ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2016: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα - Πότε μηδενίζεται το γραπτό

Πανελλήνιες 2016: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα - Πότε μηδενίζεται το γραπτό

Όλα είναι έτοιμα για την πρεμιέρα των Πανελληνίων Εξετάσεων που θα γίνει αύριο Δευτέρα 16 Μαΐου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2016 θα εξεταστεί με το νέο σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων, υπάρχει όμως κι ένα 5% μαθητών που θα εξεταστεί με το παλαιό σύστημα.

Δείτε τα ΣΟΣ θέματα και τις απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα

Τις 69.985 θέσεις που προσφέρονται στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα διεκδικήσουν συνολικά 103.366 υποψήφιοι.

Όλοι οι υποψήφιοι –παλαιού και νέου συστήματος- θα εξεταστούν σε κοινά εξεταστικά κέντρα, σε κοινή ώρα αλλά σε διαφορετικές αίθουσες.

Φέτος, τα εξεταστικά κέντρα θα είναι και πάλι 1.000. Από αυτά, τα 850 βρίσκονται σε Γενικά Λύκεια και τα 150 σε Επαγγελματικά Λύκεια. Τα βαθμολογικά κέντρα θα είναι 40 σε όλη την επικράτεια.

Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται την 1η Ιουνίου για τους απόφοιτους των Γενικών Λυκείων και στις 6 Ιουνίου για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ.

Από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα Ειδικά μαθήματα (καθώς και οι ενδοσχολικές).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Στα μέσα Ιουνίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να πάνε στα λύκειά τους, ώστε να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας (password) με το οποίο θα μπορέσουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους δελτίου.

Οι βαθμοί αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, με τους υποψήφιους να καλούνται στη συνέχεια να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016

Πού θα κινηθούν οι βάσεις – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν μετά τις 22 Αυγούστου.

Αν τα θέματα έχουν την ανάλογη δυσκολία με αυτά των περσινών Πανελληνίων Εξετάσεων, η πρώτη εκτίμηση λέει ότι οι βάσεις θα παρουσιάσουν πτωτική πορεία λόγω του νέου συστήματος.

Βάση της αρχικής εκτίμησης, οι βάσεις εισαγωγής θα υποχωρήσουν, καθώς δεν υπάρχουν πια εύκολα μαθήματα τα οποία θα ανεβάζουν τον μέσο όρο απόδοσης των υποψηφίων ενώ παράλληλα δεν υπολογίζεται στη βαθμολογία ο προφορικός βαθμός, ο οποίος έδινε πριν 600 μορίων.

Την ίδια ώρα, με το νέο τρόπο υπολογισμού, έχει αποδυναμωθεί η βαρύτητα των δύο Μαθημάτων Αυξημένης Βαρύτητας. Οι σχολές αιχμής εν τω μεταξύ, αναμένεται να παραμείνουν προσιτές σε ελάχιστους υποψήφιους, είτε με άνοδο είτε με πτώση.

Τρεις είναι τελικά οι παράγοντες οι οποίοι θα κρίνουν και το που θα κινηθούν οι φετινές βάσεις:

1) Στον «βαθμό δυσκολίας - ευκολίας» των θεμάτων και τις επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά

2) Στον αριθμό των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων

3) Στη σχέση ζήτησης - προσφοράς θέσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ NEWSBOMB.GR ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ

Τα μεγάλα «απαγορευτικά» των Πανελληνίων εξετάσεων

Κινητά τηλέφωνα, σημειώσεις, κομπιουτεράκια, βιβλία και τετράδια, αποτελούν λόγους για τους οποίους θα μηδενιστεί το γραπτό του υποψηφίου που τα έχει φέρει μαζί του στην εξεταστική αίθουσα.

Επίσης όποιος «συλληφθεί» να αντιγράφει από βιβλίο, σημειώσεις ή από γραπτό άλλου εξεταζόμενου, όποιους θορυβεί ή δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών, θα μηδενίζεται.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση για τις υποχρεώσεις των υποψηφίων, ισχύουν τα εξής:

Οι υποψήφιοι κατά την είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Αν ο υποψήφιος που εξετάζεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέταση του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).

Η Λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον υποψήφιο και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από την τριμελή Λυκειακή Επιτροπή και τον γραμματέα αυτής. Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.

Κινητά τηλέφωνα

Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ΄ αριθμ. 1461 και 1462/2015, αποφάσεις του αποφάνθηκε ότι η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου από μαθητή, ανεξάρτητα αν είναι απενεργοποιημένο ή όχι, κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών απολυτηρίων εξετάσεων, αυτομάτως μηδενίζει το γραπτό!

Οι αποφάσεις του ΣτΕ ότι για την επιβολή της κύρωσης μηδενισμού του γραπτού δοκιμιού αρκεί η κατοχή ενός από τα μη επιτρεπόμενα αντικείμενα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο, «χωρίς να είναι απαραίτητο να αποδεικνύεται η χρήση του».

Σε άλλο σημείο των δικαστικών αποφάσεων αναφέρεται ότι κινητό τηλέφωνο, πέραν από μέσο επικοινωνίας, αποτελεί ταυτόχρονα μέσο αποθήκευσης δεδομένων. Κατά συνέπεια η απαγόρευση κατοχής κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια των εξετάσεων και η συνακόλουθη κύρωση του μηδενισμού του γραπτού δοκιμίου του κατόχου του, αποτελούν «αναλογικό περιορισμό του δικαιώματος του εξεταζομένου για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση».

Παράλληλα, οι αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αναφέρουν ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία που προβλέπει τον μηδενισμό του γραπτού στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο εξεταζόμενος έχει επάνω του κινητό τηλέφωνο, δεν παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, καθώς, αφενός τα νομοθετικά αυτά μέτρα «αποβλέπουν στην εξασφάλιση ίσων όρων συμμετοχής στις εξετάσεις όλων των εξεταζομένων, αφετέρου δε, τα αντικείμενα και τα μέσα των οποίων απαγορεύεται η κατοχή, είναι πρόσφορα να χρησιμοποιηθούν για δολίευση των εξετάσεων».