ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Ελασσόνα - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Μαρτυρίες κατοίκων για τις δραματικές στιγμές που έζησαν

Σεισμός Ελασσόνα - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Μαρτυρίες κατοίκων για τις δραματικές στιγμές που έζησαν
Οι καταστροφές στα χωριά της περιοχής είναι πολλές, καθώς τοίχοι από σπίτια, σχολεία και εκκλησίες, επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό

Σεισμός τώρα - ΕιδήσειςΣε σκηνές και ξενοδοχεία της Λάρισας και των Τρικάλων βρήκε η νύχτα τους κατοίκους στις περιοχές γύρω από την Ελασσόνα μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες, Τετάρτη - Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο σημείο καταγράφοντας μαρτυρίες ανθρώπων

Φωτορεπορτάζ: Κώστας Πλιάκος

Δύσκολο ήταν το πρώτο 24ωρο, για τους κατοίκους της Λάρισας, της Ελασσόνας και των γύρω περιοχών, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η σεισμική δόνηση, προκάλεσε ζημιές σε πολλά κτήρια, ενώ δημιούργησε και αναστάτωση στους κατοίκους των περιοχών, ιδιαιτέρως μετά από τον μετασεισμό 5,2 ρίχτερ που σημειώθηκε κατά τις βραδινές ώρες.

Οι καταστροφές στα χωριά της περιοχής είναι πολλές, καθώς τοίχοι από σπίτια, σχολεία και εκκλησίες, επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό, ενώ χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν έξι άτομα από την πυροσβεστική.

Δείτε LIVE εικόνα από το Μεσοχώρι Ελασσόνας

Το Newsbomb.gr, βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές και συγκεκριμένα στον Τύρναβο και συνομίλησε με τους κατοίκους της περιοχής, περιγράφοντας την τρομακτική εμπειρία που βίωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης, από τον ισχυρό σεισμό, αλλά και το πρόβλημα που αντιμέτωπίζουν λόγω των παλαιών κατασκευών.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery:

Τι λένε οι κάτοικοι της περιοχής στο Newsbomb.gr

Οι κάτοικοι της περιοχής μίλησαν στον απεσταλμένο του Newsbomb.gr, τον δημοσιογράφο Κώστα Πλιάκο, για το πώς κατάφεραν να σωθούν από το χτύπημα του «Εγκέλαδου».

«Τη γλιτώσαμε! Το σπίτι βέβαια είναι ακατοίκητο, έχει πέσει όλος ο πίσω τόιχος και τα πράγματα στο εσωτερικό του», είπε συγκλονισμένος κάτοικος στην κάμερα του Newsbomb.gr.

«Πήγα να σταθώ, να κρατηθώ από κάπου και έπεσα, ευτυχώς ήρθε ένα κορίτσι και με τράβηξε», δήλωσε μία ηλικιωμένη γυναίκα.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου στο χωριό Δαμάσι μίλησε στο Newsbomb.gr για τις στιγμές που έζησε στον σεισμό της Ελασσόνας και το πώς σώθηκαν οι μαθητές.

Όπως είπε ο Γρηγόρης Λέτσιος, ο σεισμός των 6 Ρίχτερ σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της 5ης ώρας των μαθημάτων.

«Ήμασταν μέσα στις τάξεις, ήταν στο τέλος της 5ης ώρας όταν άρχισε η γη να τρέμει σε βαθμό που δεν μπορούσες να σταθείς όρθιος. Εγώ ήμουν στο γραφείο μου και όταν άρχισε να τρέμει η γη και να κουνιέται το κτήριο συθέμελα σκέφτηκα μαθητές και συναδέλφους» ξεκίνησε την περιγραφή ο κ. Λέτσιος.

«Έτρεξα στον πρώτο όροφο, αντικείμενα να πέφτουν, ψευδοροφές να έχουν πέσει και κλάματα από τους μαθητές. Επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι από τη σκόνη που είχε σηκωθεί» συνέχισε την περιγραφή των δραματικών στιγμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα παιδιά εφάρμοσαν απόλυτα το σχέδιο γιατί είχαμε κάνει ασκήσεις» προσθέτοντας ότι «το ευτύχημα ήταν ότι λόγω κορονοϊού τα παιδιά είχαν το καθένα το δικό του θρανίο και μπόρεσε να προστατευτεί καλύτερα».

«Ήταν σαν την κόλαση του Δάντη» περιέγραψε ο κ. Λέτσιος.

Συνεχίζοντας την περιγραφή για το τι ακολούθησε τον σεισμό των 6 Ρίχτερ πρόσθεσε ότι «με το που σταμάτησε να κουνάει βρέθηκα επάνω, τους ηρέμησα τους μαθητές από τις φωνές και τους είπα να βγουν έξω με τους δασκάλους».

Όπως αποκαλύπτει, μάλιστα, μια μαθήτρια έμεινε πίσω λόγω του σοκ που υπέστη: «Μπήκα στις τάξεις και έψαξα μήπως είχε μείνει πίσω κάποιο παιδί. Μια μαθήτρια της 6ης δημοτικού παρέμεινε στη θέση της από το σοκ. Την ηρέμησα και βγήκαμε έξω μαζί».

«Στη συνέχεια μετρηθήκαμε και ήμασταν όλοι παρόντες» κατέληξε την περιγραφή του ο κ. Λέτσιος.

Αναφερόμενος, τέλος, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκή λίγο μετά τον σεισμό, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Δαμασίου τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του συμπληρώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός μας συνεχάρη και μας υποσχέθηκε καινούργιο σχολείο».

Εκτεταμένοι έλεγχοι κτηρίων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι κτηρίων στην έκταση του Δήμου Λαρισαίων, μετά τη σεισμική ακολουθία του τελευταίου 24ωρου.

Συγκροτήθηκαν κλιμάκια που στελεχώνονται από στελέχη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μηχανικούς του Δήμου Λαρισαίων και του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη πρώτη φάση, βαρύτητα δίνεται στα χωριά του Δήμου και ειδικότερα στην Μάνδρα, το Κουτσόχερο και τη Ραχούλα, που φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα προβλήματα. Τρία από τα τέσσερα κλιμάκια βρίσκονται ήδη στα προαναφερθέντα χωριά, ενώ έλεγχοι πραγματοποιούνται και σε σπίτια στη πόλη της Λάρισας.

Παράλληλα, άλλα κλιμάκια μηχανικών του δήμου και του ΤΕΕ ελέγχουν δημοτικά κτίρια καθώς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Αύριο Παρασκευή αναμένονται στη Λάρισα, κλιμάκια στελεχών των Κτηριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ), που θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Να σημειωθεί, με απόφαση του δημάρχου Λαρισαίων Αποστόλου Καλογιάννη, τα σχολεία, όλων των βαθμίδων στο Δήμο Λαρισαίων, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί αύριο Παρασκευή 5 Μαρτίου, θα παραμείνουν κλειστά.

Με την ευκαιρία ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σε δήλωση του εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων του δήμου καθώς και στο προσωπικό των Παιδικών Σταθμών «για την άψογη και αποτελεσματική και ασφαλή για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς διαχείριση της μεγάλης σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στην περιοχή».

Συνεχίζεται, επίσης, η υποβολή αναφορών από τους πολίτες για την εμφάνιση ρωγμών σε σπίτια, στα τηλέφωνα επικοινωνίας του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λαρισαίων.

Επίσης, για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε, επικουρικά, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου fotos_seismos@larissa.gov.gr.

Σύμφωνα με ενημέρωση του δήμου Λαρισαίων, στην παραπάνω διεύθυνση οι πολίτες μπορούν να στέλνουν φωτογραφίες αλλά και τα στοιχεία τους, καθώς η αποστολή των φωτογραφιών θα διευκολύνει στην ιεράρχηση των προβλημάτων και των αναγκών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι 18 λόγοι που μπορείτε να βγείτε από το σπίτι χωρίς πρόστιμο