ΕΕΤΑΑ - παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2018 - 2019: Ποιοι δικαιούνται επιπλέον 30.000 vouchers

Newsbomb

ΟΑλέξης Χαρίτσηςδιαβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 30.000 παιδιά επιπλέον, αναμένεται να πάνε φέτος και αυτά σε βρεφικούς και νηπιακούς σταθμούς μέσω vouchers, με την υλοποίηση και του δεύτερου σκέλους του σχετικού προγράμματος.

Το πλέγμα των δράσεων που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται για την αποτελεσματική λειτουργία των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών παρουσίασαν στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών,Αλέξης Χαρίτσης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», η χρηματοδότηση για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας και η θέσπιση νέου σύγχρονου θεσμικού πλαισίου αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και επεσήμανε ότι φέτος θα δοθούν συνολικά 126 χιλιάδες voucher (αύξηση 6,5% σε σχέση με πέρυσι) ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», από τους από Εθνικούς πόρους θα ανέλθει στα 167 εκατ. ευρώ.

Η κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι θα καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες θέσεις με voucher σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς με την ολοκλήρωση της 2ης φάσης κατανομής των επιταγών τοποθέτησης και παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, συγκριτικά με το 2014-2015 οι προσφερόμενες θέσεις voucher αυξήθηκαν κατά 50% και δόθηκαν 30% περισσότερα κονδύλια. «Το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ έχει δύο φάσεις. Σε μία εβδομάδα θα ανοίξει η δεύτερη φάση. Σε αυτήν, έχουμε πει κατηγορηματικά ότι όλες οι υπάρχουσες διαθέσιμες θέσεις βρεφονηπιακών σταθμών -είτε δήμων, είτε ιδιωτικών,-θα καλυφθούν με voucher. Άρα, ουδείς λόγος ανησυχίας» ανέφερε η ανπληρώτρια υπουργός.

Φέτος, κατά την πρώτη κατανομή, τον Ιούλιο, χορηγηθήκαν 94.000 επιταγές τοποθέτησης σε ισάριθμα παιδιά. Αυτές κάλυψαν όλα τα παιδιά οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (οικογενειακό εισόδημα 4.500 για τη/τον δικαιούχο +50% για τον/τη σύζυγο και 30% για κάθε παιδί) και το σύνολο των αιτούντων για ΚΔΑΠ-ΑμεΑ ανεξάρτητα από εισόδημα ή ηλικία, όπως προέβλεπε η ΚΥΑ. Για το 2018 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία της κατανομής καθώς η δεύτερη κατανομή θα γίνει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Δέσμευσή μας είναι ότι, όπως και πέρσι, έτσι και φέτος θα χορηγηθούν voucher σε όλους εκείνους που θα βρουν θέση σε βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Εκτιμάται ότι φέτος θα διατεθούν συνολικά 125-126.000 voucher, δηλ. 6,5% περισσότερα σε σχέση με πέρσι, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ενώ το 2014 οι εθνικοί πόροι που συμμετείχαν στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ήταν μόλις 12 εκ. €., φέτος μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 138 εκ. ευρώ και με τη δεύτερη κατανομή εκτιμάται ότι θα ανέρχονται στα 167 εκ. ευρώ. Παράλληλα, η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος βαίνει διαρκώς αυξανόμενη από το σχολικό έτος 2013-2014, που ανερχόταν στα 173 εκατ. ευρώ μέχρι και τη φετινή χρονιά που εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 235 εκ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, έχουν υποβληθεί προτάσεις από 104 Δήμους, για τμήματα συνολική δυναμικότητας περίπου 2.500 παιδιών, ενώ η προθεσμία υποβολής των σχετικών προτάσεων λήγει στις 30/9/2018.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved