ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Daniel Day-Lewis: «Η ηθοποιία με έσωσε σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο της ζωής μου» (pics&vid)

Daniel Day-Lewis: «Η ηθοποιία με έσωσε σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο της ζωής μου» (pics&vid)

Ο μόνος ηθοποιός που έχει στην κατοχή του τρία Όσκαρ, βρέθηκε για μια ακόμα φορά στην Αθήνα, για την φιλανθρωπικού χαρακτήρα πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Αόρατη κλωστή» - Τι δήλωσε στο Newsbomb.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΤΑΙΝΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ

Η αφορμή για να έρθει στην Ελλάδα, ήταν για μια ακόμα φορά η ίδια.

Μια ειδική προβολή της καινούργιας του ταινίας, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τους σκοπούς της «Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών» και το πρότυπο κέντρο «Πόρτα Ανοιχτή», που έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε περισσότερα από 240 παιδιά και ενήλικες.

Μία «παράδοση» που ξεκίνησε το 1989, όταν ο Daniel Day-Lewis, πρωταγωνιστής τότε της ταινίας «Το αριστερό μου πόδι», στο ρόλο του ζωγράφου Christy Brown, ο οποίος είχε γεννηθεί με εγκεφαλική παράλυση, ήρθε σε επαφή με τη Δάφνη Οικονόμου, ιδρύτρια της «Εταιρείας προστασίας σπαστικών» και μαζί οργάνωσαν την πρώτη κοινή τους προσπάθεια.

Η φιλία του με την κ. Οικονόμου κρατούσε από τα νεανικά του χρόνια, όταν φοιτούσε μαζί με τον γιο της Γιώργο, στο Μπρίστολ.

Τότε, τα παιδιά της «Εταιρείας» του είχαν δώσει ένα δωράκι, το οποίο είχε μαζί του τη βραδιά της απονομής των Όσκαρ, όταν και κέρδισε το πρώτο από τα τρία συνολικά «χρυσά αγαλματάκια» της καριέρας του.

Αμέσως μετά είχε τηλεφωνήσει στην κ. Οικονόμου και της είχε πει: «πες στα παιδιά ότι κερδίσαμε». Κι από τότε, σχεδόν σε κάθε του δουλειά, είναι εδώ, στη χώρα μας, για να βοηθήσει να συγκεντρωθούν χρήματα για αυτά τα παιδιά.

Αυτό θα γίνει και σήμερα, Πέμπτη (01/02), ημέρα που κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες η τελευταία του ταινία «Αόρατη κλωστή», η νέα του συνεργασία με τον σκηνοθέτη Paul Thomas Anderson.

Σε αυτή υποδύεται τον Ρέινολντς Γούντκοκ, έναν διάσημο μόδιστρο στο Λονδίνο του '50, στην αυστηρή και σχολαστική καθημερινότητα το οποίου, εισβάλει μια θεληματική νεαρή η οποία γίνεται μούσα και ερωμένη του.

Το βράδυ, σε μια εκδήλωση στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα προβληθεί η ταινία, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι και η τελευταία στην καριέρα του. Τα εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα σε 5 μόλις ημέρες!

Λίγες ώρες νωρίτερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους και μίλησε για τη δουλειά του αλλά και τον εαυτό του.

«Ήμουν μόλις τεσσάρων ετών όταν πήρα μέρος σε μια σχολική χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση. Ήμουν ένας από τους τρεις μάγους κι έπρεπε να παραδώσω σμύρνα. Η μητέρα μου καθόταν στο κοινό και έκλαιγε με λυγμούς», απαντά στην ερώτηση του Newsbomb.gr, αν θυμάται την πρώτη του επαφή με την ηθοποιία.

«Όλοι κάνουμε τέτοια παιχνίδια σαν παιδιά, οι περισσότεροι σταματούν να παίζουν κάποια στιγμή. Εγώ δεν το έκανα ποτέ, οι ηθοποιοί δεν το κάνουν ποτέ. Αν μάλιστα είναι κάποιος τυχερός, μπορεί να βγάζει το ψωμί του από αυτό.

Αργότερα, ενώ ήμουν στο οικοτροφείο, στα 12ά μου χρόνια και σε μια πολύ "σκοτεινή" περίοδο της ζωής μου, μπλέχτηκα με την ηθοποιία με έναν διαφορετικό τρόπο. Απέκτησε μια σημασία που ξεπερνούσε την ικανοποίηση της μεταμφίεσης. Ήταν ένας μικρός χώρος επιφοίτησης μέσα σε μία πολύ σκοτεινή περίοδο. Με έσωσε. Μετά από αυτό δεν μου πέρασε από το μυαλό να κάνω κάτι διαφορετικό», κατέληξε.

Ο Daniel Day- Lewis, ο μόνος άνδρας ηθοποιός που έχει κερδίσει τρία Όσκαρ («Αριστερό μου πόδι», «Θα χυθεί αίμα», «Λίνκολν») είναι γνωστός για τα μεγάλα χρονικά διαστήματα που άφηνε να περάσουν από τη μια δουλειά του στην άλλη αλλά και τις μεθόδους που ακολουθεί για να πλησιάσει τον ήρωά του.

«Ο Μοντγκόμερι Κλιφ, ο Μάρλον Μπράντο, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι ηθοποιοί που θαυμάζω για το πώς λειτουργούν σωματικά όταν υποδύονται ένα ρόλο. Απολαμβάνω πολύ την προετοιμασία, παλεύω να εξασφαλίσω χρόνο, δεν είναι μαζοχιστικό αυτό. Εξερευνείς πώς θα μπεις στη ζωή το άλλου. Διερευνάς όμως και μια πλευρά του εαυτού σου αλλιώς κινείσαι απλά στην επιφάνεια», εξήγησε.

«Δεν μετανιώνω για πράγματα που δεν έχω κάνει κάνει. Όταν, νεότερος, πήγαινα στις οντισιόν και δεν έπαιρνα το ρόλο απογοητευόμουν. Αλλά στάθηκα πολύ τυχερός και μπόρεσα να κάνω αυτά που ήθελα. Πριν από λίγα χρόνια, ένας τραυματισμός δεν μου επέτρεψε να δουλέψω με έναν σκηνοθέτη, στεναχωρήθηκα γι’ αυτό αλλά δεν έχω παράπονο. Δύο ταινίες πιθανότατα δεν θα έπρεπε να έχω κάνει αλλά δεν έχει νόημα να μετανιώνω γι’ αυτό».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Στην ερώτηση αν τον απασχολεί το ότι είναι υποψήφιος και πάλι για το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου, απάντησε γελώντας «μαντέψτε»!

«Θα είμαι ευτυχής να χειροκροτήσω τον Gary (σ.σ. Oldman, που είναι υποψήφιος για την ταινία «Η πιο σκοτεινή ώρα»). Δεν είμαστε φίλοι αλλά κάποτε είμασταν και οι δύο χούλιγκαν. Είναι ένας έξοχος ηθοποιός. Δεν έχω λοιπόν να ανησυχώ (αν θα κερδίσω). Απλά θα χαλαρώσω».

Αναφερόμενος στην καινούργια του ταινία ο Day-Lewis ανέφερε: «Η αγάπη είναι τα πάντα στην ταινία. Είναι ο έρωτας μεταξύ δύο ανθρώπων. Η ομορφιά της ιστορίας είναι ότι λόγω της πεισματικής αγάπης της ηρωίδας αρνείται αν μου επιτρέψει (σ.σ.σ στον ήρωά του) να κλείσω την πόρτα στην αγάπη. Δεν έχει σημασία αν με δηλητηριάζει ή με μαχαιρώνει αλλά μου δίνει το μεγαλύτερο δώρο της ζωής.

Για το πού «πηγαίνουν» οι ήρωές του όταν τα γυρίσματα τελειώνουν, είπε: «Υποθέτω ότι επιστρέφουν σε μένα, στα σκοτεινά μου σημεία. Είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είμαι τρελός. Παλιά με πείραζε όχι πια.»

«Επενδύσαμε 2 ½ χρόνια σε αυτή την ταινία και είναι αφύσικο όταν σου λένε ξαφνικά "τέλος". Είναι δύσκολο γιατί ακόμα ενδιαφέρομαι για αυτούς τους ήρωες, κρατιέμαι από πάνω τους. Υπάρχει μια αίσθηση απώλειας. Όταν βλέπω ολοκληρωμένη την ταινία, βοηθά με τον "εξορκισμό" του ήρωα από μέσα μου. Αυτή τη φορά δεν την έχω δει κι έτσι γίνεται δυσκολότερο για μένα».

Για το αν ονειρεύεται τους ήρωές του: «Ονειρεύομαι τους ανθρώπους που υποδύομαι, τόσο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αλλά και μετά. Ξεκίνησε με το «Αριστερό μου πόδι» όταν ξυπνούσα και έβρισκα τον εαυτό μου στη στάση που κοιμόταν ο Christy. Ονειρεύτηκα πολύ τον Λίνκολν, το οποίο ήταν περίεργο γιατί και αυτός ονειρευόταν πολύ, είχε δει ακόμα και το θάνατό του».

Για την δεύτερη συνεργασία του με τον Paul Thomas Anderson: «Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τη νέα αυτή συνεργασία με μια αίσθηση μυστηρίου. Είχαμε μια σπουδαία εμπειρία. Είχαμε την ίδια έντονη περιέργεια, να ξεκινήσουμε από το τίποτα και να δούμε πού θα μας πάει. Για ήρωα διαλέξαμε κάποιον που η δουλειά του ισορροπεί μεταξύ των καλών τεχνών και των διακοσμητικών τεχνών.»

Δείτε τρέιλερ της ταινίας:

Σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωσή του ότι η ταινία αυτή του προκάλεσε μεγάλη «λύπη» και δεν θέλει να συνεχίσει στο χώρο του κινηματογράφου, απάντησε: «Αν ήξερα γιατί ένιωσα έτσι, θα μπορούσα και να το αποφύγω. Αλλά δεν θέλω να μιλήσω άλλο γι’ αυτό. Επέλεξα να προχωρήσω και να το αντιμετωπίσω».

Για την φιλάνθρωπη πτυχή του χαρακτήρα του 60χρονου ηθοποιού, μίλησε η ιδρύτρια της «Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών», Δάφνη Οικονόμου καθώς εξήρε τον «καλό της φίλο» όχι όμως για το υποκριτικό του ταλέντο.

«Το μεγαλύτερο ταλέντο του Daniel είναι στη φιλία και την αγάπη. Έχει ένα σπάνιο ταλέντο στην αγάπη. Σήμερα είναι μια λαμπρή μέρα κυρίως για τα παιδιά, τα οποία αγαπά και πιστεύει στις δυνατότητές τους», τόνισε συγκινημένη.

Σχετικές ειδήσεις