ΠΑΙΔΕΙΑ

Νέο Λύκειο: Ξεχάστε όσα ξέρατε – Έτσι θα γίνεται η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια

Νέο Λύκειο: Ξεχάστε όσα ξέρατε – Έτσι θα γίνεται η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια

Ανακοινώνονται σήμερα Δευτέρα (03/09) οι αλλαγές

Το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τμήματα του μηχανογραφικού δελτίου θα χωριστούν σε ζώνες τμημάτων υψηλής και χαμηλής ζήτησης.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει δεχτεί εισηγήσεις που δίνουν λύση στον προβληματισμό που υπήρχε για τον αριθμό των υποψηφίων που θα μπορούσαν να εισάγονται ετησίως στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, μόνο με τον βαθμό του Απολυτηρίου τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το υπουργείο αναμένεται να ανακοινώσει στους μαθητές πως θα πρέπει να δηλώνουν από τη Β» Λυκείου τις «πρώτες προτιμήσεις» τους (τα τμήματα δηλαδή που τους ενδιαφέρουν κατά προτεραιότητα) έτσι ώστε το υπουργείο Παιδείας να έχει από νωρίς στα χέρια του τον «χάρτη» με τις πιο δημοφιλείς σχολές, αλλά και τις τάσεις που διαμορφώνονται ανά χρονιά.

Έτσι, τα τμήματα των ΑΕΙ θα χωρίζονται σε τμήματα Α και Β, με τα πρώτα να είναι εκείνα που έχουν τις περισσότερες προτιμήσεις των υποψηφίων και τα δεύτερα τα τμήματα χαμηλής ζήτησης.

Στην πρώτη κατηγορία τμημάτων φυσικά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διατηρηθούν ως έχουν σήμερα, με τέσσερα εξεταστέα μαθήματα ανά επιστημονική κατεύθυνση και με τη συμμετοχή του βαθμού του Απολυτηρίου κατά 10% στον τελικό βαθμό των υποψηφίων.

Βέβαια, εξετάζεται ακόμη αν θα παραμείνει και στο νέο σύστημα το πέμπτο μάθημα που ισχύει σήμερα και «ξεκλειδώνει» ένα δεύτερο επιστημονικό πεδίο για όποιον υποψήφιο το επιθυμεί.

Στα τμήματα της κατηγορίας Β και ειδικά εκείνα που είναι πολύ χαμηλής ζήτησης, η εισαγωγή στα προγράμματά τους θα γίνεται με το Απολυτήριο των υποψηφίων. Εάν ωστόσο δεν συμπληρωθούν οι θέσεις σε κάποια τμήματα από τις «πρώτες προτιμήσεις» των νέων, θα γίνεται δεύτερη επιλογή μεταξύ εκείνων που έδωσαν τελικά και Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά είχαν συμπληρώσει τα τμήματα χαμηλά στη λίστα των προτιμήσεών τους.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα εισαγωγής, θα είναι η αναβάθμιση του λυκείου.

Είχε αναφέρει μάλιστα ότι ήδη από φέτος θα υπάρξει ελάφρυνση στον «εξεταστικό φόρτο» των μαθητών της Α’ και Β’ λυκείου για τις προαγωγικές εξετάσεις, ώστε «να είναι πιο ουσιαστικές».

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά στους ένστολους: Πότε θα δοθούν - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Ρoή Ειδήσεων