ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης

Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή τουήταν σε ειδική εκπομπή της ΕΡΤ για τα πενήντα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης

«Έφυγε» από τη ζωή το μεσημέρι της Πέμπτης (10/03) ο σπουδαίος σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης στο «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ελληνικής τηλεόρασης, είχε μεταφέρει πολλά και γνωστά λογοτεχνικά έργα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν σε ειδική εκπομπή της ΕΡΤ για τα πενήντα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης.

Γεννημένος στα Γρεβενά Μακεδονίας, σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης και το 1965 γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους, ταινία. Έναν χρόνο μετά υπογράφει, σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό, το σενάριο «Θύματα Ειρήνης», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα.

Είχε δηλώσει: «Εγώ κάνω τηλεόραση για το λαό, όχι για τα μηχανάκια της AGB».

Συνεργάστηκε με διάφορους παραγωγούς κι άρχισε να σκηνοθετεί για την ελληνική τηλεόραση. Ανάμεσα στις σειρές που είχε σκηνοθετήσει ήταν: «Εκείνος κι εκείνος», «Τερέζα Βάρμα Δακόστα», «Καπνισμένος ουρανός». «Κίτρινος φάκελλος», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Η εκτέλεση» «Πρόβα Νυφικού», «Η αγάπη άργησε μια μέρα», «Ο μεγάλος θυμός», «Υστερα ήρθαν οι μέλισσες», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Ματωμένα Χώματα», «Οι μάγισσες της Σμύρνης».

Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες του Κώστα Κουτσομήτη

Το 1992 κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Τηλεοπτικών Παραγωγών για τη σειρά «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά». Η σειρά κερδίζει συνολικά οκτώ βραβεία.

Το 1998 κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας στα Τηλεοπτικά Βραβεία «Πρόσωπα» για τη σειρά «Η αγάπη άργησε μια μέρα». Η σειρά κερδίζει συνολικά ένδεκα βραβεία.

Το 2000 η σειρά «'Υστερα ήρθαν οι μέλισσες» κερδίζει συνολικά τρία βραβεία στα Τηλεοπτικά Βραβεία «Πρόσωπα».

Το 2005 κερδίζει τα βραβεία σκηνοθεσίας και σεναρίου στα Τηλεοπτικά Βραβεία «Πρόσωπα» για τη σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης». Η σειρά κερδίζει συνολικά πέντε βραβεία.

Το 2006 η σειρά «Οι μάγισσες της Σμύρνης» κερδίζει συνολικά τέσσερα βραβεία στα Τηλεοπτικά Βραβεία «Πρόσωπα».

Το 2010 η σειρά «Ματωμένα Χώματα» κερδίζει συνολικά έξι βραβεία στα Τηλεοπτικά Βραβεία «Πρόσωπα».

Το 1987 γυρίζει την ταινία μεγάλου μήκους «Ο Κλοιός» , η οποία παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης όπου αποσπά τα ακόλουθα βραβεία:

-Βραβείο καλύτερου σεναρίου
-Βραβείο καλύτερου ήχου
-Ειδικό βραβείο ερμηνείας για τους έξι νέους πρωταγωνιστές και το
-Εθνικό βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας.

Σχετικές ειδήσεις