ΠΑΙΔΕΙΑ

Παιδεία: Αλλάζουν τα πάντα στο Λύκειο - Λιγότερα τα μαθήματα - Τι θα ισχύσει στις Πανελλαδικές

Παιδεία: Αλλάζουν τα πάντα στο Λύκειο - Λιγότερα τα μαθήματα - Τι θα ισχύσει στις Πανελλαδικές

«Πολυκλαδικό» θα είναι το νέο Λύκειο - Στα μισά κόβονται τα μαθήματα - Αλλάζουν όλα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις - Διαβάστε όλες τις αλλαγές

Εντεκαετή υποχρεωτική εκπαίδευση, δραστικό περιορισμό μαθημάτων, κοινή τάξη στην Α' Λυκείου σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια με πολυκλαδικό χαρακτήρα και σταδιακή επέκταση της πολυκλαδικότητας στο διετές Λύκειο αλλά και πολλές αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις, περιλαμβάνει η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή».

Η πρόταση που αφορά στις αλλαγές στο Λύκειο και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα συζητηθεί μεθαύριο Πέμπτη (19/01) στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας, είναι μετά από ένα μικρό κύκλο συνεδριάσεων στη Βουλή και με δεδομένο ότι προηγήθηκε ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία, να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή της πρότασης, η οποία και θα αποτελέσει τη βάση των μεταρρυθμίσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ενδεικτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, πάνω στο οποίο βασίζονται οι επεξεργασίες της αρμόδιας επταμελούς επιτροπής του ΙΕΠ, δείχνει δραστικό περιορισμό των μαθημάτων, κατάργηση των μονόωρα μαθήματα, σημαντικό αύξηση στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και μείωση των μαθημάτων στη Β' και Γ' Λυκείου, σε 9 ή 10 (από 18) και 6 ή 7 (από 15), αντίστοιχα.

Δείτε αναλυτικά, το ενδεικτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, σύμφωνα με την «Αυγή»:

lykeia allages2

Αυτές είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτές θα είναι:

* Επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης: 1 χρόνος Νηπιαγωγείο, 6 χρόνια Δημοτικό, 3 χρόνια Γυμνάσιο, 1 χρόνος Λύκειο (εξετάζεται το 2ετές Νηπιαγωγείο).

* Πολυκλαδική Α' Λυκείου: κοινή Α' τάξη στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ως προς τη δομή αρχικά, ώστε «να εξοικειωθούν με τα γνωστικά αντικείμενα και των δύο υφιστάμενων σήμερα τύπων εκπαίδευσης και να επιλέξουν αυτόν που ταιριάζει καλύτερα σε αυτούς», σύμφωνα με την πρόταση του ΙΕΠ. Η αλλαγή αυτή θα αφορά, αρχικά τουλάχιστον, την Α' τάξη.

* Κανένα «φίλτρο» για τη μετάβαση από την Α' Λυκείου (τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης) στη Β' Λυκείου.

* Διερεύνηση της επέκτασης της πολυκλαδικότητας Β' και Γ' Λυκείου: προσφορά επιλογών μαθημάτων ή ενοτήτων μαθημάτων όλων των γνωστικών, επιστημονικών και τεχνολογικών πεδίων.

* Η πολυκλαδικότητα θα επιτυγχάνεται μέσα από σχολικά δίκτυα σε επίπεδο γειτονιάς, ώστε να δοθεί η δυνατότητα προσφοράς περισσοτέρων μαθημάτων επιλογής (πιο απαιτητικό εγχείρημα όσον αφορά στην επαρχία).

Εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα επιτυγχάνεται με τον μέσο όρο της βαθμολογίας στα 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία δεν θα υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας. Η επιτροπή προτείνει οι τελικές εξετάσεις να συνεχίσουν να διεξάγονται πανελλαδικά.

Κοινή για όλους θα είναι η εξέταση στη Νεοελληνική Γλώσσα. Οι μαθητές θα εξετάζονται και σε δύο μαθήματα ειδίκευσης, συν ένα πλήρως ελεύθερης επιλογής το οποίο θα μετράει μόνο βαθμολογικά στον μέσο όρο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια. Ως προς τα μαθήματα ειδίκευσης, θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, επί τη βάσει των αντίστοιχων τμημάτων ΑΕΙ.

Σχετικές ειδήσεις