ΣΕΙΣΜΟΙ

Τρόμος για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα: «Ξύπνησε» ρήγμα - «τέρας»! Κίνδυνος ακόμα και για 7 Ρίχτερ

Τρόμος για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα: «Ξύπνησε» ρήγμα - «τέρας»! Κίνδυνος ακόμα και για 7 Ρίχτερ

Σεισμός: Ο φονικός της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία σκόρπισε τον τρόμο και στην Ελλάδα, καθώς υπήρχε το ερώτημα αν τα 6,4 Ρίχτερ στο Δυρράχιο μπορούσαν να επηρεάσουν και τη χώρα μας.

Δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό της Αλβανίας τα επιστημονικά συμπεράσματα μπορούν πλέον να διατυπωθούν με σχετική βεβαιότητα.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο ελληνικός χώρος έχει αποσταθεροποιηθεί, καθώς σεισμικά ρήγματα του ενεργοποιήθηκαν, όπως φαίνεται, εξαιτίας της δραστηριότητας του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.

Η αφρικανική πλάκα εξακολουθεί να καταβυθίζεται με «μικρά άλματα» κάτω από την ευρασιατική και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η σεισμική έξαρση - με σεισμούς ίδιου ή μεγαλύτερου μεγέθους - παραμένει ανοικτό.

Η ενεργοποίηση των ρηγμάτων εντοπίζεται πάνω στο ελληνικό σεισμικό τόξο, το σημείο σύγκλισης της αφρικανικής και ευρασιατικής πλάκας, που είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες η πιο δραστήρια γεωτεκτονική δομή ολόκληρης της Μεσογείου.

Το τόξο ξεκινά από τα νησιά του Ιονίου, περνά από τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, διέρχεται νότια της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και καταλήγει στη Νοτιοδυτική Τουρκία. Η τιτάνια σύγκρουση των δύο πλακών δίνει στην περιοχή αυτή σεισμούς ακόμη και μεγαλύτερους των 7 Ρίχτερ.

Οι σεισμοί στην Ελλάδα μετά τα φονικά Ρίχτερ στην Αλβανία

Τον σεισμό της Αλβανίας ακολούθησε την επόμενη μέρα (27 Νοεμβρίου) μία ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη και τα Κύθηρα, ενώ την Παρασκευή (6 Δεκεμβρίου) και σε διάστημα πέντε ημερών σημειώθηκαν τουλάχιστον 100 σεισμοί μεγέθους από 2 έως 4,5 Ρίχτερ εκδηλώθηκαν νότια της Παλαιοχώρας Χανίων.

Και το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,3 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Κάρπαθο.

«Φαίνεται ότι τελευταία το σύστημα είναι ασταθές. Έχουν αποσταθεροποιηθεί ρήγματα του ευρύτερου χώρου και εκδηλώνονται σεισμοί μικρού και μεσαίου μεγέθους» αναφέρει στα Νέα ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, λέγοντας πως αυτή η αποσταθεροποίηση αυτή οφείλεται κατά τη γνώμη του στα φονικά Ρίχτερ της Αλβανίας.

«Κατά την προσωπική μου εκτίμηση ο σεισμός στην Κρήτη στις 27 Νοεμβρίου έδειξε ότι υπήρξε μία απότομη καταβύθιση της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από το χώρο του Αιγαίου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η καταβύθιση με μικρότερα άλματα, δηλαδή με τους σεισμούς βάθους των τελευταίων ημερών», λέει ο κ. Παπαδόπουλος στα Νέα.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έντονα φαινόμενα και την Πέμπτη - Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η «Διδώ»

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Η αίτηση, τα κριτήρια και οι... κόφτες - Πώς και πότε θα πάρετε τα 700 ευρώ