Παππάς: Δεν έχω αρνηθεί ποτέ ότι γνωρίζω τον Μανώλη Πετσίτη

Μανώλης Πετσίτης:  Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος…

Βίντεο – ντοκουμέντο: Ο μακελάρης του Στρασβούργου πεσμένος στο πεζοδρόμιο από τα αστυνομικά πυρά

Μετά από ανθρωποκυνηγητό δύο ημερών, η γαλλική…

Ο Καμμένος έδιωξε τον Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Ξένο σώμα θεωρείται πλέον για τους Ανεξάρτητους…

Μπερτομέου: «O Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος»

Ο Τζόρντι Μπερτομέου μίλησε με τα καλύτερα…

Καιρός: Συνεχίζεται η επέλαση του χιονιά – Σε αυτές τις περιοχές θα χιονίσει την Παρασκευή

Στα «λευκά» ντύθηκαν πολλές περιοχές της Ελλάδας…

Πανελλήνιες 2018: Σε αυτές τις σχολές αναμένεται πτώση των βάσεων

Πανελλήνιες 2018: Σε αυτές τις σχολές αναμένεται πτώση των βάσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ - ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πανελλαδικές 2018Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων 2018 και πάνω από 100.000 υποψήφιοι έχουν ήδη μπει στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους. Ιδιαίτερο γνώρισμα των φετινών εξετάσεων αποτελεί η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η απουσία των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών, αλλά και η αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

Πτωτική διαφαίνονται φέτος οι βάσεις, χωρίς όμως να αποφεύγεται ο σκληρός ανταγωνισμός στις δημοφιλείς σχολές τη φετινή χρονιά, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις φετινές Πανελλαδικές

Η εκτόξευση του αριθμού εισακτέων, 5% επιπλέον σε σχέση με πέρυσι, φέρνει αλλαγές προς τα κάτω, με μοναδική εξαίρεση το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

2122754

Κι αυτό γιατί η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του υπουργείου Παιδείας με την κατάργηση των ΤΕΙ και την επανίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων οδηγεί σε αλλαγή νοοτροπίας των υποψηφίων και αυξημένη ζήτηση στα νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν. Το πρώτο δείγμα αναμένεται να αποδειχτεί στις φετινές πανελλήνιες, καθώς το νέο Πανεπιστήμιο, προϊόν συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, αν και έχει ελαφρώς αυξημένο αριθμό εισακτέων, αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον των υποψηφίων και να αυξήσει τα επίπεδα ανταγωνισμού, άρα και των βάσεων.

«Όσοι είχαν φρένο για τα τμήματα της Αθήνας που ανήκαν στα δύο ΤΕΙ, πλέον με την εκ προθέσεων αλλά και εκ των πραγμάτων αναβάθμιση σε Πανεπιστήμιο, δεν θα έχουν κανέναν ενδοιασμό να δηλώσουν τα τμήματα του νέου Ιδρύματος», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, προχωρώντας σε μία ακόμη πρόβλεψη. «Με τον τρόπο που αλλάζει το τοπίο των ΤΕΙ, είναι δύσκολο πλέον οι υποψήφιοι να τα βλέπουν ως δεύτερης κατηγορίας ιδρύματα. Πολύ πιθανόν φέτος κάποιοι να δηλώσουν αυξημένο ενδιαφέρον για κάποια περιφερειακά ΤΕΙ, ακούγοντας και τις συζητήσεις που γίνονται για προσάρτησή τους σε Πανεπιστήμιο και την επανίδρυση των τμημάτων τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη χρονιά οι υποψήφιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα εντελώς διαφορετικό μηχανογραφικό δελτίο από το φετινό, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί κάποιες από τις συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων στην Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα.

Δείτε ΕΔΩ το νέο μηχανογραφικό δελτίο

Μαζική πτώση στις βάσεις

Με αύξηση 5% του αριθμού εισακτέων σε σχέση με πέρυσι, ο ανταγωνισμός των εισακτέων φέτος αναμένεται ηπιότερος. Βάσει του αριθμού υποψηφίων που κάθε χρόνο συμμετέχουν στις πανελλήνιες (σ.σ. περίπου 100.000), φέτος περίπου το 75% θα έχει μια θέση στα ελληνικά Ιδρύματα. Φυσικά, για τις δημοφιλείς σχολές θα γίνει σφαγή όπως κάθε χρόνο, όμως το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων θα καταφέρει να βρει τη θέση του σε μια σχολή ή ένα τμήμα, ασχέτως της επίδοσής του. Παρακάτω, με τη συμβολή του κ. Χατζητέγα καταγράφονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις.

2296974

1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές

«Ανάσα» η απελευθέρωση των Παιδαγωγικών. Το 1ο επιστημονικό πεδίο είναι το πιο ανταγωνιστικό, όχι μόνο γιατί συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων –πέρυσι 32.732 το επέλεξαν– αλλά και γιατί έχει τις λιγότερες διαθέσιμες θέσεις. Πέρυσι, το 40% των υποψηφίων απέτυχαν λόγω της έλλειψης σχολών και τμημάτων σε αυτό το πεδίο. Το άνοιγμα των παιδαγωγικών απ’ όλες τις κατευθύνσεις χωρίς ειδικό μάθημα θα δώσει μία ανάσα, καθώς προσφέρει 4.000 επιπλέον θέσεις. Ο ανταγωνισμός αναμένεται και φέτος πολύ υψηλός, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει άνοδο των βάσεων. Αντίθετα, μικρή πτώση θα σημειωθεί λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού εισακτέων. Ενδεικτικά, η Νομική Αθήνας κέρδισε φέτος επιπλέον 25 θέσεις, η Θεσσαλονίκης 21, ενώ συνολικά οι σχολές Ψυχολογίας, που είναι αρκετά δημοφιλείς εμπλουτίστηκαν με 129 θέσεις. Έκπληξη θα αποτελέσει το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής. Πέρσι, ως τμήμα ΤΕΙ εκτοξεύτηκε με 800 μόρια αύξηση στα 15.307, ενώ φέτος ως πανεπιστημιακό πολύ πιθανόν να διεκδικήσει γερή αύξηση.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης. Το μοναδικό πεδίο που ο αριθμός των υποψηφίων –πέρυσι ήταν 31.383 υποψήφιοι– αντιστοιχεί στις διαθέσιμες θέσεις. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στις δημοφιλείς σχολές, όμως οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα, ακόμα κι αν δεν περάσουν σε σχολή της επιλογής τους, να ενταχθούν σε κάποιο άλλο τμήμα. Στα πολυτεχνικά τμήματα των κεντρικών Ιδρυμάτων οι αυξομειώσεις αναμένονται οριακές, καθώς κανένα δεν κερδίζει πάνω από 14 θέσεις. Εξαίρεση το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που στην Αθήνα είχε αύξηση 29 θέσεων (σ.σ. αναμένεται πτώση των βάσεων) και συνολικά σε όλη την Ελλάδα 159 επιπλέον θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Πάντως, ακόμα κι αν ο ανταγωνισμός κρατήσει ψηλά τις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων, δεν φαίνεται να γίνεται το ίδιο για τις περιφερειακές, όπου η μείωση είναι σχεδόν δεδομένη.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Οι επιδόσεις θα καθορίσουν την άνοδο της Ιατρικής. Εξίσου ανταγωνιστικό με το 1ο επιστημονικό πεδίο, οι επιστήμες Υγείας καταγράφουν εκτός από σφαγή των υποψηφίων για μια θέση στις πιο δημοφιλείς σχολές, και υψηλές επιδόσεις. Οι ιατρικές σχολές ξεχωρίζουν φέτος, καθώς ήταν οι μόνες που δεν είχαν αύξηση εισακτέων και αναμένεται είτε να παραμείνουν σταθερές είτε να εκτοξευτούν ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων. Ενδεικτικά πέρυσι η βάση της Ιατρικής Αθήνας ανέβηκε στα 19.143 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 19.043 μόρια.

Περιορισμένες ήταν και οι επιπλέον θέσεις που δόθηκαν και στα υπόλοιπα τμήματα του εν λόγω πεδίου (σ.σ. δεν ξεπερνούσαν τις 10), επομένως θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί η επίδοση των υποψηφίων ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για την πορεία των βάσεων.

4ο επιστημονικό πεδίο – Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας

Εισαγωγή σε οικονομικά και πληροφοριακά τμήματα με μέτριες επιδόσεις. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με το 2ο επιστημονικό πεδίο, όπου ο ανταγωνισμός είναι ήπιος. Μάλιστα οι υποψήφιοι του εν λόγω πεδίου έχουν κι ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς δεν σημειώνονται υψηλές επιδόσεις στις συγκεκριμένες σχολές. Φέτος ο αριθμός εισακτέων στα τμήματα Πληροφορικής εμπλουτίστηκε κατά 200 επιπλέον θέσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι βάσεις θα υποχωρήσουν κι άλλο φέτος. Χαμηλές πτήσεις σημειώνονται και στις οικονομικές σχολές, που πέρσι ενδεικτικά κατέρρευσαν με πτώση άνω των 1.000 μορίων τόσο στα περιφερειακά τμήματα όσο και στα κεντρικά.

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2018

Παιδαγωγικά και οι φετινές εκπλήξεις

Μετά από δύο χρόνια αποτυχημένης περιθωριοποίησης των παιδαγωγικών σε ένα ξεχωριστό πεδίο, φέτος τα τμήματα αυτά θα είναι ανοιχτά προς όλους και η άνοδος των βάσεών τους χαρακτηρίζεται νομοτελειακή.

Οι 4.000 θέσεις των παιδαγωγικών τμημάτων θα είναι διαθέσιμες απ’ όλα τα επιστημονικά πεδία και κυρίως θα απορροφήσουν υποψηφίους από το 1ο επιστημονικό πεδίο. Παράλληλα, η άνοδος των βάσεων θα καθοριστεί και από το γεγονός ότι φέτος δεν είναι υποχρεωμένοι οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται γι’ αυτές τις σχολές να εξεταστούν στα μαθήματα της Ιστορίας και των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας, στα οποία κατέγραφαν πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Τα τμήματα Χημείας, Δασοπονίας και τουριστικών αποτελούν τη μεγάλη έκπληξη φέτος. Αν και παρουσίασαν μεγάλη αύξηση του αριθμού εισακτέων, το άνοιγμα που έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια για εισαγωγή από δύο επιστημονικά πεδία (σ.σ. το 2ο και το 3ο) έχει εκτοξεύσει τις βάσεις τους με αύξηση μορίων που αγγίζει ακόμα και τα 900.

4152171

7 SOS για το μηχανογραφικό

1) Ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται όσο συχνά θέλει την ιστοσελίδα και να τροποποιεί το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο του.

2) Η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού θα γίνει μέσα σε αποκλειστική προθεσμία. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής κανένα μηχανογραφικό δελτίο δεν γίνεται δεκτό, ούτε αλλάζει ούτε αντικαθίσταται ως προς τις προτιμήσεις των τμημάτων και τη σειρά αυτών.

3) Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει όσα τμήματα επιθυμεί, ακόμη και όλα, από αυτά που περιλαμβάνονται σε ένα ή δύο το πολύ από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

4) Υποψήφιος Εσπερινού ΓΕΛ δεν έχει δικαίωμα να δηλώσει Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές και Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

5) Αν με το σύνολο των μορίων εισάγεται κάποιος σε περισσότερα από ένα τμήματα από αυτά που έχει δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτό που έχει δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση.

6) Σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον τελευταίο εισαγόμενο σε τμήμα επιλογής του υποψηφίου προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στα δύο μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας του αντίστοιχου Επιστημονικού Πεδίου.

7) Η αρίθμηση των προτιμήσεων πρέπει να είναι συνεχόμενη ξεκινώντας από τον αριθμό 1. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή επαναλήψεις των αριθμών της σειράς προτίμησης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επιτρέπεται να δηλώσεις τμήμα, στο οποίο είσαι ήδη σπουδαστής από προηγούμενο έτος.

Πανελλαδικές: Τα 4 χαρακτηριστικά των φετινών εξετάσεων

Φέτος έχουμε αύξηση εισακτέων κατά 5% μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι ηπιότερος. Μάλιστα, φέτος δεν σημειώθηκε σχεδόν καμία μείωση (σ.σ. πλην των εκκλησιαστικών ακαδημιών), ενώ οι Ιατρικές σχολές ήταν οι μόνες που έμειναν σταθερές.

Για πρώτη φορά η πρωτεύουσα της χώρας μένει χωρίς ΤΕΙ. Τα δύο μέχρι πρότινος τεχνολογικά Ιδρύματα Αθήνας και Πειραιά καταργήθηκαν και συγχωνεύτηκαν για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η αναβάθμιση αυτή ενισχύει τον ακαδημαϊκό χάρτη της Αθήνας, αυξάνει τον αριθμό φοιτούντων στην πρωτεύουσα, αν και ακόμα δεν έχουν προχωρήσει αρκετές διαδικασίες.

Το 5% του αριθμού των εισακτέων θα αφορά υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ. Πριν δύο χρόνια, οι μαθητές των ΕΠΑΛ δεν είχαν δικαίωμα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1%.

Τα παιδαγωγικά τμήματα μπαίνουν ως κοινή ομάδα σε όλους τους προσανατολισμούς. Εκτίθενται σε πολύ μεγαλύτερη ζήτηση και νομοτελειακά οδηγούνται σε άνοδο των βάσεων.

Διαβάστε επίσης: 

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2018: Αναρτήθηκαν τα Μηχανογραφικά για τις εξετάσεις

 Αλλάζει ο υπολογισμός της βαθμολογίας των μαθητών της Γ’ Λυκείου

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2018

PHOTO GALLERY