ΠΑΙΔΕΙΑ

Ανατροπή – «βόμβα»: Αλλάζουν τα χρόνια φοίτησης σε Γυμνάσιο και Λύκειο!

Ανατροπή – «βόμβα»: Αλλάζουν τα χρόνια φοίτησης σε Γυμνάσιο και Λύκειο!
Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στη δομή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αν ισχύσουν τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΝΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Οι αλλαγές αφορούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο αλλά και τα ΙΕΚ και τις κατέθεσαν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου Αντώνης Λιάκος, σε ημερίδα για την τεχνική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές, το Γυμνάσιο θα είναι πλέον τετραετές και το Λύκειο διετές ενώ θα λυκειοποιηθεί τμήμα των ΙΕΚ.

Στόχος του υπουργείου είναι να βελτιωθεί το Λύκειο μέσα από ένα νέο δομικό σύστημα και να αποκτήσει το απολυτήριό του μεγαλύτερη ισχύ.

Το σκεπτικό θέλει το Γυμνάσιο να αποτελεί εστία εκπαίδευσης και στο Λύκειο να πέσει το βάρος της έρευνας.

Νίκος Φίλης και Αντώνης Λιάκος τόνισαν ότι η Κυβέρνηση και η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου επεξεργάζονται σχέδια για τουλάχιστον πέντε σοβαρές αλλαγές στη δομή του Γυμνασίου και του Λυκείου, στο εξεταστικό σύστημα και στους εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Λιάκος, αναφερόμενος στο Εξεταστικό, άφησε να εννοηθεί ότι το υπάρχον σύστημα, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, δεν πρόκειται να ανατραπεί καθώς είναι αντικειμενικό και αμερόληπτο. Ωστόσο έχει «πέσει στο τραπέζι» το ενδεχόμενο της ελεύθερης πρόσβασης σε τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέα», ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ότι θα μπορούσαν ορισμένες ειδικότητες ΙΕΚ να ενταχθούν στη λυκειακή βαθμίδα, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις ΤΕΙ, είτε μεταξύ τους είτε με πανεπιστήμια.

Πάντως, η δήλωση του κ. Φίλη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα, είναι η προαναγγελία ρύθμισης που θα επιβάλει σε εκπαιδευτικούς να διδάσκουν περισσότερα αντικείμενα από το δικό τους.

Οι παραπάνω προτάσεις αναμένεται να πάρουν πιο σαφή μορφή τον επόμενο μήνα, όταν και θα έρθουν τα πρώτα συμπεράσματα του διαλόγου για την Παιδεία.