ΠΑΙΔΕΙΑ

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Το πρώτο ακαδημαϊκό πρόγραμμα Οδοντιατρικής στην Κύπρο

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Το πρώτο ακαδημαϊκό πρόγραμμα Οδοντιατρικής στην Κύπρο

To πρώτο πράγμα που αντικρύζει ένας επισκέπτης στην Οδοντιατρική του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ο λευκός υπερσύγχρονος σχεδιασμός των χώρων που στεγάζουν τελευταίου τύπου ηλεκτρονικά μέσα διδασκαλίας και εντυπωσιακό οδοντιατρικό εξοπλισμό.

Οι εγκαταστάσεις αντανακλούν καθαρά την φιλοδοξία του πανεπιστημίου να καταστεί ένα πρωτοποριακό κέντρο όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Εκείνο όμως για το οποίο ο εκτελών xρέη Προέδρου του τμήματος Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου, καθηγητής Γεώργιος Παλαγγιάς είναι ιδιαίτερα περήφανος είναι ότι στους χώρους αυτούς περνούν τις ώρες τους η πλειονότητα των πρωτοετών φοιτητών της Σχολής, «ακόμα και όταν δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται εκεί», όπως λέει.

«Ξέρετε, η δικιά μας εκπαίδευση είναι πολύ σκληρή» αναφέρει ο Δρ. Παλαγγιάς και αυτό «είναι ένδειξη της ποιότητας των φοιτητών μας που ακόμα και όταν δεν έχουν διαλέξεις ή εργαστήρια, τους βρίσκεις μέχρι αργά το βράδυ εδώ να μελετούν και εργάζονται στα εργαστήρια της Σχολής, να θέλουν να μάθουν, να βελτιωθούν.»

Οι φοιτητές στους οποίους αναφέρεται ο καθηγητής Παλαγγιάς, ανάμεσα τους Κύπριοι, διεθνής και Ελλαδίτες φοιτητές, σηματοδότησαν την έναρξη του πρώτου προγράμματος Οδοντιατρικής στην Κύπρο τον περασμένο χρόνο. Για τον καθηγητή δεν είναι η πρώτη φορά που κτίζει κάτι από το μηδέν. Μετά το πτυχίο του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εργάστηκε στην Οδοντιατρική Σχολή του Κarolinska Institute της Σουηδίας όπου πήρε το διδακτορικό του και την ειδικότητα της Προσθετικής, ο Δρ. Παλαγγιάς έστησε το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών στην Αθήνα το οποίο το 1997 έγινε Κοινοποιημένος Οργανισμός της ΕΕ για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα πριν επιστρέψει στο Αριστοτέλειο ως Καθηγητής στον Τομέα Παθολογίας και Θεραπευτικής των Οδοντικών Ιστών και αργότερα ως Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής.

Οι δυσκολίες είναι πάντα μεγάλες όταν κάποιος πάει να στήσει κάτι, αναφέρει, όμως το σημαντικό είναι να είναι πάντα ξεκάθαρο τι θέλει να κάνει και πού θέλει να καταλήξει. «Τότε μόνο έχεις ένα μπούσουλα με βάση τον οποίο προχωράς για την κατεύθυνση που θα πάρει η Σχολή».

Φιλοδοξία του Καθηγητή Παλαγγιά είναι η Οδοντιατρική να ακολουθήσει τους προσανατολισμούς των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου - με προσήλωση στην αρχή όχι μόνο να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει την βλάβη αλλά κυρίως να διατηρήσει τους υπάρχοντες ιστούς των ασθενών. Αυτό συνεπάγεται μια διαφορετική δομή στην εκπαίδευση, και κυρίως ως προς το πως θα αποκτήσουν οι φοιτητές την απαιτούμενη νοοτροπία, τον τρόπο αντιμετώπισης με βάση τον ορισμό του Ιπποκράτη για το τι αποτελεί καλή περίθαλψη.

Ο ορισμός του Ιπποκράτη αποτελεί τον πυρήνα της φιλοσοφίας του καθηγητή και κατ’ επέκταση της Σχολής. «Ο ορισμός του Ιπποκράτη ξεκινά από το ‘Μην βλάψεις’ που σημαίνει ότι από τα αρχαία χρόνια το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι ιατρογενείς βλάβες, δηλαδή οι βλάβες που προκαλούμε εμείς οι ιατροί όταν πάμε να θεραπεύσουμε έναν ασθενή. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά είναι να προσφέρουν ασφαλή οδοντιατρική περίθαλψη... Αυτό ακούγεται πολύ απλό αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο». Το να ασκείς ασφαλή περίθαλψη, τονίζει ο κος Παλαγγιάς, είναι κρίσιμο. Ακολουθούν, και συνεχίζει με τον ορισμό του Ιπποκράτη, το ‘Θεράπευσε αν μπορείς’, ‘Ανακούφισε όσο μπορείς’, με το τελευταίο να είναι – ‘Αλλά πάντα Να Παρηγορείς’ .

Το πρόγραμμα Bachelor of Dental Surgery, BDS έχει διάρκεια 5 χρόνια, η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική και περιλαμβάνει 5,000 ώρες θεωρητικής και πρακτικής άσκησης. Το πτυχίο αναγνωρίζεται διεθνώς αφού πληροί τις προδιαγραφές για την άσκηση της οδοντιατρικής (General Dental Practitioner) σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ 2005/36 και τροποποίηση 2013/55/ΕΕ. Απόφοιτοι του Ευρωπαϊκού́ Πανεπιστημίου Κύπρου μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά́ και σε άλλα διεθνή́ συστήματα υγείας. Με την έναρξη του προγράμματος Οδοντιατρικής, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου καθίσταται ως ένα ολοκληρωμένο και αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό κέντρο Επιστημών Υγείας και Ιατρικής στην Κύπρο.

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα της Οδοντιατρικής είναι το πρώτο στην Κύπρο και συνοδεύεται από την λειτουργία ιδιόκτητης Οδοντιατρικής Κλινικής για την άμεση και απρόσκοπτη σύνδεση της θεωρητικής εκπαίδευσης των φοιτητών με τη πρακτική άσκηση. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν προσομοιωτές ασθενών οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με αμέτρητα σενάρια ασθενειών και συμπεριφέρονται όπως ο ανθρώπινος οργανισμός, προσφέροντας εξάσκηση στην «επαυξημένη πραγματικότητα» (augmented reality). Το κάθε εργαστήριο απευθύνεται αποκλειστικά σε 20 σπουδαστές και αυτό για να διασφαλίζεται η ποιότητα της διδασκαλίας, έτσι, σε τελική ανάλυση, ο κάθε φοιτητής έχει τον δικό του ασθενή.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Παλαγγιά, επιτυχία θα είναι οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου να επιστρέψουν στις χώρες τους και να γίνουν πρωταγωνιστές στην αλλαγή εκεί, παίζοντας αποφασιστικό ρόλο στην παροχή της απαραίτητης περίθαλψης και στην βελτίωση των σημερινών συστημάτων υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Στην ιστοσελίδα www.euc.ac.cy
Στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357 – 22713000
ή email: medicine@euc.ac.cy