ΠΑΙΔΕΙΑ

Τριών Ιεραρχών: Κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα την Τετάρτη

Τριών Ιεραρχών: Κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα την Τετάρτη
Δεν θα χτυπήσει το κουδούνι για τους μαθητές όλης της χώρας

Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη (30/01) τα σχολεία όλης τη χώρας, λόγω της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών αποτελεί αργία για όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καταργήθηκε η περίπτ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 79/2017 (Α΄ 109, διόρθ. σφάλμ. Α΄112), η οποία όριζε ότι στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις.

Έτσι, φέτος, βάσει του νέου νόμου δεν θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις τη συγκεκριμένη ημέρα στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία, όπως είχαν γίνει πέρυσι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Τρεις Ιεράρχες: Η γιορτή της Εκπαίδευσης

Με την ονομασία Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται Τρεις Επιφανείς Άγιοι και Θεολόγοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος.

Αναδείχθηκαν Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι. Η σοφία και η δράση τους, τούς έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας Της Τρισηλίου Θεότητος...».

H εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα και στα χρόνια του Κωνσταντίνου Θ' Μονομάχου ή του Αλέξιου Α΄Κομνηνού από τον Μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα ο οποίος συνέθεσε τμήμα της Ακολουθίας για τους Τρεις Αγίους της Εκκλησίας.

Οι διαδικασίες καθιέρωσης της εορτής ως εκπαιδευτικής συνδέονται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όταν σε συνεδρίαση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου στις 9 Αυγούστου του 1841, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον θάνατο του καθηγητή του ιδρύματος Δημήτριου Μαυροκορδάτου και δωρεάς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών της οικίας του θανόντος από τον πατέρα του, θέλησαν να τον τιμήσουν. Τελικά προκρίθηκε η καθιέρωση μνημοσύνου υπέρ των ευεργετών του Πανεπιστημίου κατά την Εκκλησιαστική Εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Ο πρώτος Εορτασμός-μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1842. Η πραγματική θεσμοθέτηση της εορτής όμως θα καθυστερήσει: θα πραγματοποιηθεί το 1911 όταν το ανώτατο αυτό ακαδημαϊκό ίδρυμα θα αποκτήσει τον καινούργιο οργανισμό του και μέσα σ΄ αυτόν θα προσδιορίσει και τις εορτές του.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός – Προσοχή! Πλησιάζει νέα κακοκαιρία με ισχυρά φαινόμενα – Σε αυτές τις περιοχές θα «χτυπήσει»

Πλαστά χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ: Δείτε αν τα έχετε στην τσέπη σας – Πώς θα τα αναγνωρίσετε

Αποκάλυψη «βόμβα» Καμμένου: Ο Τσίπρας μου είχε προτείνει να κάνουμε μαζί κόμμα

Σχετικές ειδήσεις