ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2015: Αρχίζει σήμερα Δευτέρα (15/06) η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων

Πανελλήνιες 2015: Αρχίζει σήμερα Δευτέρα (15/06) η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων

Οι υποψήφιοι μπορούν να πηγαίνουν από σήμερα στα Λύκειά τους για να παραλάβουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), με τον οποίο θα υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων 2015 μπαίνουν από σήμερα Δευτέρα (15/06) στην διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών τους δελτίων κι έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 7 Ιουλίου για να την ολοκληρώσουν.

Αφού αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας, μπορούν με αυτόν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας https://exams.it.minedu.gov.gr.

Εκεί θα βρουν τις οδηγίες χρήσης της Εφαρμογής, στατιστικά στοιχεία βαθμών και προτιμήσεων, το έντυπο μηχανογραφικό Δελτίο με τις οδηγίες του και το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό Δελτίο.

Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν από τις 15/06 να υποβάλουν μόνο πρόχειρο μηχανογραφικό δελτίο και μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, να το οριστικοποιήσουν.

Με το που θα πατήσει ο υποψήφιος Οριστικοποίηση στο δελτίο του, το μηχανογραφικό αποκτά μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου.

Δικαίωμα αναίρεσης της οριστικοποίησης του μηχανογραφικού έχει ο υποψήφιος μέσα στην προθεσμία υποβολής του, με βάση τα αναγραφόμενα στη σχετική εγκύκλιο.

Το φετινό μηχανογραφικό δελτίο θα περιλαμβάνει δύο νέα τμήματα σε δύο Πανεπιστήμια της χώρας όπως προκύπτει από τη λίστα με τον αριθμό εισακτέων ανά σχολή που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας.

Τα τμήματα αυτά είναι το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όπου θα δεχθεί 60 νέους φοιτητές και εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, ενώ επίσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δημιουργείται Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και θα δεχθεί 40 νέους εισακτέους.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους.

Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΓΕΛ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (Ομάδα Β')

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΕΠΑΛ

Σημειώνεται ότι ο γενικός αριθμός εισακτέων ανέρχεται σε 68.345 θέσεις (από 70.305 το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015) και αναλυτικά: 44.200 θέσεις στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (από 46.735 το έτος 2014-2015) και 24.145 θέσεις στα ΤΕΙ, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε (από 23.570 το έτος 2014-2015).

Στον ανωτέρω αριθμό εισακτέων (68.345 θέσεις) δεν συμπεριλαμβάνονται και άρα προστίθενται οι θέσεις εισακτέων:

1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές

2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

3. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

4. Οι θέσεις που ορίζονται καθ’ υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κλπ.

Διαβάστε ΕΔΩ ποιές είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις Πανελλήνιες 2015