ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες: Η μεγάλη «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης - Τελικά καταργούνται οι ενδοσχολικές εξετάσεις!

Πανελλήνιες: Η μεγάλη «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης - Τελικά καταργούνται οι ενδοσχολικές εξετάσεις!

«Αλαλούμ» είναι η λέξη που χαρακτηρίζει το τι συμβαίνει στην Παιδεία και ειδικότερα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξαγγέλει εδώ και μήνες «ηχηρές» αλλαγές στις Πανελλήνιες εξετάσεις και τελικά να τις... παίρνει πίσω.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ - ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Την περασμένη Πέμπτη (06/07) ο γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης, παρουσίασε το νέο σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων αλλά και το Νέο Λύκειο διευκρινίζοντας βέβαια ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική μορφή του.

Το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις όχι μόνο παραμένουν για τα επόμενα χρόνια αλλά διευρύνονται σε όλους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ασχέτως αν είναι υποψήφιοι για εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Επειδή όμως το υπουργείο Παιδείας κάποια κατάργηση έπρεπε να γίνει, επέλεξε να καταργήσει τις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Τι θα ισχύσει με τις Πανελλαδικές

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, πέραν των τριών μη εξεταζόμενων μαθημάτων, θα έχουν ως υποχρεωτικό μάθημα τη Νεοελληνική Γλώσσα. Αν και ακόμα δεν έχει «κλειδώσει», το προσχέδιο του ΙΕΠ ορίζει τα υπόλοιπα τρία μαθήματα που θα εξετάζονται πανελλαδικά να επιλέγονται από τον μαθητή. Στο τέλος της χρονιάς τα τέσσερα μαθήματα θα εξετάζονται πανελλαδικά και για όσους επιθυμούν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα προκύπτουν δύο βαθμοί:

-ο πρώτος θα αφορά τον βαθμό του απολυτηρίου και θα εμπεριέχει και την αξιολόγηση του μαθητή και στα δύο τετράμηνα μέσω εξετάσεων και εργασιών όχι μόνο των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων αλλά και των τριών υπολοίπων.

-ο δεύτερος θα αφορά τον βαθμό εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Θα προκύπτει από τον μέσο όρο επίδοσης στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ ένα ποσοστό θα έγκειται στον βαθμό του απολυτηρίου. Η ποσόστωση εξετάζεται ακόμα, με το ΙΕΠ να έχει προτείνει κατά το παρελθόν ένα 20% και τον υπουργό Παιδείας να παρουσιάζει διαφωνία κρίνοντας ότι είναι υψηλό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η οποιαδήποτε ποσόστωση ανοίγει ένα παράθυρο «υποκειμενικότητας» στην τελική επίδοση του μαθητή, καθώς ένα μέρος της βαθμολογίας του θα κριθεί από τους οικείους εκπαιδευτικούς του σχολείου του.

Οσον αφορά το εισαγωγικό σύστημα το επιχείρημα του «Λυκείου των πολλαπλών επιλογών» καταρρίπτεται από το γεγονός ότι «αναγκαστικά» οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν τουλάχιστον δύο μαθήματα με αντικείμενο παραπλήσιο των σχολών που πρέπει να εισαχθούν και μένει μία ακόμα επιλογή στην οποία θα εξεταστούν πανελλαδικά. Πρακτικά, οι εξετάσεις για Εθνικό Απολυτήριο παρουσιάζουν πολλά κοινά σημεία με το υπάρχον εισαγωγικό σύστημα.

Το νέο Λύκειο

Το σχέδιο για το νέο Λύκειο προβλέπει γερό ψαλίδι στα διδασκόμενα μαθήματα της Β’ και Γ’ Λυκείου, διατήρηση των πανελλαδικών εξετάσεων, κατάργηση των ενδοσχολικών κι ένα δαιδαλώδες ωρολόγιο πρόγραμμα το οποίο παρά την επιμονή του ΙΕΠ να υποστηρίζει ότι προσφέρει πολλές επιλογές στους μαθητές τελικά τους κάνει δέσμιους των πανελλαδικών εξετάσεων που πλέον αποτελούν και τη μοναδική εξεταστική διαδικασία στο τέλος της Γ’ Λυκείου.

Μόλις δύο μήνες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Κουζέλης παρουσίασε τα βασικά σημεία του νέου σχεδίου για το Λύκειο, το οποίο, όπως παραδέχτηκε, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ώστε να δοθεί στη δημοσιότητα.

-Την νέα σχολική χρονιά δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Οπως και πέρσι, θα επιχειρηθεί εξορθολογισμός της ύλης μέσω οδηγιών προς τους εκπαιδευτικούς.

-Τα Θρησκευτικά παραμένουν υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Δεν ισχύει το ίδιο για άλλα διδακτικά αντικείμενα όπως Αρχαία και Μαθηματικά που στην Γ’ Λυκείου είναι επιλογής.

-Οι πρώτες αλλαγές θα έρθουν τη σχολική χρονιά 2018-2019 όπου στην Α’ Λυκείου θα εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα σπουδών και στη Β’ Λυκείου τα διδακτικά αντικείμενα θα μειωθούν στο μισό. Ακριβής αριθμός επιλογής μαθημάτων δεν υπάρχει, όμως δεν θα ξεπερνούν τα 10, ενώ σήμερα διδάσκονται 18.

-Στόχος του ΙΕΠ είναι να μειωθούν τα υποχρεωτικά μαθήματα, αλλά να αυξηθούν οι επιλογές των μαθητών, καθώς πλέον ένα μέρος των μαθημάτων θα αποφασίζεται από τους ίδιους και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν ένα «μπετόν» ωρολόγιο πρόγραμμα. Πάντως σε ερώτηση αν αυτό μπορεί να λειτουργήσει στις μικρές σχολικές μονάδες απομακρυσμένων περιοχών, ο κ. Κουζέλης δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις.

-Από τη χρονιά 2019-2020 η αλλαγή στο Λύκειο θα ολοκληρωθεί με την Γ’ τάξη. Το ωρολόγιο πρόγραμμα δέχεται σαρωτικές αλλαγές. Οι μαθητές θα διδάσκονται χωρίς εξέταση Θρησκευτικά, Γυμναστική και μάθημα Δημιουργικής Απασχόλησης και παράλληλα θα πρέπει να επιλέξουν τέσσερα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν πανελλαδικά. Σήμερα στην Γ’ Λυκείου διδάσκονται 15 μαθήματα.

-Τετράμηνα αντί τριμήνων όπως έγινε στο Γυμνάσιο ενώ παράλληλα καταργούνται τα μονόωρα μαθήματα και θεσπίζεται στη Β’ Λυκείου διδασκαλία μαθημάτων 4 ωρών ανά εβδομάδα και στη Γ’ Λυκείου 6 ωρών ανά εβδομάδα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Βάσεις 2017

Σχετικές ειδήσεις