ καταγράφονται χειρότερες επιδόσεις σε μαθήματα κλειδιά, όπως τα μαθηματικά γενικής παιδείας, τα μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης, τα μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης, η φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, η βιολογία και η λογοτεχνία της θεωρητικής κατεύθυνσης».

Οι βαθμοί των Πανελληνίων Εξετάσεων θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ οι βάσεις μετά τις 20 Αυγούστου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων