ΠΑΙΔΕΙΑ

Μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας (photos)

Μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας (photos)

Για 5.000 διαδηλωτές κάνουν λόγο οι διοργανωτές του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη (5/11) στο κέντρο της Αθήνας.

Οι φοιτητές και μαθητές είχαν δώσει ραντεβού στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι και περίπου μια ώρα μετά ξεκίνησαν πορεία προς της Βουλή όπου φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ομάδα αυτών άναψε καπνογόνα και έκαψε μία σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

sillalitirio9 copy

Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν περισσότεροι από 20 φοιτητικοί σύλλογοι ενώ συμμετείχαν και μαθητές. Η σημερινή συγκέντρωση είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί από το 2012, όταν η φοιτητική κοινότητα διαμαρτυρόταν για το σχέδιο «Αθηνά».

sillalitirio7

Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν το «Τσίπρα και Φίλη ακούστε το καλά, φέρτε στις σχολές μας τα αποθεματικά».

sillalitirio1

«Διαμαρτυρόμαστε για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 20% τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων, και των ΤΕΙ κατά 20%. Αυτό σημαίνει ότι είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσουν υποδομές των ιδρυμάτων, όπως είναι τα εργαστήρια», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Σκουλής, φοιτητής στο ΤΕΙ Πειραιά.

Όταν η πορεία έφτασε στο ύψος του υπουργείου Εργασίας, φοιτητές της Γεωπονικής άδειασαν, συμβολικά, δύο καφάσια με ντομάτες στην είσοδο του κτιρίου.

sillalitirio4

Μετά τη στάση στη Βουλή, οι φοιτητές αποχώρησαν και ο κύριος όγκος της πορείας κατέβηκε προς τα Προπύλαια, όπου και ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι όταν και δόθηκαν σταδιακά στην κυκλοφορία οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Νωρίτερα, νέο συλλαλητήριο και πορεία πραγματοποίησαν μαθητές του Ηρακλείου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της παιδείας.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, στις 12:00, και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με πανό και συνθήματα.

Βασικά αιτήματα των μαθητών είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης για τα σχολεία, η αντιμετώπιση των ελλείψεων και η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς.

Το Σάββατο (7/11) θα πραγματοποιηθούν στην Αττική μεγάλες συναντήσεις συντονισμού σε Αθήνα και Πειραιά.

Σχετικές ειδήσεις