ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Κρήτη - Παπαδόπουλος: Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα

σεισμός Κρήτη (27/9) γεράσιμος Παπαδόπουλος
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου στο Facebook
Intime News

Σεισμός Κρήτη: Αναστάτωση επικρατεί στην Κρήτη, μετά τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (27/9). 

«Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είχε αποφανθεί σε έκτακτη συνεδρίασή της τον περασμένο Ιούλιο ότι δεν αποκλειόταν μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανάρτησή του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας για πολύ ισχυρή δόνηση 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε, το πρωί της Δευτέρας, στην Κρήτη.

Αναλυτικά όσα έγραψε στο Facebook ο κ. Παπαδόπουλος:

«ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 6,0 ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΚΡΗΤΗΣ

Το επίκεντρο στην ξηρά, περιοχή Αρκαλοχωρίου. Βλάβες στην περιοχή, πληροφορίες για ένα θύμα. Επιβάλλεται άμεσος έλεγχος κτιρίων, πρωτίστως κρίσιμων (π.χ. σχολείων). Αναμένονται μετασεισμοί ορισμένοι ίσως είναι ισχυροί. Από τις αρχές Ιουνίου είχαμε συνεχή σεισμική δράση στην ίδια περιοχή. Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ συνεδρίασε εκτάκτως στις 21.7.2021, υπό την προεδρία του Καθ. Ε. Λέκκα, και απεφάνθη ότι (1) δεν αποκλείεται η γένεση ισχυρότερου σεισμού, σε σχέση με αυτούς που είχαν γίνει μέχρι τότε (π.χ. 4,4), και (2) πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου Εγκέλαδος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτή ήταν και η προσωπική μου άποψη στην Επιτροπή.To μέγεθος 6,0 δίδεται πλέον από όλα τα διεθνή κέντρα».

Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στος 9:17 στην Κρήτη.

Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ο εργάτης που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε από τον σεισμό στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τους εννέα τραυματίες οι επτά είναι ελαφρά και μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγειας, ενώ οι δύο φέρουν κατάγματα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα. Μέχρι στιγμής, στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτήρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία: Νεκρός ένας άνδρας από τον φονικό σεισμό στην Κρήτη

Σεισμός στην Κρήτη: Τα πρώτα βίντεο από το σημείο που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος

Λέκκας στο Newsbomb.gr για τον σεισμό στην Κρήτη: Δεν τον περιμέναμε, δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος