ΠΑΙΔΕΙΑ

Τέλη Νοεμβρίου οι αιτήσεις για μετεγγραφές σε ΑΕΙ

Τέλη Νοεμβρίου οι αιτήσεις για μετεγγραφές σε ΑΕΙ

Στα τέλη Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν να καταβάλουν οι φοιτητές, τις αιτήσεις για τις μετεγγραφές τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με σημερινό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε.

Αίτηση για μετεγγραφή μπορούν να υποβάλουν οι φοιτητές των ΑΕΙ, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού που εγγράφησαν είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των μετεγγραφόμενων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι. ή μεγαλύτερο του ανωτέρω ποσοστού, το οποίο δύναται να εισηγηθούν αιτιολογημένα οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου ΑΕΙ σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

Στην Υπουργική Απόφαση αναφέρεται ότι οι δικαιούχοι μετεγγραφής έχουν δικαίωμα υποβολής μίας (1) μόνο ηλεκτρονικής αίτησης στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα ημερών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών εκάστου ακαδημαϊκού έτους.

Η ανωτέρω προθεσμία γνωστοποιείται με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην ανωτέρω ηλεκτρονική αίτηση οι αιτούντες δηλώνουν ένα ή περισσότερα από τα αναφερόμενα στο άρθρο 3 κριτήρια για τα οποία δύνανται να μοριοδοτηθούν και τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών ΑΕΙ, όπου επιθυμούν να μετεγγραφούν.

Στην ανωτέρω ηλεκτρονική αίτηση οι δικαιούχοι μετεγγραφής δεσμεύονται να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά, που αποδεικνύουν την συνδρομή των δηλωθέντων κριτηρίων μοριοδότησης. Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του Ν. 1599/1986 (Α΄75).

Σχετικές ειδήσεις